Högskoleingenjör

Trafikverket

”Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar”

2021-06-01

Lästid ca 2min

#24

Högskoleingenjör

Foto: Kristofer Hedlund

På Trafikverket kan medarbetarna utvecklas i valfri riktning. Intresset för att leda medarbetare mot gemensamma mål växte fram längs vägen för Noran Deti.

Efter ett år som konsult och projektingenjör fick Noran Deti en anställning som projektledare på Trafikverket. Hon fick tidigt prova på olika uppgifter och upptäckte att hon trivdes i ledarrollen. Nu är hon enhetschef på Teknik, miljö och fastigheter i programmet Ostlänken som knyter Sverige närmare genom nya stambanor.

– Vi har 150 olika yrkesroller inom Trafikverket och det finns så mycket man kan göra. Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar. Jag såg till att bli utlånad för att få möjlighet att se verksamheten ur andra perspektiv, säger hon.

Noran Deti

Titel: Enhetschef.

Utbildning: Kandidat International program for European Studies, Malmö universitet, examen 2009. Master i hållbar utveckling, Uppsala universitet, 2011.

Boktips: ”’The Palace of Dreams’ – en underbar roman av Ismail Kadare. Lite Orwell möter Kafka och lika aktuell i dag som när den skrevs.”

Hur hittade du till ledarrollen?

– Jag har haft bra ledare som gett mig chansen att driva frågor från olika infallsvinklar. Jag har jobbat i flera mindre projekt, och fick tidigt i karriären möjligheten att bli uppdragsledare. Det var då jag insåg att jag är mer av en generalist och intresserad av att ha koll på många frågeställningar. Jämställdhet, mångfald och arbetsmiljö är särskilt viktiga frågor för mig och de kommer naturligt in i ledarskapsrollen.

Berätta om din nuvarande roll!

– Den är ganska ny. Ostlänken är ett enormt projekt som har pågått i många år och det dröjer ett par årtionden innan vi är klara. Ostlänkens delsträckor är fördelade på olika projektenheter. Vi är 120 personer på min enhet. Jag har alla specialister hos mig och vårt jobb är att stötta projektenheterna. Det rör framförallt den direkta projektverksamheten, men vi stöttar även i remissarbeten och jobbar med forskningsprojekt.

Vad lockade dig till projekt Ostlänken?

– Att vi är många människor med samma mål och vision. Ostlänken ska stå klar för persontrafik 2035. Vi på min enhet och den stora skaran människor ska göra mycket tillsammans för att nå fram till målet. Vi kortar avstånden i landet och det passar in i Trafikverkets vision att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

”Människor inspirerar mig.”

Vad drivs du av?

– Det här med ledarrollen har vuxit sig starkare med tiden. Jag drivs av att utveckla andra och få alla att jobba åt ett och samma håll. Människor intresserar och inspirerar mig. Att få människor att växa och vara med på deras resa är spännande.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt”
Läs mer
Trafikverket
”Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet”
Läs mer
Patricia Ahonen på kontoret på Trafikverket.
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Johan Wande Trafikverket HK
Trafikverket
”Extremt duktiga och kompetenta kollegor förgyller min vardag”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Bra stämning viktigare än skarpa hjärnor

Kunskap och talang behöver inte vara lika viktigt för en arbetsgrupp som god stämning.

Läs mer
Din karriär
Vilken karriärprofil är du?

Med hjälp av resultaten från Universums karriärtest har man tagit fram fem olika karriärprofiler: Go-Getter, Globe-Trotter, Ground-Breaker, Change-Maker och Balance-Seeker.

Läs mer
Din karriär
Världens äldsta bloggare: “Det är aldrig för sent”

Hon kom över en gammal dator vid 90 års ålder och slog igenom som bloggare vid 99.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer