Lärare/Förskolelärare

Göteborgs Stad

”Jag vill ge eleverna de möjligheter jag själv förvägrades”

2021-06-09

Lästid ca 2min

Monzer El-Sabini, Bergsjöskolan

Foto: Julia Sjöstedt

Rektorn Monzer El-Sabini har värdefull erfarenhet i bagaget som för honom närmare eleverna.

Monzer El-Sabini tillbringade hela sin uppväxt i ett palestinskt flyktingläger i Libanon. 1987 fick kärleken honom att flytta till Sverige och sedan dess har hans liv förändrats drastiskt. Från första jobbet som diskare på ett hotell till studier i svenska, studier på Komvux och därefter på universitetet. Han testade olika jobb, skaffade familj och rekryterades för att arbeta med ungdomar som skolvägrar. I dag är han rektor på en skola i ett av Göteborgs mest utsatta områden. Hans 26 år långa erfarenhet från flyktinglägret ser han som en värdefull tillgång, något som gör det lättare för honom att skapa en bra relation till sina elever.
– Det var inte bara elände i flyktinglägret, värmen och solidariteten mellan människor gav mig kraft. Erfarenhet är en styrka. Många av mina elever har erfarenheter som ingen kan fantisera om. Det är så värdefullt att kunna sätta sig in i den kontext som finns hos mina elever, säger Monzer.

Monzer El-Sabini

Titel: Rektor på Bergsjöskolan i Göteborg.

Utbildning: Barn- och ungdomspedagog inriktning fritid, samt en fil kand. i pedagogik, Göteborgs universitet, examen 2003. Rektorsprogrammet, Göteborgs universitet, examen 2018. Ledarutbildning PES vid Göteborgs universitet 2002.

Vad är det bästa med Göteborgs stad som arbetsgivare? ”Att du får arbeta för en trygg och attraktiv arbetsgivare. Det finns stora möjligheter här att hitta din roll i en stad med ett stort utbud.”

En samskapande skolmiljö

Sedan Monzer började arbeta på Bergsjöskolan har skolan utvecklats enormt. Från stora problem med våld och frånvaro, där färre än 20 procent av eleverna klarade betygsnivåerna, till att skolan har betydligt mer ordning och balans. I dag klarar cirka 60 procent betygsnivåerna.
– All forskning visar att ungdomar vill medverka och samskapa, men vi vuxna måste ge dem utrymme och möjligheter. Nyckeln är elevdelaktighet, en samskapande skolmiljö. Jag som rektor skapar strukturer utifrån de förutsättningar vi har, alltid med skollagen i ryggen. Jag vet hur det är att sakna framtidstro och som rektor på Bergsjöskolan vill jag ge eleverna de möjligheter jag själv förvägrades.

”Det är så värdefullt att kunna sätta sig in i den kontext som finns hos mina elever.”

Öppna dörrar

Ordet ”ödmjukhet” är återkommande när Monzer pratar om sitt arbete med elever i extra utsatta områden, något han är tydligt passionerad över.
– Du måste lyssna. Med ödmjukhet och försiktighet ska vi närma oss dessa områden. Människor känner sig utanför i Sverige, och det är min och mina kollegors uppgift att öppna dörrar och vägleda dem. Lås inte in människor i olika boxar, öppna upp och gå in!

Text: Camilla Rindås

Göteborgs Stad

Meningsfullhet, möjlighet att påverka och att göra karriär är de viktigaste områdena medarbetarna i Göteborgs Stad nämner som svar på frågan hur de upplever staden som arbetsgivare. Göteborg Stads verksamheter omfattar allt från kommunikationer, miljö och stadsplaneringsfrågor till kultur, vård, omsorg och skolfrågor. Läs mer: goteborg.se/lediga-jobb

Dela det här inlägget

Göteborgs Stad Placeringar

Högskoleingenjör

Lärare/Förskolelärare

Artiklar du kanske gillar:

Ermina Halistone, Göteborgs stad
Göteborgs Stad
”Vårt uppdrag är att motverka brott mot välfärden”
Läs mer
Andreas Severinsson står på en bro med grönska bakom sig.
Göteborgs Stad
”Jag bidrar till att göra Göteborg till en ännu bättre stad”
Läs mer
Göteborgs Stad
”Ett ambitiöst projekt som lyfter nya frågor i byggsektorn”
Läs mer
Monzer El-Sabini, Bergsjöskolan
Göteborgs Stad
”Jag vill ge eleverna de möjligheter jag själv förvägrades”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Tips för dig med siktet på en karriär utomlands

Att arbeta i andra länder ger oförglömliga upplevelser, värdefull erfarenhet och en konkurrensfördel på arbetsmarknaden. Vi tipsar om saker att tänka på!

Läs mer
Din karriär
Från praktikant till Data Scientist på iZettle

Många är de tech-startups som drömmer om att revolutionera användarnas vardag och utgöra starten för en ny era i vårt köpbeteende. iZettle är en av aktörerna som lyckats.

Läs mer
Din karriär
Lönebarometern 2022

Universums undersökning visar en fortsatt ökning av studenternas förväntade lönenivåer och gapet mellan män och kvinnors förväntan kvarstår.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer