2020-06-09

Civilingenjör

Tetra Pak

”Min uppgift är att ta fram framtidens förpackningsmaterial”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: André De Loisted

Lund 200409
Marcus Malmsjö på Tetra Pak.
Foto: André de Loisted

#26

Civilingenjör

Klimatsmarta innovationer och långsiktighet är avgörande för Tetra Paks framgångar.

Marcus Malmsjö började som trainee på Tetra Pak Future Talent Programme 2018. Nu arbetar han som utvecklingsingenjör och har fokus på att utveckla förpackningsmaterial.
– Tetra Pak är med och leder den hållbara utvecklingen framåt. Vi tar ett stort ansvar för att minska miljöpåverkan vilket gör mig stolt, säger han.

Marcus Malmsjö

Titel: Development Engineer.
Utbildning: Civilingenjör inom kemiteknik, Lunds tekniska högskola, examen 2018.
Vad gör du helst på fritiden? ”Jag spelar fotboll och tennis och vandrar gärna i naturen med min sambo. Söderåsen är ett härligt ställe som passar bra för dagsvandring.”

Beskriv ett hållbarhetsarbete som du arbetar med!

– Vår viktigaste uppgift är att skydda produkter i våra förpackningar och leverera högsta kvalitet. Jag jobbar med struktur och materialdesign. Min uppgift är bland annat att designa strukturen så att vi får en ännu högre halt av förnyelsebart material, men även att förpackningarna ska kunna återvinnas på ett optimalt sätt och på så sätt driva den cirkulära ekonomin framåt.

Vilka förbättringar kommer det leda till?

– Vi har förpackningsmaterial som är baserat på 70 procent FSCTM-certifierade träfibrer och resten bioplaster. Vi vill använda förnyelsebara material som kan återvinnas för att minska miljöpåverkan.

”Tetra Pak är med och leder den hållbara utvecklingen framåt.”

Var ligger den största utmaningen i hållbarhetsfrågor?

– Återvinningsfrågan är en stor utmaning. Där krävs det ett nära samarbete med återvinningsindustrin för att ständigt ta fram hållbara lösningar som kan öka återvinningsgraden.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut globalt?

– Tetra Pak har fabriker runt om i hela världen och vi har daglig kontakt med kollegor från andra länder. Den globala närvaron var en stor anledning till att jag sökte till Tetra Pak. Under min tvååriga traineetid var jag ett halvår i Singapore och tre månader i Italien. I Singapore fick jag lära mig själva processen och teknologin bakom våra förpackningsmaterial. I Italien ligger en av våra centrala utvecklingssajter och jag trivdes väldigt bra där. Att jobba med kollegor från andra kulturer i företaget var intressant, och jag byggde upp ett nätverk som jag har stor nytta av i dag.

Tetra Pak

Tetra Pak är världens ledande leverantör av process- och förpackningslösningar för livsmedelsindustrin. Tillsammans arbetar våra 25 000 medarbetare i nära samarbete med kunder och leverantörer för att kunna erbjuda säkra och innovativa produkter med så låg miljöbelastning som möjligt.

Läs mer: www.tetrapak.com

Dela det här inlägget

Tetra Pak Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Naturvetare

Artiklar du kanske gillar:

Tove Nilsson på Tetra Pak. Tove sitter vid ett högt bord och skriver i ett block.
Tetra Pak
”Det är roligt att arbeta över avdelningsgränserna”
Läs mer
Petter Madsen jobbar som utvecklingsingenjör på LKAB. Han står högt upp på ett delvis snötäckt fjäll. Bakom honom skymtar man Kiruna. Solen skiner på en blå himmel.
LKAB
”Vi jobbar med att minimera gruvindustrins miljöpåverkan”
Läs mer
Siemens
”Traineeprogrammet är en raketstart på karriären”
Läs mer
RISE
”Vi har gått från 300 till cirka 2 700 anställda i Sverige”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Här är trenderna inom rekrytering

Vad letar rekryterarna efter och hur kan du utnyttja det till din fördel för att få drömjobbet? Här är rekryteringsexperten Linus Zackrissons bästa tips.

Läs mer
Din karriär
Världens äldsta bloggare: “Det är aldrig för sent”

Hon kom över en gammal dator vid 90 års ålder och slog igenom som bloggare vid 99.

Läs mer
Din karriär
Mästare på att vända motgång till möjligheter

När äventyraren och föreläsaren Aron Andersson tar sig an nya utmaningar är glädje och passion den främsta drivkraften. Hittills har jakten på glädjeruset tagit honom på skidresa till Sydpolen, med rullstol upp på Kebnekaise och på en 37 kilometer lång simtur över Ålands hav.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer