Juridik

Mannheimer Swartling

Så här ökar du dina chanser att få jobb på advokatbyrå

2020-06-17

Text: Manja Bååth

Foto: Kristofer Hedlund

Karin Mendel och Johanna Ärlund står med Mannheimer Swartling-loggan bakom sig.

“Lär känna så många arbetsgivare som möjligt under studietiden”. Det tipset ger HR på den affärsjuridiska byrån Mannheimer Swartling till alla juriststudenter.

Johanna Ärlund och Karin Mendel har båda arbetat länge på Mannheimer Swartling. De har under åren träffat mängder av studenter och jurister med siktet inställt på affärsjuridik och byråvärlden.

Vad är era tips för att lyckas få en tjänst som jurist på en advokatbyrå?

– Fokusera på studierna och ta dig bara an uppdrag vid sidan av ifall du har tid, det är viktigt att ha en bra balans så att orken räcker till. Försök också redan under studietiden att ta reda på så mycket som möjligt om olika arbetsgivare och deras kultur, till exempel genom att besöka arbetsmarknadsdagar, delta på olika arbetsgivarevent och sök gärna sommartraineeprogram. Ett annat tips är även att teama ihop sig med andra pluggkompisar för att hjälpas åt. Just det här team-tänket är även något som präglar hur vi jobbar på Mannheimer Swartling.

Johanna Ärlund

Titel: HR and Talent Acquisition Manager

Utbildning: Magisterexamen i Personalvetenskap inriktning sociologi, Uppsala universitet, 2010

Vilken är din bästa advokatserie?  “The good fight som är fortsättningen på The good wife. Den är fantastiskt bra”.

Bild på Mannheimer Swartlings logga utomhus.

Laget före jaget på Mannheimer Swartling

Lagkänslan är något som utgör grunden i Mannheimer Swartlings affärsmodell. Modellen, som kallas för Pure Lockstep, innebär att framgång ska gynna hela byrån, snarare än den enskilda individen. Johanna och Karin menar att denna modell leder till en prestigelös företagskultur där kunskap delas och sprids.
– Vi är en stor arbetsplats med en blandning av olika personligheter. Men det vi har gemensamt är vår övertygelse om att vi kan addera ett betydligt större värde till våra klienter om vi arbetar tillsammans.

”Pure Lockstep är grunden för vår laganda”

Karin Mendel

Titel: Head of HR

Utbildning: Kandidatexamen i Personalvetenskap inriktning psykologi, Stockholms universitet, 2005

Vilken är din bästa advokatbok? ”Finns så många bra men jag läser gärna Katarina Wennstams böcker”.  

Vilka egenskaper behöver en affärsjurist ha?

Att vara driven, positiv, analytisk, flexibel och noggrann är några saker som Johanna och Karin lyfter som viktiga egenskaper hos en affärsjurist. Men även kreativitet, empati och tillgänglighet är viktigt.
– Eftersom du ska kunna sätta dig in i andra människors situation och hjälpa dem att lösa problem behöver du både vara kreativ och empatisk. Dessutom behöver du kunna vara tillgänglig och finnas där för klienter när de behöver dig. Det här är något som vi periodvis får tampas med, balansen mellan tid till återhämtning och att vara nåbar.

Karin och Johanna sitter vid ett bord framför ett stort fönster med milsvid utsikt.

En populär arbetsgivare

I Universums undersökning bland juriststudenter hamnar Mannheimer Swartling på plats ett över arbetsgivare där man helst vill arbeta. Anledningen till detta tror Johanna och Karin bland annat är deras spännande uppdrag, en bra arbetskultur och duktiga medarbetare.
– Vi är en stor arbetsgivare med spännande och häftiga uppdrag vilket lockar många. Dessutom har alla som börjar hos oss samma möjlighet till utveckling med stöd från riktigt skickliga jurister som varvas med ett internt utbildningsprogram. Så även om det är tufft ibland, med mycket jobb och intensiva perioder, så är vi alltid måna om varandra och hjälps åt. Så den främsta anledningen är nog kombinationen av vår schyssta kultur, kompetensen inom företaget och riktigt spännande uppdrag.

Mannheimer Swartling

Mannheimer Swartling erbjuder högkvalitativ affärsjuridisk rådgivning globalt. Vår kapacitet och kompetens gör att vi kan hantera i princip alla de ärenden våra klienter behöver hjälp med. Vår strävan att alltid leverera marknadens mest högkvalitativa rådgivning genomsyrar alla uppdrag vi åtar oss – oavsett om klienten är en entreprenörsdriven start-up eller ett globalt börsbolag med tiotusentals anställda. Mannheimer Swartling verkar över hela världen. Vår verksamhet bedrivs från kontor i Sverige, Belgien, Ryssland, Kina och USA. Vi erbjuder fullservice, det vill säga rådgivning inom samtliga områden av affärsjuridik.

Dela det här inlägget

Mannheimer Swartling Placeringar

Juridik

Artiklar du kanske gillar:

Johanna Widegren & Marcus Örtengren  sitter i Grant Thornton lokaler vid ett vitt stort konferensbord. I taket hänger lampor och växter i olika former.
Grant Thornton
”På Grant Thornton har vi kollegor som utmanar, stöttar och pushar”
Läs mer
Franz Evegren, Rise
RISE
”Det är enkelt att utmanas och utvecklas på RISE”
Läs mer
Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö
”Man kan säga att jag jobbar med taktiksnacket inför matchen”
Läs mer
Martina Ekblom i Dahls ljusa lokaler.
Dahl
”När jag mötte människorna på Dahl blev jag inspirerad”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Maximera studietiden för att bli attraktiv på arbetsmarknaden

Att ha rätt utbildning är inte längre tillräckligt för att få ditt drömjobb. Här är tre tips som kan ge dig som student ett försprång på arbetsmarknaden.

Läs mer
Din karriär
Så blir du headhuntad

Den största rädslan för många nyutexaminerade är att inte få jobb. Och att få drömjobbet är ännu svårare. Men faktum är att det finns en viss yrkesgrupp som kan göra ditt sökande betydligt enklare – headhunters.

Läs mer
Din karriär
”Pengar och trygghet väger tungt”

Studentundersökningen 2022 visar att lönerelaterade faktorer som hög grundlön och framtida hög inkomst blir allt viktigare för studenterna.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer