Civilingenjör

Alfa Laval

Ständig förnyelse genomsyrar Alfa Laval

2020-09-03

Text: Ola Claësson

Foto: Felicia Yllenius

I sitt arbete på Alfa Laval uppskattar Yasaman Saffari företagets hjälpsamma och öppna kultur.

Alfa Laval grundades år 1883 och tillverkar avancerad utrustning för industrin. Företaget har idag 17 000 anställda över hela världen. En av dem är Yasaman Saffari, som är produkt- och portfoliochef på avdelningen Food & Water.

Yasaman Saffari

Titel: Produkt- och portfoliochef.

Utbildning: Master of Science in Chemical Engineering, Kungliga Tekniska Högskolan, examen 2011.

Vilken är din favoritinnovation? ”Bland Alfa Lavals uppfinningar är det en som kallas CultureOne.”

Berätta om ditt arbete!

– Jag har en tjänst som man enklast kan beskriva som spindeln i nätet. Vi kopplar samman de olika avdelningarna på Alfa Laval genom att etablera kontakter, göra analyser och sprida information. Det innebär bland annat att vi arbetar med problemlösning i utvecklingen av nya produkter och långsiktiga produktstrategier. Vårt arbete ligger då till grund för beslutsfattande i avgörande frågor. Man kan betrakta mitt team som portvakterna som hjälper till och löser problem där de uppstår.

Beskriv kulturen på arbetsplatsen!

– Vi har en stark och öppen kultur. Den speglas inte minst i de många internationella kontakter som är en del av mitt arbete. Sedan pandemin startade avklaras det mesta genom telefonsamtal, men under normala omständigheter reser jag mycket både i Sverige och resten av världen. Den öppna kulturen var tydlig för mig när jag började här – jag kände mig genast varmt välkommen trots att jag inte pratade så bra svenska. Jag fick hjälp och stöttning utan att behöva fråga. Som medarbetare får jag ständig uppmuntran för att utvecklas och ta nästa steg i min karriär.

”Den öppna kulturen var tydlig för mig när jag började här.”

Vad är ditt råd till någon som vill börja på Alfa Laval?

– Det beror på var man bor eller skulle kunna tänka sig att bo. En möjlig väg in i företaget, om du är nyutexaminerad, är att gå Alfa Lavals traineeprogram i Tumba. En annan är att hålla utkik på Alfa Lavals LinkedIn eller .com/Career där alla lediga tjänster är samlade.

– En till sak som jag också vill ge som råd när du är ny på ett företag är att du alltid ska göra ditt bästa, men samtidigt komma ihåg att misstag är en del av att utvecklas. Det är något som jag lärde mig här på Alfa Laval.

Alfa Laval

Alfa Lavals kärnverksamhet baseras på tre nyckelteknologier: värmeöverföring, separering och flödeshantering, vilka har en avgörande betydelse inom en rad industriella processer. Alfa Laval har en världsledande position inom samtliga tre områden. Bolagets satsning på forskning och utveckling resulterar i cirka 35-40 nya proukter varje år. Läs mer: alfalaval.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Senan Rasoul på Alfa Lavals kontor ståendes framför en vägg med världskartan som motiv.
Alfa Laval
Teknikutveckling med ett gott syfte på Alfa Laval
Läs mer
Joacim Johannesson, Kollmorgen
Kollmorgen
”Idag har jag arkitektansvar för vår testplattform”
Läs mer
Olga Borfileva och Erik Nilsson har båda en masterutbildning i hållbar samhällsplanering och stadsutformning från KTH och jobbar som trafikplanerare på COWI.
COWI
Vi hjälper människor att göra sundare livsval!
Läs mer
Vattenfall
”Här får jag möjlighet att påverka och driva förändring”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Nordens mest attraktiva arbetsgivare

För 11:e året i rad presenterar vi listan över Nordens mest attraktiva arbetsgivare.

Läs mer
Krönika
”Säkerhet lockar i en stormig omvärld”

Hög framtida lön, säker anställning och goda referenser – de topp tre främsta parametrarna för studenter när de väljer arbetsgivare är samma som de senaste åren. Man vill ha trygghet och säkerhet i en stormig omvärld men också veta att man i framtiden ska kunna få en bra inkomst.

Läs mer
Din karriär
Mästare på att vända motgång till möjligheter

När äventyraren och föreläsaren Aron Andersson tar sig an nya utmaningar är glädje och passion den främsta drivkraften. Hittills har jakten på glädjeruset tagit honom på skidresa till Sydpolen, med rullstol upp på Kebnekaise och på en 37 kilometer lång simtur över Ålands hav.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer