Civilingenjör

ESAB

”Svetsning kräver mer fysikkunskaper än jag först trodde”

2019-05-22

Text: Fridah Jönsson

Foto: Julia Sjöberg

Jan Zachrisson stående bredvid ESABs arbetsmaskin inne på produktionslagret

På ESAB används alla medarbetares spetskompetens, från svetsare till mjukvaruutvecklare.

Jan Zachrisson är en veteran på ESAB – han kom dit 2005 under ett examensjobb och 14 år senare är han chef för företagets speciella projekt. ESAB tillverkar utrustning och material för svetsning och skärning och Jan berättar att företaget och dess personal har en mycket bred kompetens.

Jan Zachrisson

Titel: Manager Special Projects Team.

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik, Luleå Tekniska Universitet, 2006.

Känd person jag skulle vilja ha som mentor: ”George Carlin, För att alltid få ett oväntat och underhållande perspektiv på tillvaron.”

Vad gör du i din roll som chef?

– Jag leder en grupp som bedriver forskning och utvecklar produkter som inte nödvändigtvis hör hemma i våra traditionella produktområden. ESABs produktportfölj består till stor del av svetsmaskiner och de tillsatsmaterial man smälter när man svetsar. Utöver detta finns också skydds- och skärutrustning. Min grupp jobbar med nya tekniska lösningar som kombinerar flera av dessa produktområden.

”Under mina 14 år här har det alltid funnits en väldigt kreativ miljö.”

Vad fastnade du för på ESAB?

– Jag kommer från en fysikerbakgrund och innan jag började här visste jag inte hur mycket fysik som krävs för att förstå vad svetsning innebär. Nu vet jag att det är en väldig bredd av fysikaliska och tekniska utmaningar och att man verkligen måste nyttja mycket av det man lärt sig i sin grundutbildning. Som nyexaminerad är det ju väldigt tilltalande att få knyta ihop så många delar av sin kunskap. Under mina 14 år här har det alltid funnits en väldigt kreativ miljö. Många kommer från olika bakgrunder, men alla har sitt speciella kunnande. Vi har duktiga svetsare, kemister, mjukvaruutvecklare, produktionsingenjörer och många andra yrkeskategorier vilket gör det till en spännande miljö. Man kan alltid prata med folk både här i Sverige och på våra andra ställen i världen och få en bra dialog

Ni verkar ju i en mansdominerad bransch, hur jobbar ni med jämställdhet?

– Min upplevelse av organisationen är att vi har en relativt jämställd arbetsplats. När vi har folk på besök är det en del som reflekterar över att vi har en ganska, för branschen, hög andel kvinnor som jobbar inom forskning och utveckling. Vi har även en bra blandning av nationaliteter vilket är jätteroligt.

ESAB

ESAB är ett globalt bolag och under mer än ett århundrade har vi drivits av en vilja att ständigt förbättra befintliga lösningar och samtidigt finna helt nya lösningar för servicen till våra kunder. Detta har gjort ESAB till en av världens ledande aktörer inom svetsning och avancerad skärning. ESAB är heltäckande inom allt ifrån manuell svets till automation, gas och plasmaskärning samt fyllnadsmaterial och utrustning. ESAB har stark kundorientering och lägger mycket stor vikt vid oavbrutet innovationsarbete och ständig förbättring. Industrin servar världen, vi servar industrin.

Läs mer: www.esab.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

One Partner Group
OnePartnerGroup hjälper människor till framgång
Läs mer
Stora Enso
”Allt vi gör har först och främst hållbarhet i åtanke”
Läs mer
Orange Cyberdefense
Det finns en otrolig kraft i bolaget när vi hjälps åt
Läs mer
Natalia Carreno och Anastasiya Kornitska står vid ett högt bord på ett kontor. De har passerkort runt halsen och tittar in i kameran.
SecureLink
”Jag lockades av att få jobba renodlat med säkerhet”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Viktigt för unga studenter!

Möjligheten att tjäna bra i framtiden, ha goda referenser och en trygg anställning är viktigast när Sveriges studenter ska välja arbetsgivare.

Läs mer
Din karriär
Så hittar du de ”osynliga” jobben

Allt fler arbetsgivare skippar traditionella platsannonser till förmån för kontakter och sociala medier. Här tipsar experten om hur du hittar dessa dolda jobb, tar kontakt med intressanta arbetsgivare – och ökar möjligheterna att få ditt drömjobb!

Läs mer
Din karriär
Så blir du headhuntad

Den största rädslan för många nyutexaminerade är att inte få jobb. Och att få drömjobbet är ännu svårare. Men faktum är att det finns en viss yrkesgrupp som kan göra ditt sökande betydligt enklare – headhunters.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer