Civilingenjör

ESAB

”Svetsning kräver mer fysikkunskaper än jag först trodde”

2019-05-22

Text: Fridah Jönsson

Foto: Julia Sjöberg

Jan Zachrisson stående bredvid ESABs arbetsmaskin inne på produktionslagret

På ESAB används alla medarbetares spetskompetens, från svetsare till mjukvaruutvecklare.

Jan Zachrisson är en veteran på ESAB – han kom dit 2005 under ett examensjobb och 14 år senare är han chef för företagets speciella projekt. ESAB tillverkar utrustning och material för svetsning och skärning och Jan berättar att företaget och dess personal har en mycket bred kompetens.

Jan Zachrisson

Titel: Manager Special Projects Team.

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik, Luleå Tekniska Universitet, 2006.

Känd person jag skulle vilja ha som mentor: ”George Carlin, För att alltid få ett oväntat och underhållande perspektiv på tillvaron.”

Vad gör du i din roll som chef?

– Jag leder en grupp som bedriver forskning och utvecklar produkter som inte nödvändigtvis hör hemma i våra traditionella produktområden. ESABs produktportfölj består till stor del av svetsmaskiner och de tillsatsmaterial man smälter när man svetsar. Utöver detta finns också skydds- och skärutrustning. Min grupp jobbar med nya tekniska lösningar som kombinerar flera av dessa produktområden.

”Under mina 14 år här har det alltid funnits en väldigt kreativ miljö.”

Vad fastnade du för på ESAB?

– Jag kommer från en fysikerbakgrund och innan jag började här visste jag inte hur mycket fysik som krävs för att förstå vad svetsning innebär. Nu vet jag att det är en väldig bredd av fysikaliska och tekniska utmaningar och att man verkligen måste nyttja mycket av det man lärt sig i sin grundutbildning. Som nyexaminerad är det ju väldigt tilltalande att få knyta ihop så många delar av sin kunskap. Under mina 14 år här har det alltid funnits en väldigt kreativ miljö. Många kommer från olika bakgrunder, men alla har sitt speciella kunnande. Vi har duktiga svetsare, kemister, mjukvaruutvecklare, produktionsingenjörer och många andra yrkeskategorier vilket gör det till en spännande miljö. Man kan alltid prata med folk både här i Sverige och på våra andra ställen i världen och få en bra dialog

Ni verkar ju i en mansdominerad bransch, hur jobbar ni med jämställdhet?

– Min upplevelse av organisationen är att vi har en relativt jämställd arbetsplats. När vi har folk på besök är det en del som reflekterar över att vi har en ganska, för branschen, hög andel kvinnor som jobbar inom forskning och utveckling. Vi har även en bra blandning av nationaliteter vilket är jätteroligt.

ESAB

ESAB är ett globalt bolag och under mer än ett århundrade har vi drivits av en vilja att ständigt förbättra befintliga lösningar och samtidigt finna helt nya lösningar för servicen till våra kunder. Detta har gjort ESAB till en av världens ledande aktörer inom svetsning och avancerad skärning. ESAB är heltäckande inom allt ifrån manuell svets till automation, gas och plasmaskärning samt fyllnadsmaterial och utrustning. ESAB har stark kundorientering och lägger mycket stor vikt vid oavbrutet innovationsarbete och ständig förbättring. Industrin servar världen, vi servar industrin.

Läs mer: www.esab.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PRV Patent och registreringsverket
“Det är här det händer, innan det händer”
Läs mer
Sweco
Sweco utvecklar medarbetarna som formar framtidens samhällen
Läs mer
Ebba Mannheimer står inne på Stora Ensos kontor. Bakom henne syns en vägg som är helt täckt av ormbunke. Hon ler stort mot kameran.
Stora Enso
”Skogsindustrin är en nyckel för att lösa klimatfrågan”
Läs mer
Skellefteå Kraft
”Ett företag som driver omställningen i energibranschen”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Ditt personliga mission statement

Är det dags att inventera bland dina mål och värderingar? Ett ”personligt mission statement” visar vart du är på väg.

Läs mer
Din karriär
Går det att ersätta en människa?

Vad händer med våra jobb när robotar på riktigt tar steget in på arbetsmarknaden?

Läs mer
Din karriär
Nordens mest attraktiva arbetsgivare

För 11:e året i rad presenterar vi listan över Nordens mest attraktiva arbetsgivare.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer