Civilingenjör

Caverion

”Vi är med och sparar enorma mängder energi”

2022-06-13

Lästid ca 2 min

Civilingenjör

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

Foto: Patrik Lundin

Caverion hjälper till att minimera fastigheters kostnader och utsläpp. Aner Vehabovic berättar hur.

De gör fastigheter smartare och snällare mot miljön. Caverion är ett av Sveriges största installationsföretag som också utvecklar utvecklar olika tekniska lösningar för att optimera driften i byggnader. I Sverige har företaget omkring 2 500 medarbete runt om i landet. En av dem är energiingenjören Aner Vehabovic. Han sökte sig till Caverion efter studierna och har nu jobbat på huvudkontoret i Stockholm i fyra år.  – Jag tycker att energibiten är särskilt intressant då den går att koppla till både miljö och ekonomi. Det ger en annan drivkraft än när det enbart handlar om att man ska se till att följa ett visst lagkrav, säger han.

Aner Vehabovic

Titel: Energiingenjör.

Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i energi, miljö
och management, Linköpings universitet, examen 2018.

 

Vad gör du helst på fritiden? ”Jag tycker om att jaga, spela golf och surfa. Och så gillar jag att åka skidor – gärna i Hemsedal i Norge.”

Berätta mer om din roll!

– Jag ingår i en energi- och miljögrupp på omkring 15 medarbetare. Vi ansvarar för olika energisparprojekt där vi inventerar driften i olika fastigheter, exempelvis hos ett kommunalt bostadsbolag, för att hitta besparingspotential. I nästa fas sätter vi in olika åtgärder. Det kan
exempelvis handla om att installera värmepumpar eller fjärrvärme. Vi följer sedan upp hur mycket energi man faktiskt lyckades spara. Jag tycker om att få vara med hela vägen och få se effekten av vårt arbete.

Hur upplever du kulturen på företaget?

– Det finns överlag en sammansvetsad känsla. Under min första vecka på jobbet slogs jag verkligen av att alla hälsar och att man pratar mycket med varandra – även mellan olika team. Vi hjälps åt i arbetet, fikar tillsammans och lär oss saker ihop under interna utbildningar.

”Jag tycker om att få vara med hela vägen och få se effekten av vårt arbete.”

Vad gör dig stolt över att jobba på Caverion?

– Att vi är ett grönt företag som är med och bidrar till en bättre miljö. Caverion jobbar med många olika stora offentliga energisparprojekt och genom att vi följer upp projekten med energirapporter blir effekten av vårt arbete väldigt konkret. Jag minns exempelvis ett uppdrag där jag gjorde en väldigt enkel justering i en inställning som snabbt visade sig spara mer el än vad min elbil drar på två år. Det är häftigt – vi är med och sparar enorma mängder energi.

Text: Linda Andersson

Caverion

Vi formas av våra omgivningar. Genom att göra de smarta och hållbara ser vi till att företag och omvärld lyckas och att människor mår bra. Med Caverions 14 000 anställda och en omsättning på 22 miljarder skapar vi bättre boendemiljöer, mer produktiva arbetsplatser, tryggare resor. Du kan vara säker på att vi leder rätt genom hela livscykeln – från rådgivande tjänster, design och konstruktion, till projekt, tekniskt och industriellt underhåll och fastighetsförvaltning – för byggnader, infrastruktur och för industrier. Läs mer: caverion.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Linnea Sernemyr, högskoleingenjör och arbetsledare, Veidekke
Veidekke
”Jag anställdes som traineeingenjör och fick testa på olika saker”
Läs mer
Rita Lousa i Tetra Paks ljusa lokaler.
Tetra Pak
”Vi är förändringsmakare som inte är rädda för att tänka nytt”
Läs mer
Matilda Stendahl och Stefan Liss  står i en spiraltrappa i en ljusgård. Bakom dem ser man flera kontorsvåningar. De ler mot kameran.
Siemens
”På Siemens är du med och bidrar till en bättre framtid”
Läs mer
Ellevio
”Vi har ett fint samarbete och vi-känslan är stark”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Är du redo för nästa kliv i karriären?

Nytt år och kanske har du redan börjat snegla på vad det har att erbjuda. Men skynda inte vidare riktigt än! Utvärdera tiden som har gått och låt årets erfarenheter guida dig framåt – de kommer att vara dina bästa redskap inför 2019.

Läs mer
Din karriär
Dopaminkick – därför vill vi tjäna ett högre syfte

Den egoistiska eran är över, nu vill vi hjälpa andra och skapa en mer solidarisk och hållbar värld. Varför känner vi så, och vad är det egentligen som händer i oss när vi får arbeta för ett större sammanhang?

Läs mer
Din karriär
Mästare på att vända motgång till möjligheter

När äventyraren och föreläsaren Aron Andersson tar sig an nya utmaningar är glädje och passion den främsta drivkraften. Hittills har jakten på glädjeruset tagit honom på skidresa till Sydpolen, med rullstol upp på Kebnekaise och på en 37 kilometer lång simtur över Ålands hav.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer