Civilingenjör

Essity

”Vi hjälper våra kunder att bli mer hållbara och cirkulära”

2020-06-01

Text: Jacqueline Fahlander

Foto: Julia Sjöberg

Civilingenjör

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

På Essity leder innovativa hygienprodukter till ökat välbefinnande och minskad klimatpåverkan.

Det globalt ledande hygien- och hälsobolaget Essity har fått mycket uppmärksamhet för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete som är integrerat inom hela verksamheten. Susan Iliefski Janols och hennes grupp har det globala hållbarhetsansvaret för innovationer, produkter och tjänster inom Essity.

Namn: Susan Iliefski Janols

Titel: Vice president Sustainability Products & Services.

Utbildning: Maskiningenjör, Chalmers tekniska högskola, examen 1988.

Vad driver dig i jobbet? ”Jag och mina kollegor jobbar med viktiga framtidsfrågor. Hållbarhetsarbetet bidrar inte bara till Essitys strategiska mål utan även till FN:s globala mål för hållbar utveckling.”

Berätta om Essitys hållbarhetsarbete!

– I grunden finns vårt sociala ansvarstagande som bygger på att vi vill skapa välbefinnande för de som använder våra produkter och tjänster
– allt från barnblöjor, hygienprodukter och inkontinensskydd till toalettpapper, hygienlösningar och medicintekniska lösningar. Vi delar med oss av vår kunskap och har sedan flera år tillbaka ett samarbete med FN där Essity för en aktiv dialog kring hygien och hälsa och hur vi kan göra skillnad och bryta barriärer för ökat välbefinnande. Vi utbildar bland annat tonårstjejer om menstruation och vårdpersonal om inkontinens. En annan del av vårt hållbarhetsarbete handlar om att minska miljöpåverkan av våra produkter och tjänster. Genom att integrera livscykelsbedömningar i vårt innovationsarbete kan vi mäta hur vi förbättrar miljöprofilen på våra innovationer. Ett exempel är TENA Pants där vi har lyckats minska klimatpåverkan för produkterna med en tredjedel sedan 2008.

Hur kan ni bidra till ett mer cirkulärt samhälle?

– Vår ambition är att utveckla produkter och tjänster som bidrar till ett cirkulärt samhälle. På sikt ska till exempel alla våra förpackningar bli återvinningsbara och vi vill öka andelen förnybara eller återvunna material. Vi använder sedan länge returfiber i en del av våra mjukpapper. Vi hjälper också våra kunder att bli mer hållbara och cirkulära. Inom varumärket Tork har vi flera pappersbehållare som minskar konsumtion. Vi har också tagit fram Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar.

Varför ska unga ingenjörer välja Essity?

– På Essity finns många spännande utvecklingsmöjligheter och engagerade och drivna kollegor över hela världen. Vår kultur kännetecknas av stor omtanke om människors hygien- och hälsobehov liksom miljön. Som ingenjör kan du jobba med allt från ansvarsfulla inköp och resurseffektiv produktion till hållbara innovationer. De senaste åren har jag fokuserat på hållbarhetsfrågor men innan dess ägnade jag mig åt produktutveckling, forskning samt produktsäkerhet och miljö.

Essity

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Vi ökar människors välbefinnande genom våraprodukter och tjänster. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda och Zewa.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Essity
”På Essity är det bara du själv som sätter gränserna för din karriär”
Läs mer
Essity
”På Essity är tempot högt och möjligheterna många”
Läs mer
Kristofer Wreimer, Essity
Essity
”På Essity finns en vinnarkultur som samtidigt är mänsklig”
Läs mer
Filippa Rexed och Deniz Yordanov, Essity
Essity
”På Essity kan din karriär ta vilken riktning som helst”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Recept på det goda mötet

Känner du liksom många andra att möten har blivit till en stor stressfaktor i arbetslivet när det egentligen borde vara ett hjälpmedel? Faktum är att möten är en förutsättning för framgång – om det görs på rätt sätt. Nu blomstrar nya mötestrender för att effektivisera och göra möten till en trevligare upplevelse. Vi har samlat några av dem.

Läs mer
Din karriär
6 poddar som boostar dig i vårsolen

Tanka på med energi och ny kunskap! Poddar som kommer lära dig nya saker, få dig att må bättre och göra dig mer framgångsrik.

Läs mer
Din karriär
Går det att ersätta en människa?

Vad händer med våra jobb när robotar på riktigt tar steget in på arbetsmarknaden?

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer