2020-06-01

Civilingenjör

Essity

”Vi hjälper våra kunder att bli mer hållbara och cirkulära”

Text: Jacqueline Fahlander

Foto: Julia Sjöberg

Civilingenjör

Raket loggaRaketer
De arbetsgivare som klättrat minst sex placeringar på listorna sedan förra årets undersökning.

+16

På Essity leder innovativa hygienprodukter till ökat välbefinnande och minskad klimatpåverkan.

Det globalt ledande hygien- och hälsobolaget Essity har fått mycket uppmärksamhet för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete som är integrerat inom hela verksamheten. Susan Iliefski Janols och hennes grupp har det globala hållbarhetsansvaret för innovationer, produkter och tjänster inom Essity.

Namn: Susan Iliefski Janols

Titel: Vice president Sustainability Products & Services.

Utbildning: Maskiningenjör, Chalmers tekniska högskola, examen 1988.

Vad driver dig i jobbet? ”Jag och mina kollegor jobbar med viktiga framtidsfrågor. Hållbarhetsarbetet bidrar inte bara till Essitys strategiska mål utan även till FN:s globala mål för hållbar utveckling.”

Berätta om Essitys hållbarhetsarbete!

– I grunden finns vårt sociala ansvarstagande som bygger på att vi vill skapa välbefinnande för de som använder våra produkter och tjänster
– allt från barnblöjor, hygienprodukter och inkontinensskydd till toalettpapper, hygienlösningar och medicintekniska lösningar. Vi delar med oss av vår kunskap och har sedan flera år tillbaka ett samarbete med FN där Essity för en aktiv dialog kring hygien och hälsa och hur vi kan göra skillnad och bryta barriärer för ökat välbefinnande. Vi utbildar bland annat tonårstjejer om menstruation och vårdpersonal om inkontinens. En annan del av vårt hållbarhetsarbete handlar om att minska miljöpåverkan av våra produkter och tjänster. Genom att integrera livscykelsbedömningar i vårt innovationsarbete kan vi mäta hur vi förbättrar miljöprofilen på våra innovationer. Ett exempel är TENA Pants där vi har lyckats minska klimatpåverkan för produkterna med en tredjedel sedan 2008.

Hur kan ni bidra till ett mer cirkulärt samhälle?

– Vår ambition är att utveckla produkter och tjänster som bidrar till ett cirkulärt samhälle. På sikt ska till exempel alla våra förpackningar bli återvinningsbara och vi vill öka andelen förnybara eller återvunna material. Vi använder sedan länge returfiber i en del av våra mjukpapper. Vi hjälper också våra kunder att bli mer hållbara och cirkulära. Inom varumärket Tork har vi flera pappersbehållare som minskar konsumtion. Vi har också tagit fram Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar.

Varför ska unga ingenjörer välja Essity?

– På Essity finns många spännande utvecklingsmöjligheter och engagerade och drivna kollegor över hela världen. Vår kultur kännetecknas av stor omtanke om människors hygien- och hälsobehov liksom miljön. Som ingenjör kan du jobba med allt från ansvarsfulla inköp och resurseffektiv produktion till hållbara innovationer. De senaste åren har jag fokuserat på hållbarhetsfrågor men innan dess ägnade jag mig åt produktutveckling, forskning samt produktsäkerhet och miljö.

Essity

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Vi ökar människors välbefinnande genom våraprodukter och tjänster. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda och Zewa. Essity har omkring 46 000 medarbetare. Nettoomsättningen 2019 var cirka 129 miljarder kronor (12,2 miljarder euro). Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. Essity bryter barriärer för ökat välbefinnande och bidrar till ett hälsosamt, hållbart och cirkulärt samhälle.   Läs mer: www.essity.com och www.lifeatessity.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Linda Edlund, Essity
Essity
”Vi stärker kvinnor genom att bryta barriärer kring mens och inkontinens”
Läs mer
Emma Ottosson, som är Consumer Marketing Assistant på Essity står i företagets lobby. Hon ler mot kameran, och i bakgrunden syns Essitys logotyp på en vägg.
Essity
”Vi sprider budskap som hyllar kvinnan och bryter tabun”
Läs mer
Maskinprojektledaren Simon Tallnäs Winther sitter på en grön stol vid ett litet bord i Essitys ljusa lokaler. Han tittar in i kameran och ser tillfreds ut.
Essity
”Essity GO! Program blev min språngbräda ut i världen”
Läs mer
Andreas Pauldén, Condesign
Condesign
”Ett familjärt företag med stora internationella kunder”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så hittar du de ”osynliga” jobben

Allt fler arbetsgivare skippar traditionella platsannonser till förmån för kontakter och sociala medier. Här tipsar experten om hur du hittar dessa dolda jobb, tar kontakt med intressanta arbetsgivare – och ökar möjligheterna att få ditt drömjobb!

Läs mer
Din karriär
Sök jobb via Instagram

Det blir allt vanligare att söka jobb via sociala medier. Att söka jobb via Instagram ger dig en chans att vara kreativ och nå ut till en stor publik.

Läs mer
Din karriär
Nordens mest attraktiva arbetsgivare

För nionde året i rad presenterar vi listan över Nordens mest attraktiva arbetsgivare. Universums nordiska studentundersökningar avslöjar vad 66 964 ekonomi-, teknik- och data/IT-studenter runt om i Norden har för karriär- och arbetslivsförväntningar. Undersökningen visar att studenterna är väl insatta i, och har en klar uppfattning om vad olika arbetsgivare kan erbjuda dem. När de väljer arbetsgivare fokuserar de främst på sig själva och försöker hitta en bra utgångspunkt för sin framtida karriär.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer