Data/IT

PostNord

”Vi satsar järnet på nästa generations e-handelstjänster”

2020-06-17

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Data/IT

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

Som en av Nordens största arbetsgivare erbjuder PostNord flera olika karriärvägar. Att utveckla storskaliga tekniska lösningar är vardag för många medarbetare.

PostNord levererar brev och paket till mottagare i hela Norden. Daniel Berg ansvarar för en enhet som tillsammans med produktägare och utvecklingsteam bygger digitala lösningar för kundmöten. Ett av många exempel är PostNord-appen som används för att spåra paket och som har fyra miljoner nedladdningar. En annan app som de har byggt är riktiga vykort där användaren kan använda ett eget foto, lägga till en hälsning och designa det. Sedan skriver PostNord ut vykortet och levererar det till mottagararens brevlåda.

– Vi håller koll på 122 miljoner paket med spårning så att mottagaren ska kunna se var det är och välja hur det ska levereras, säger Daniel.

Daniel Berg

Titel: Head of Digital Solutions and Development.
Utbildning: Civilingenjör inom it. Uppsala universitet, examen 2000.
Smultronställe: ”Bryggan vid vår sommarstuga i Norrtälje. Jag blir lugn av att sitta vid vattnet. Ibland tar jag en joggingtur runt sjön och dyker ner i vattnet efteråt.”

Vad lockade dig till PostNord?

– Jag började här 2018 och lockades av PostNords stora förändringsresa som innebär att man måste gasa och bromsa på samma gång. Det sker en stor förändring när det gäller kundbeteende där e-handeln exploderar och vi kommunicerar mer digitalt. Vi effektiviserar en minskande brevaffär samtidigt som vi satsar järnet på nästa generations e-handelstjänster och leveranser. Vi är i framkant när det kommer till användbarhet och storskaliga tekniska lösningar som innefattar AI och Machine Learning, och vi har ett samhällsuppdrag i botten. Vi gör avtryck på många människor – det vi bygger kommer grannen att använda. Det är en stimulerande miljö att jobba i och när man kommer hit så vill man vara kvar.

”Vi håller koll på 122 miljoner paket.”

Hur ser karriärvägarna ut?

– Det finns många spännande initiativ med olika tekniker att fördjupa sig inom. Utvecklare, designers, produktägare, logistiker, ledare och dessutom massor av olika fördjupningsområden. Och det är bara inom min enhet. PostNord är en av Nordens största arbetsgivare – det finns hur många karriärvägar som helst och man kan variera över tid vad man gör.

Berätta om en utmaning ni ställts inför och hur ni löste den!

– Det var häftigt att vara på plats när regelverket förändrades och vi var tvungna att ta ut moms på försändelser från bland annat Kina. När det blåser riktigt mycket kan ett stort företag som PostNord snabbt samla medarbetare med stark kompetens och stor erfarenhet från olika delar och få saker att hända. Den tekniska lösningen var på plats efter bara några få veckor och används sedan dess.

Vad skulle du vilja ge för råd till den som är ny på jobbet?

– Ge dig ut i verksamheten, sitt i kundsupporten, integrera med kunder och e-handla egna produkter så att du förstår att det du jobbar med är till nytta. Ta dig an en svår utmaning, våga ställa frågor och ta hjälp av alla dina nya och fantastiska kollegor.

PostNord

Vi gör vardagen enklare! PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2021 hade koncernen cirka 28 500 anställda och en omsättning på 40,7 miljarder SEK. Moderbolaget är ett svenskt publikt bolag med koncernkontor i Solna.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PostNord
”Vi måste vara snabbfotade och ständigt tänka nytt”
Läs mer
Gideon Selder står utomhus med fönster i bakgrunden.
PostNord
”Det finns en lyhördhet och det är lätt att röra sig inom företaget”
Läs mer
Niki Addibpour står utomhus med grönska i bakgrunden.
PostNord
”Mina chefer har tagit vara på mina styrkor och pushat mig”
Läs mer
PostNord
”Våra tjänster underlättar vardagen för många människor”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Kreativa jobbsökare

I jakten på drömjobbet vet fantasin ibland inga gränser.

Läs mer
Din karriär
Trygghet blir allt viktigare i en osäker värld

Det senaste årets pandemi har i hög grad påverkat våra liv, något som reflekteras i Universums årliga studentundersökning.

Läs mer
Din karriär
Första hjälpen-guide för nya traineer

Hur kommer man in på bästa sätt på en ny avdelning och tar plats som trainee?

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer