Civilingenjör

Björkdalsgruvan

”En av världens renaste guldgruvor”

2020-11-26

Text: Eva Rydinger

Foto: Evelina Nilsson

Annas och Fredriks arbetsplats är rena guldgruvan. Här bryter man den ädla metallen i en av Europas största guldgruvor.

Anna Magnusson dressade om från hr-karriären inom media till en helt annan bransch – gruvnäringen. Nu är hon hr/hs-chef i Björkdalsgruvan utanför Skellefteå som ägs av kanadensiska bolaget Mandalay Resources. Och hon har inte ångrat sig. Det har inte heller Fredrik Johansson, hr-specialist med fokus på employer branding, som jobbar sida vid sida med Anna och började sin karriär på Björkdalsgruvan 2019.

– Jag kände direkt att det var detta jag ville göra och att det fanns en bra utvecklingspotential här. Även om vi är Västerbottens största gruva sett till antal anställda har vi ändå lyckats behålla den familjära stämningen som länge varit vårt signum. Det är en häftig arbetsplats, säger Fredrik.
– Efter fyra år så lär jag mig fortfarande något nytt varje dag. Miljön är speciell och intressant, och med grymt bra människor. Björkdalare som alltid gör sitt bästa för företaget och visar omtanke för sina kollegor – vårt bästa guld trots allt, säger Anna.

Anna Magnusson

Titel: Hr/hs-chef.
Utbildning: Personalvetarprogrammet, Göteborgs universitet, examen 2003.
Vad hade du velat ge för råd till ditt 20-åriga jag? ”Slappna av lite, ta det inte så allvarligt och ha roligt!”

Fredrik Johansson

Titel: Hr-specialist.
Utbildning: Personal och arbetslivsfrågor, Uppsala universitet, examen 2018.
Vad hade du velat ge för råd till ditt 20-åriga jag? ”Var lite mer i nuet, oroa dig mindre!”

Björkdalsgruvan växer under jorden. För ett par år sedan var de 150 anställda, i dag har siffran nästan dubblerats. Och expansionen fortsätter. Efterfrågan på guld som råvara är stabil och när aktiemarknaden svajar står sig guldets värde starkt – under året har guldpriset också nått all time high.
– Jag upplever att Björkdalsgruvan är en otroligt trygg arbetsgivare, vilken maskin! Vi är på gång med tillstånd för att bryta på flera ställen och ska öka produktionen ytterligare. Det skapar ringar på vattnet och ökar möjligheterna på alla avdelningar, vilket känns jättespännande, säger Fredrik.

”Jag uppleveratt Björkdalsgruvan är en otroligt trygg arbetsgivare, vilken maskin!”

Gruvbranschen har kommit långt när det kommer till hållbarhetsfrågor tack vare miljölagstiftningen som tidigt legat i framkant. Så även i Björkdalsgruvan som är en av världens renaste guldgruvor.
– Det vatten vi släpper ut i älven lär vara renare än det som finns i älven. Det känns bra, säger Fredrik.

I sin roll som hr/hs-chef vill Anna gärna prata om social hållbarhet också.
– Alltifrån nöjda närboende till ledar- och medarbetarutveckling – hela kedjan är i fokus för oss. Viktigast av allt är givetvis att vi har en trygg och säker arbetsmiljö där vi bryr oss om varandra.

Björkdalsgruvan

Mandalay Resources Björkdalsgruvan – Björkdalsgruvan är en av norra Europas största gruvor för utvinning av guld. Gruvan är belägen cirka fyra mil nordväst om Skellefteå. Årligen utvinner vi cirka 1600 kilo guld.

Antal medarbetare: Cirka 230 anställda och ett hundratal entreprenörer. Läs mer: https://mandalayresources.com/ eller Mandalay Resources Björkdalsgruvan AB på LinkedIn

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Veidekke
Det pågår ett stort arbete med genus- och mångfaldsfrågor på Veidekke
Läs mer
Trafikverket
”Att få utveckla Norrland där jag bor är bara så häftigt”
Läs mer
Rebecca sitter vid ett bord på JM:s kontor mittemot en kollega.
JM
”Jag lärde mig oerhört mycket om byggbranschen som trainee”
Läs mer
Obiora på BillerudKorsnäs tittar in i kameran och ler. Han har skyddsutrustning på sig i form av en vit hjälp, hörselkåpor och skyddsglasögon.
Billerud
”Att arbeta här går helt i linje med mina värderingar”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Inflation och krig gör att talangerna tänker om

En alltmer osäker arbetsmarknad, stigande priser och konflikten i Ukraina gör att både young och senior professionals värderar och väljer annorlunda. Universums Nicolas Werle djupdyker i årets undersökning och berättar mer om vilka attribut som talangerna letar efter och vilka företag som klättrat mest i rankingen.

Läs mer
Din Karriär
”Vi kan se en Greta-effekt”

När vi ser arbetsplatsen som vår ’second family’ är det förstås viktigt att arbetsgivaren erbjuder trygghet – långt bortom terrorhot, Donald Trump och allt som händer i omvärlden.

Läs mer
Din Karriär
5 leveranser är fler än 4 timmar

I en värld som varje sekund, minut och timme kliver djupare in i digitaliseringen måste företag anpassa sig i samma höga tempo. Ny teknik som möjliggör nya arbetssätt, strukturer och hela affärsmodeller har lett till ett skifte där bakåtsträvarna fortsätter att mäta input, medan de som hänger med fokuserar på output.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer