2024-10-21
Foto: Georgios Dimitrio
De är driftbolaget som får Eskilstuna och Strängnäs att snurra – både idag och i morgon. Magnus Norberg, affärsområdeschef på ESEM, ger oss en glimt av vardagen hos en av Sörmlands största arbetsgivare.
ESEM är driftbolaget som anlade Sveriges första och största konstgjorda våtmark, och som står bakom en återbruksgalleria som uppmärksammats i The Guardian. Men framför allt är det ett bolag som får vardagen att rulla på för de boende i Eskilstuna och Strängnäs. Cirka 600 medarbetare fördelat på omkring 235 olika yrkesroller arbetar med att se till att allt från el och vatten till värme och återvinning fungerar i området.
Magnus Norberg började på ESEM 2017. Efter att i närmare ett decennium ha jobbat med försäljning hos arbetsgivare som Volvo och Audi Sverige, såg han fram emot att göra något nytt.
-Jag lockades av att jobba på ett bolag som gör nytta för samhället. Det högre syftet blev också tydligare när jag väl hade börjat på ESEM – att vi är en viktig spelare som håller driften igång i regionen kändes bra.
Efter snart åtta år på bolaget har han gjort en internkarriär där han haft roller som både affärsutvecklare och produktansvarig. Sedan våren 2024 är han affärsområdeschef för stadsnät.
Magnus Norberg
Titel: Affärsområdeschef Stadsnät
Utbildning (skola och examensår): Industriell ekonomi, Mälardalens universitet, examen 2001.
Vad gör du helst när du inte jobbar? ”Jag tillbringar mycket tid i skog och mark med familjen, våran hund och den jakt som vi deltar i. Jag är även instruktör i en kampsportsklubb i Eskilstuna.”
– Jag är affärsområdeschef för stadsnät – ett område där vi har i uppdrag att leverera ett robust och driftsäkert fibernät för både företag och privata kunder. Vi bygger ut och förstärker nätet i båda kommunerna och ser till att vi är rätt rustade för olika utmaningar. Det är ett intressant område som är särskilt kritiskt i en krissituation. Vi ser exempelvis att man i Ukraina har en högre prioritet på att laga fibernätet idag och att man fokuserar på fiber framför el.
-Det är intressant att arbeta inom energibranschen överlag just nu eftersom det händer så mycket på området. De produkter och tjänster som ESEM levererar har en tydlig koppling till viktiga och dagsaktuella samhälls- och framtidsfrågor – och de är samtidigt väldigt relevanta för vårt eget närområde. Det är också en arbetsplats där man kan utvecklas. Vi har en bra utbildningsportal och det finns möjlighet att göra karriär inom bolaget.
”Det är mycket frihet under ansvar här, vilket jag uppskattar”
-Det finns en förtroendekultur här där man litar på att alla gör sitt bästa. Det är mycket frihet under ansvar, vilket jag uppskattar. Det är också en trevlig stämning på ESEM och en arbetsplats där medarbetarna är bra på att dela kunskap till varandra. Jag tycker också att det är lätt att nå fram till högre chefer och att få komma till tals – det finns ingen ”vi och dom”-känsla.
-Jag uppskattar som sagt kulturen och trivs med att jobba på ett bolag där vi på ett konkret sätt gör nytta för vårt närområde. Kommunen är delägare i ESEM och det känns bra i magen att jobba på ett företag där det inte bara är plånboken som styr, utan där vi tar mycket hänsyn till både miljö och psykosociala aspekter i vårt arbete.
-Att det finns så mycket kunskap här. Ett exempel är kundservice som varje dag besvarar omkring 400 samtal. De kan handla om allt från elräkningar till tömning av en viss soptunna. De har koll på så mycket och ger bra service till Eskilstuna- och Strängnäsbor.
ESEM
Blir du skräckslagen bara av tanken på att prata inför en grupp? Talrädsla är vanligt, men det finns bra hjälp att få. Det menar psykologen Andreas Schill som här berättar mer om fenomenet, och om det faktum att VR-teknik hittat in i terapirummet.
Läs merDet behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.
Läs merFöretagen lär få kämpa för att behålla talangerna – och attrahera nya. Vi dyker ner i den glödheta rekryteringsmarknaden.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer