Högskoleingenjör

Autoliv

”Autoliv är globala – vi är marknadsledande inom trafiksäkerhet”

2021-12-08

Estimerad lästid 2 min

Omar på Autoliv står i ett stort trapphus. Han tittar in i kameran med ett stort leende.

Foto: Felicia Yllenius

Omar Clarins intresse för bilar ledde honom till Autoliv. Han lockades av ett bolag som står för hög kvalitet, innovation och där säkerheten alltid prioriteras.

Omar Clarin gillade att rita bilar som barn. Viljan att få vara med och utveckla bilar ledde honom till att bli civilingenjör i farkostteknik. Sedan sommaren 2021 är han en del av Autoliv.

– Autoliv är ett globalt bolag som ger stort avtryck i världen. Visionen om att rädda fler liv lockade mig och ger mening i det arbete vi gör, säger han.

Omar Clarin

Titel: Industrial Strategy Manager på Autoliv. 

Utbildning: Civilingenjör i farkostteknik. Master i innovationsledning och produktutveckling. Kungliga tekniska högskolan, examen 2019.

Drömuppdrag: ”Att åka ut i världen och öka min förståelse för vad som gör våra produkter till världsklass inom ‘Life Saving Solutions’.”

Hur ser du på framtiden?

– Fordonsindustrin står inför en enorm omställning på flera fronter när bilen blir mer tekniskt avancerad. Dels med elektrifiering och automatisering och vad det betyder för säkerheten och den ökade komplexiteten i bilen. Området jag arbetar inom, elektronik och mekatronik, är centralt för utvecklingen av innovativa säkerhetslösningar till framtidens fordon.

Ge exempel på utmaningar!

– Vi har väldigt bra koll på säkerheten i bilen. Man kan känna sig trygg i en suv men för andra trafikanter, till exempel utanför bilen, är säkerheten inte lika självklar i dag. Vi ser att behovet av säkerhet för utsatta trafikanter ökar i takt med urbanisering och förtätning av städer.

Vår vision är att rädda fler liv.

Du är projektledare, vad innebär det?

– Jag projektleder två stora projekt där ett handlar om hur vi ska kunna erbjuda komplexa system i takt med att bilen blir mer som en plattform. Vi behöver se till att vi har den rätta kompetensen, processerna och arbetssättet för att kunna nå ut till marknaden med de produkter vi utvecklar. Det andra projektet handlar om våra fabrikers globala avtryck och hur vi säkerställer möjligheten att erbjuda produkter av toppkvalitet även i framtiden. De förväntningar på innovationsförmåga och kvalitet det finns på våra produkter är väldigt spännande.

Hur är kulturen hos er?

– Det är ett stort fokus på kvalitet eftersom våra produkter inte får en andra chans. Vår vision ”Saving more lives” genomsyrar kulturen och det faktum att våra produkter räddar över 30 000 liv årligen gör det väldigt konkret.

Hur tar Autoliv tillvara på dina idéer?

– Jag får redan möjlighet att driva skarpa projekt som gör stora avtryck. Vi har många seniora experter i bolaget som stöttar och ger mig de insikter jag behöver. Mitt arbete tas på stort allvar, jag rapporterar direkt till ledningsgruppen och har avstämningar varannan vecka.

Vad gör Autoliv unikt?

– Vår vision att erbjuda livräddande lösningar skiljer sig åt jämfört med andra spännande bolag. Vi är marknadsledande på det vi gör. Vi strävar kontinuerligt mot att ligga i framkant i takt med att bilindustrin och mobilitetskonceptet utvecklas, och mot att fortsätta erbjuda livräddande system i världsklass som låter fler trafikanter känna sig säkra på vägarna.

Text: Tina Lindström Carlsson

Autoliv

Autoliv är världsledande inom bilsäkerhet. Vi är ett innovativt företag som utvecklar och tillverkar krockkuddar, säkerhetsbälten och rattar för dagens och morgondagens fordon. Våra produkter säljs till alla ledande bilproducenter över hela världen. Varje år räddar Autolivs produkter mer än 30 000 liv och förhindrar tio gånger så många skador. Vi söker medarbetare som delar vår vision om att rädda fler liv och som vill bidra till vår utvecklingsresa och vår fortsatta framgång. Läs mer: www.autoliv.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Hanna Karlsson står bredvid en bil med ena armen lutandes mot bildörren, i Autolivs testrum.
Autoliv
”Det känns fantastiskt att kunna bidra till att rädda liv”
Läs mer
Isak, Trafikverket
Trafikverket
”Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera”
Läs mer
Sheng och Anton på Trafikverket står vid en byggarbetsplats. De har hjälm och gula jackor.
Trafikverket
”Vi knyter ihop landet och gör vägarna säkrare”
Läs mer
230707 Markaryd
Mattias nilsson, Product Development Manager på NIBE.
Foto: André de Loisted
Nibe
”Vi är ett svenskägt bolag och har produktion i Sverige”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Känner du dig som en bluff på jobbet?

Oroar du dig för att dina kollegor eller klasskamrater ska avslöja dig som en bluff – att de snart ska inse du inte är så kompetent som de tror? Det är du i så fall inte ensam om. Vi pratade med en psykolog om fenomenet och bad henne om tips för att komma tillrätta med känslan.

Läs mer
Din Karriär
Vad gör ett företag framgångsrikt?

Finns det någon formel som förklarar vad som gör ett företag framgångsrikt? Vi listar faktorer som tycks vara nyckeln till succé.

Läs mer
Din Karriär
Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

Okej, du har bestämt dig för att bli entreprenör. Eller har åtminstone en grym affärsidé som du vill förverkliga. Men hur går det till? Här är vad du behöver för att gå från idé till action.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer