2019-11-28
Text: Charlotte Lund Phalén
Foto: Sebastian LaMotte
På Autoliv, störst i världen på bilsäkerhet, arbetar Hanna Karlsson med framtida innovationer.
– Högskolan Väst erbjuder Co-op, Cooperative Education, vilket innebär att programstudenter erbjuds möjlighet att söka en praktikplats på ett företag och varva studier med betalda arbetsperioder. Under min studietid på Högskolan Väst, där jag läste produktutveckling och design, fick jag en plats på Autoliv. Efter mitt examensarbete blev jag erbjuden anställning. I dag, ett och ett halvt år senare, stormtrivs jag med mitt jobb som produktutvecklare och med att kunna bidra till att rädda liv.
Hanna Karlsson
Titel: Project Engineer.
Utbildning: Teknologie kandidatexamen i maskinteknik, Högskolan Väst, examen 2017.
Var hämtar du inspiration? ”Jag inspireras av mitt jobb och friheten jag får här. När möjligheterna ges kan jag exempelvis sitta hemma och arbeta. På min fritid är fotbollen ett dominerande inslag och då är det skönt att det är möjligt att vara lite flexibel vad gäller arbetstider. Det är lätt att få ihop livspusslet. Att dagligen arbeta med innovationer för fordonssäkerhet är även väldigt inspirerande. Våra produkter måste fungera perfekt och vi har millisekunder på oss i en kollision att göra skillnad – att rädda liv!”.
– Min avdelning utvecklar sido- och frontalkrockskydd. Att utveckla nya produkter som är anpassade till att klara morgondagens krav, där autonoma bilar har huvudfokus, styr arbetet. Arbetsdagarna varierar väldigt och beror på vilken period under året vi är inne i. Oftast startar våra projekt i januari och avslutas i december. Under årets gång har vi flera avstämningspunkter som vi arbetar utifrån. Autoliv är ett globalt företag och jag har många teamkollegor utomlands, främst i Europa, Asien och USA, vilka jag har daglig kontakt med. Mitt jobb kan innebära en del resande, både utomlands och inom Sverige.
– De är väldigt goda. Det är även lätt att byta inriktning inom Autoliv. Jag jobbar idag som Project Engineer och har vissa uppdrag som Project Leader, men vill jag byta arbetsuppgifter eller inriktning finns alla möjligheter till detta. Kanske till teknikgruppledare eller teknisk expert? Det finns också goda möjligheter att jobba på någon av företagets anläggningar utomlands.
– När vi har rott ett projekt i hamn eller när en svår prövning är avklarad – det kan exempelvis handla om ett lyckat krocktest eller en avslutad förstudie åt en kund med gott resultat.
– Våga anta utmaningar – det gör dig starkare!
Autoliv
Skjutsgruppen är samåkningsrörelsen som är snäll mot både människor och miljön. Sedan starten har den lett till många möten – vissa har till och med blivit kära eller fått ett nytt jobb under resorna. Grundaren Mattias Jägerskog, som fått ett miljöpris för sitt initiativ, tror att det ligger i människans natur att vilja dela.
Läs merBatteritillverkaren Northvolt jobbar mot en grönare framtid och är i år nya på listan över landets mest attraktiva arbetsgivare.
Läs merMånga har blivit permitterade eller arbetslösa nu i krisen, då kan det vara bra att se över sina referenser.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer