Civilingenjör

ASSA ABLOY

”Vi fungerar som en brygga mellan affär och teknologi”

2021-12-08

Estimerad lästid 2 min

Post A
Rubrik: Internationell miljö på säkerhetsföretaget
Copy: Innovation och produktutveckling är en del av Åsa Christianders vardag. I en intervju berättar hon om ASSA ABLOY där hon sedan 2015 fått olika roliga uppdrag.

Post B
Rubrik: ”Vi är en brygga mellan affär och teknologi”
Civilingenjören Åsa Christiander trivs på ASSA ABLOY. I en intervju berättar hon mer om det stora säkerhetsföretaget vars vision är att vara ledande inom innovation.

Post C
Rubrik: ASSA ABLOY är verksamma i 70 länder
Copy: ”Vi gör lås- och säkerhetslösningar smarta.” Det säger civilingenjören Åsa Christiander som trivs på det internationella säkerhetsföretaget.

Foto: Felicia Yllenius

Åsa Christiander och hennes team kopplar teknologi till affärsvärde.

Åsa Christiander ansvarar för två områden på ASSA ABLOY. Det ena är en global teknologiplattform för trådlösa lås, och det andra har till uppgift att att styra teknologi-investeringar genom att koppla dem till kund- och marknadsvärden.
– Vi fungerar som en brygga mellan affär och teknologi. Vi jobbar för att bli bättre på att rikta våra investeringar och tittar på olika teknologier för att se vad som är mest värdeskapande, säger hon.

Åsa Christiander

Titel: VP, Strategic Initiatives and Innovation Acceleration.

 

Utbildning: Civilingenjör i kemiteknik, Kungliga tekniska högskolan, examen 1997. Fil. kand. inom ekonomi och samhällsvetenskapliga ämnen, Stockholms universitet.

 

Spännande framtidsscenario: ”Att nyttja AI för att lära sig saker snabbare än den mänskliga hjärnan. Det kan både bli jätteläskigt och fantastiskt.”

Åsa och hennes team använder kundintervjuer och andra customer insightmetoder för att förstå kunder och marknad med syfte att ta faktabaserade beslut inför framtiden.
– Hur många dörrar finns det på ett sjukhus och vilka av dem har särskilda krav på tex säkerhet, användavänlighet eller energieffektivitet? På vilket sätt kan nya produkter eller modeller lösa problem och skapa värde för tex köpare, installatörer eller användare? Hållbarhet är viktigt säger många, men är det så viktigt att de vill betala extra för det eller väljer de hållbarhet bara om det kostar lika mycket? Det är sådana frågor som vi tittar på, förklarar hon.

Vi gör lås och säkerhetslösningar smarta.

Innovation och produktutveckling har varit en del av Åsas vardag sedan 2005 då hon började på ASSA ABLOY.
– Jag har fått nya roliga uppdrag längs vägen, men har alltid rört mig inom innovation, mellan affären och ren utveckling. Våra produkter har gått från att vara en ’mekanisk plåtlåda’ till att vara lösningar med avancerad mjukvara som kan lyssna på omgivningen och öppnas med tex en mobil eller en wearable. Det här innebär många gånger också nya affärsmodeller. Det som brukade vara en produkt med ett engångspris kan nu vara en prenumeration på en tjänst. Det blir ett helt annat sätt att göra affär och det räknar vi på, säger hon.

Group Technology Team arbetar med siktet mot framtiden och tittar på vad som kommer att hända om några år och framåt.
– ASSA ABLOY:s vision är att vi ska vara ledande inom innovation. Jag tycker det är en inspirerande målsättning. Jag får ofta förklara vad vi håller på med när jag träffar folk som inte jobbar här. Det är många som inte känner till, varken att ASSA ABLOY är så stora som vi är med cirka 48 000 anställda och verksamhet i 70 länder eller att vi håller på med så avancerad hightech-utveckling som vi gör här på Group Technology Team, men det är några av anledningarna till att jag trivs så bra, avslutar Åsa.

Text: Tina Lindström Carlsson

ASSA ABLOY

ASSA ABLOY är världsledande inom accesslösningar. Varje dag hjälper vi miljarder människor att uppleva en öppnare värld genom innovationer som möjliggör trygga, säkra och bekväma lösningar för såväl fysisk som digital access. Antal medarbetare: Cirka 48 000. Karriärvägar: Med verksamhet i över 70 länder erbjuder ASSA ABLOY spännande möjligheter i en internationell miljö. Läs mer: www.assaabloy.com/career/en

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

ASSA ABLOY
”Vi bidrar till säkerhetskritiska funktioner i samhället”
Läs mer
Emma Grönlund står framför utomhus med byggnader i bakgrunden.
ASSA ABLOY
”Det är en bra arbetsmiljö och vi har roligt tillsammans”
Läs mer
Anand på Essity står vid entréns stora glasdörrar. Han blickar över vänster axel, ler och har händerna i fickan.
Essity
”Du uppmuntras att bidra inom andra delar av bolaget”
Läs mer
Essity
”Vi får hela tiden utforska nya tekniska områden”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Så återhämtar du dig på arbetstid

Att pausa på arbetstid är inte en självklarhet, och för många kanske det inte heller finns möjlighet till det. Lina Ejlertsson, forskare vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, menar att återhämtning mitt på dagen är viktigt för att minska stress.

Läs mer
Din Karriär
Här är Linkedins sju dödssynder

Att tacka ja till alla kontaktförfrågningar, strunta i sammanfattningen och lämna tomma fält på Linkedin-profilen är bland de största tabbarna.

Läs mer
Din Karriär
Hur ser young professionals på sina arbetsgivare?

Vad söker unga talanger efter hos en arbetsgivare? Och har deras syn på sitt framtida yrkesliv förändrats på grund av pandemin?

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer