Traineeguiden

SEB

“Det finns en stark rörelse framåt inom banken”

2021-06-11

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllenius

För fem år sedan lämnade Mikaela Brinte karriären som proffsdansare bakom sig. Idag är hon Head of MarTech & Digital Analytics på SEB. Här berättar hon om sin resa inom banken.

Under 2010-talet bodde Mikaela Brinte bland annat i London där hon dansade på proffsnivå, men karriären fick läggas på is när hon åkte på en skada. För att ha något att göra under sin rehabilitering började hon att plugga företagsekonomi och it. Tanken var att hon skulle ta upp dansen igen när hon kände sig bättre, men istället fastnade hon helt för sin nya inriktning.

Mikaela Brinte

Titel: Head of MarTech och Digital Analytics.
Utbildning: Företagsekonomi och it, Malmö högskola, examen 2017.
Vilket råd hade du velat ge dig själv som nyutexaminerad? “Vänta inte på att saker ska komma till dig, utan se själv till att hitta de möjligheter som finns.”

Hur började din resa på SEB?

– När jag pluggade hade jag ingen tanke på att jag skulle jobba på en bank, och att jag ansökte till SEB:s traineeprogram var mer av en slump. Men under själva ansökningsprocessen blev jag väldigt nyfiken på banken och den digitaliseringsresa som hade inletts. Jag kände direkt att jag ville vara en del av den och fick upp nya ögon för vad en bank faktiskt gör.

Vilka roller har du haft?

– Jag började som it-projektledare och blev sedan affärsrådgivare till Sara Öhrvall, som då var Chief Digital, Customer Experience and Communication Officer. Den rollen handlade om att driva förändring inom SEB. Bland annat hjälpte jag till att transformera marknads- och kommunikationsavdelningen samt jobbade med utveckling av våra digitala kanaler. Jag har alltid trivts bäst i gränslandet mellan it och det kommersiella. Det är där jag är som starkast.

Förra året klev du in som Head of MarTech och nu innan sommaren även över Digital Analytics. Vad innebär den rollen?

– Min uppgift är att ta fram och utveckla våra digitala förmågor för att driva försäljning och kundservice för våra kunder i våra digitala kanaler. Det handlar helt enkelt om att kommunicera på rätt ställen vid rätt tidpunkt. Mitt nya ansvar för Digital Analytics innefattar även ett övergripande ansvar för mätning i våra digitala kanaler så att vi kan göra analyser och kontinuerligt förbättra våra tjänster och kundupplevelse baserat på det Det känns spännande att få gå in med ett ledarskap den här gången och hjälpa andra att växa.

“Det är viktigt att få in lärandet i vardagen”

Hur har SEB hjälpt dig att utvecklas?

– Traineeprogrammet innehöll en mängd olika utbildningar som gav mig en bra grund att stå på, men sedan tycker jag egentligen att lärandet som jag får i vardagen är viktigast. Det kan vara allt från att läsa en rapport till att ta del av någon av SEB Campus föreläsningar eller kurser. Just nu går jag en kurs i ledarskap som alla nya chefer inom banken får gå. Vi pratar om allt från vad resan från att vara medarbetare till att bli ledare betyder, till hur vi bäst driver transformation.

Vad får dig att stanna på SEB?

– Det finns en stark rörelse framåt och vilja att hela tiden utvecklas och bli ännu bättre. Det är också en arbetsgivare som verkligen tar hand om sin personal.

SEB

SEB är en ledande nordeuropeisk finansiell koncern med internationell räckvidd. Vårt syfte är att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital, idag och för framtida generationer. Genom att samarbeta med våra kunder vill vi vara en ledande katalysator i omställningen till en mer hållbar värld. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel återspeglas genom vår närvaro i mer än 20 länder världen över med cirka 17 500 medarbetare. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

SEB
”Vi är ett härligt gäng som alla verkligen brinner för det vi jobbar med”
Läs mer
SEB
”På SEB finns goda möjligheter att växa och ta på sig nytt ansvar”
Läs mer
SEB
“Jag har verkligen möjlighet att göra skillnad”
Läs mer
SEB
“Tillsammans uppfinner vi helt nya koncept”
Läs mer