Ekonomi

SEB

”Vi är ett härligt gäng som alla verkligen brinner för det vi jobbar med”

2023-10-04

Foto: Felicia Yllenius

Ida Nordenadler bestämde sig för att ta sikte på SEB:s traineeprogram redan innan gymnasiet. i Idag är hon Investment Specialist på SEB och mer än nöjd med sitt val.

Att Ida hamnade på SEB var inte helt oväntat. Hon beskriver själv sig som ”född till bankbarn” och började i SEB:s kundtjänst redan efter gymnasiet. Att efter examen på Handelshögskolan i Stockholm ta steget till traineeprogrammet kändes därför helt naturligt. 

Hur kommer det sig att du valde SEB?

Det var redan när jag skulle börja gymnasiet som jag började fundera på SEB som min framtida arbetsgivare. Jag hade bra betyg och fick höra att jag borde välja naturvetenskapsprogrammet, men det lockade mig inte alls. Jag hade förmånen att just då få prata med Américo Fernández, som numera är SEB:s privatekonom och som då precis hade avslutat SEB:s traineeprogram, och jag har nog aldrig tidigare blivit så inspirerad. Så där och då bestämde jag mig för att det var den inriktning jag också ville ta framåt.

Ida Nordenadler

Titel: Investment Specialist.

Utbildning (skola och examensår): Kandidatexamen i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, 2022.

Idas tips till dig som är intresserad av att jobba med investeringar?  Var inte rädd! Det är nyfikenheten som tar oss framåt, och vi lär oss alla hela tiden. Det finns så mycket information att hämta och så många som gärna delar med sig, så är du intresserad, kör på!

Vad kan du säga om traineeprogrammet?

Jag tipsar alla om SEB:s traineeprogram. Den möjligheten att komma in och se hela banken är få förunnat. Du får inblick i alla divisioner och träffar otroligt många spännande och kompetenta människor, och får lära dig om tjänster du inte ens visste existerade. Det är en fantastisk väg in och också perfekt om du inte riktigt vet innan vad du vill inrikta dig på.

Vad gör en Investment Specialist om dagarna?

Jag har just nu rollen som Investment Communication Specialist. Min avdelning ansvarar för paketering av våra erbjudanden och tar fram produkter skräddarsydda för våra kunder inom divisionen Private Wealth Management & Family Office. Vi tittar på alltifrån hur vi blir konkurrenskraftiga till hur vi får ut produkterna på marknaden på bästa sätt.Jag skickar också varje vecka ut sammanfattningar av det som händer på marknaden till både våra rådgivare och våra kunder. Det kan handla om allt ifrån inflations- och räntebesked till G20 möten. Kort sagt, jag är den som ska hålla ett öga på vad som händer på marknaden och hur vi kommunicerar det till våra kunder.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jag har roligt varje dag. Vi är ett härligt gäng som alla verkligen brinner för det vi jobbar med, vilket ger en otroligt fin stämning i gruppen. Jag är dessutom en person som gillar att vara där det händer och här är ingen dag den andra lik. I en värld som ständigt förändas måste vi snabbt kunna få ut information till våra kunder så det är viktigt att vi hela tiden är pålästa och uppdaterade om läget.

”I min grupp är majoriteten kvinnor”Finansbranschen har traditionellt varit ganska mansdominerad, hur är det att vara kvinna i branschen i dag?

I min nuvarande grupp är faktiskt majoriteten kvinnor. Även om det fortfarande är många män som arbetar inom finansbranschen så är trenden att vi blir allt större andel kvinnor. Jag kom in som ung tjej och kände verkligen att jag blev tagen på allvar direkt. Genom traineeprogrammet och från min roll inom kontorsrörelsen har jag byggt upp ett stort nätverk internt vilket inneburit många fördelar. I dag jobbar vi dessutom aktivt på SEB med att få fler kvinnor att investera och att bli entreprenörer, då är det en självklarhet att vi också speglar detta genom att de möter kvinnor och inte bara män på banken. 

Hur ser karriärmöjligheterna ut på SEB?

Med en så stor arbetsgivare som SEB finns det otroligt många möjligheter. Jag skulle exempelvis gärna vilja prova på att jobba utomlands, och det har jag alla möjligheter till här då banken finns i flera olika länder.

Text: Martina Lindh-Lidberg

SEB

SEB är en ledande nordeuropeisk finansiell koncern med internationell räckvidd. Vårt syfte är att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital, idag och för framtida generationer. Genom att samarbeta med våra kunder vill vi vara en ledande katalysator i omställningen till en mer hållbar värld. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel återspeglas genom vår närvaro i mer än 20 länder världen över med cirka 17 500 medarbetare. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

SEB
”På SEB finns goda möjligheter att växa och ta på sig nytt ansvar”
Läs mer
SEB
“Jag har verkligen möjlighet att göra skillnad”
Läs mer
SEB
“Tillsammans uppfinner vi helt nya koncept”
Läs mer
SEB
“Man måste våga gå utanför sin bekvämlighetszon”
Läs mer