Ekonomi

SEB

“Jag har verkligen möjlighet att göra skillnad”

2023-01-23

Foto: Felicia Yllenius

Jessica Mattsson arbetar med hållbar finans på SEB och utvecklar hållbara produkter och tjänster för bankens kunder.

Efter att ha gjort praktik på SEB sommaren 2020 började Jessica Mattsson på den då nystartade avdelningen Sustainable Banking. Till att börja med arbetade hon deltid parallellt med att hon avslutade sin master inom finans, men i våras tog hon sig an rollen som Sustainable Finance Analyst på heltid.

Vad gör du på jobbet?

– Mitt team, som heter Climate and Sustainable Finance, arbetar med hållbar finans och att utveckla olika typer av hållbara finansiella produkter och lösningar för våra kunder. Jag jobbar mot både finansiella institutioner och stora företag, och jag har jobbat särskilt med hållbarhetsdata och portföljanalys under min tid på SEB. Det är ett väldigt brett arbete och jag får se många olika kundgrupper och delar av banken.

 

 

”Det är ett nytt och innovativt område”

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är att jag får arbeta med ett nytt och innovativt område som det hela tiden händer massor av nya saker inom och att jag därför också konstant utvecklas på jobbet. Dessutom är det slutgiltigliga målet med det vi jobbar med att ha en positiv effekt på samhället, vilket är väldigt motiverande.

Hur uppmuntras du att vara innovativ i ditt dagliga arbete?

– Även jag som är ung och ny i branschen uppmuntras att komma med nya idéer och mitt team får väldigt stor frihet att jobba med hållbar innovation. Det jag gillar med att jobba i en innovativ miljö är att alla svar och lösningar inte redan finns utan de får vi komma fram till tillsammans.

Varför valde du att arbeta med hållbar finans?

– Jag vill känna att det jag gör är meningsfullt och skapar positiva effekter för världen. Genom att jobba med hållbar finans känner jag att jag verkligen har möjlighet att göra skillnad.

Jessica Mattsson

Titel: Sustainable Finance Analyst

Utbildning (skola och examensår): Master inom finans, Handelshögskolan i Stockholm, examen 2022.

Vilken är din favoritinnovation?

“Gröna obligationer. Det har varit ett otroligt viktigt verktyg för att styra kapital mot gröna projekt och ge investerare möjlighet att bidra till klimatomställningen.”

Foto: Felicia Yllenius

Vad lockade dig till SEB?

– SEB har en väldigt stark position inom hållbar finans och det finns en innovationsanda inom banken. Exempelvis var SEB med och skapade den första gröna obligationen tillsammans med Världsbanken år 2008 och vi var även med och gav ut den första gröna företagsobligationen år 2013.

På vilket vis bidrar SEB till samhället på ett positivt sätt?

– Vår största möjlighet att vara med och påverka världen i en positiv riktning är via våra kunder. Det gör vi genom att ge dem innovativa finansiella lösningar och hjälpa dem att finansiera hållbara idéer.

Text: Sara Schedin

SEB

På SEB har vi alltid varit övertygade om att framtiden är beroende av att goda idéer blir verklighet. Vårt syfte är att positivt forma framtiden, med ansvarsfull rådgivning och kapital – idag och för framtida generationer. Vi har en stark ambition att öka takten mot en hållbar framtid för människor, företag och samhälle. Vi vill vara en ledande katalysator i hållbarhetsomställningen. Våra medarbetare strävar efter att leverera service i världsklass och att förse våra kunder med finansiella produkter och tjänster som möter deras ständigt föränderliga behov – både på våra hemmamarknader i norra Europa och genom vårt internationella nätverk runt om i världen. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

SEB
“Tillsammans uppfinner vi helt nya koncept”
Läs mer
SEB
“Man måste våga gå utanför sin bekvämlighetszon”
Läs mer
SEB
“Jag kunde sätta min egen prägel på traineeprogrammet”
Läs mer
SEB
“Det ska alltid vara enkelt att ta hjälp av en kollega”
Läs mer