Karriär

E.ON

”Jag är en entreprenör som agerar inom ett storbolag”

2019-10-02

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: André de Loisted

Sara Hammoura står vid ett ståbord i ett personalrum med E.ON-loggan på bäggen bakom sig.

På mindre än tre år fick Sarah Hammoura sitt drömjobb inom E.ON. Nu utforskar hon framtidens innovationer och affärskoncept på den centrala innovationsenheten i Essen.

Sedan Sarah Hammoura började på E.ON i september 2016 har hon hunnit med tre olika roller. Hon satte upp målet att på fem år nå drömjobbet – och knappt tre år senare nådde hon dit. Nu har hon tagit steget ut i E.ON:s internationella organisation och jobbar på den globala innovationsavdelningen i Essen, Tyskland.

Sarah Hammoura

Titel: Innovationskonsult
Utbildning: Civilekonom, Jönköping International Business School, examen 2015. Master med fokus på globalt ledarskap och strategiskt entreprenörskap.
Vad gör du på fritiden? ”Jag bor i Düsseldorf sedan i juni i år och dansar salsa, utövar yoga och hittar på saker med mina jämnåriga kollegor. I höst har vi exempelvis varit i Holland över en helg, och snart ska vi ses och laga middag ihop.”

Berätta om din resa på E.ON!

– Jag började som affärsutvecklare på enheten för solceller i Malmö. Därefter blev jag konceptutvecklare och utforskade nya tilläggstjänster för att öka konkurrenskraften för våra energilösningar. Nu är jag på vår centrala innovationsenhet som fokuserar på att utforska nästa generations innovationer och affärsmöjligheter. Det här är mitt drömjobb – jag är en entreprenör som får agera inom ett storbolag. Jag arbetar i ett internationellt team med flera regioner i Europa och lär mig deras marknader, organisationer och unika kundutmaningar.

Ge exempel på vad du jobbar med!

– Vi har utrymme att utforska nya affärsmöjligheter och testa dem. Om de visar sig vara irrelevanta för marknaden så går vi snabbt vidare och tittar på nya idéer. Det är upp till mig att styrka min hypotes och mina slutsatser med research, marknadsanalyser och kundtester, säger Sarah och fortsätter:
– Resultatet presenterar jag under vår interna variant av ”Draknästet” som anordnas en till två gånger i månaden. Det innebär att innovationskonsulter som har ett projekt får presentera sin idé för en rad chefer med en konkret förfrågan om tid och/eller budget. Får vi grönt ljus åtar vi oss att återrapportera efter avtalad tid vid ett senare tillfälle av draknästet, och då kanske vi har en ny förfrågan om tid/budget. Så fortsätter processen fram till färdigställt projekt.

”Vi har en intern variant av Draknästet”

Vad lockade dig till E.ON?

– Företaget har ett tydligt uppdrag att bidra till och driva energiomställningen. De vill förnya energimarknaden och min bild av att de har ett stort fokus på innovation och nytänk bekräftades under intervjun. De gjorde det tydligt att jag aldrig fick tappa mina externa glasögon, att jag ska leva ut min individualitet och alltid använda mitt ifrågasättande sinne. Redan som nyexad fick E.ON mig att känna att jag kom bärandes på ett värdefullt perspektiv som är av ett stort värde för deras uppdrag.

Hur upplever du ledarskapet?

– Ledarskapet är något av det jag är mest imponerad över på E.ON. Jag har alltid haft direkta chefer med en fin balans av hög emotionell intelligens (EQ), ödmjukhet och resultatfokus. Jag har känt mig sedd, inkluderad och upplevt att cheferna varit måna om att förse mig med de utvecklingsmöjligheter jag behöver.

E.ON

E.ON är ett av Europas största privatägda energibolag med cirka 40 000 anställda och bidrar till omställningen av ett hållbart samhälle. E.ON Sverige, där även Danmark ingår, producerar och levererar energi och energilösningar i form av el, gas, värme, kyla samt energirelaterade tjänster till en växande privat- och företagsmarknad. E.ON har mer än 32 miljoner kunder i Europa och Nordamerika och vi har investerat 11 miljarder euro de senaste tio åren i förnybara energikällor.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Malmö 191105 Amanda Möller på Eon. Foto: André de Loisted
E.ON
“Jag vill jobba i ett team där hållbarhet är en självklar del av affären”
Läs mer
Malmö 190619
Odette Nseir på Eon.
Foto: André de Loisted
E.ON
“Vi har en lärande kultur där man uppmuntras att ständigt utvecklas”
Läs mer
Xylem
”Vi ser till att även nästa generation får rent vatten”
Läs mer
Maria Plaza Walden står i en trappa i Essitys stora, ljusa reception.
Essity
Essity GO! Program – the start of a global career with purpose
Läs mer