E.ON

“Jag vill jobba i ett team där hållbarhet är en självklar del av affären”

2019-11-20

Text: Sara Schedin

Foto: André de Loisted

Malmö 191105 Amanda Möller på Eon. Foto: André de Loisted

Det var Amanda Möllers miljöengagemang som fick henne att söka traineeprogrammet på E.ON. Här arbetar hon för en hållbar energimarknad.

Traineen Amanda Möller är nyss hemkommen från Tyskland där hon har arbetat med laddinfrastruktur på E.ON:s huvudkontor i Essen i fyra månader. Nu återstår bara sista delen av det 18 månader långa traineeprogrammet.
– Jag är tillbaka på E.ON i Malmö där jag kommer att jobba med fjärrvärme och hållbara städer. Det väger in många av de delar som bolaget jobbar med – allt från solenergi och laddinfrastruktur till värme och kyla. Att arbeta inom det här området är något jag längtat efter eftersom hållbarhetsarbetet ligger mig varmt om hjärtat.

Vad har du mer fått göra under traineeprogrammet?

– Innan jag åkte till Tyskland arbetade jag på avdelningen Business Controlling på E.ON Energidistribution, vilket var ett som jobb som var helt utanför min komfortzon – men det var också därför jag valde det. Jag är miljöingenjör i grunden och ville testa på en roll som jag aldrig skulle kunna söka i vanliga fall. Under min första placering jobbade jag med ett hållbarhetsprojekt som handlade om att titta på hur hållbart solenergi är om man ser till hela leverantörskedjan. Det var mer i linje med vad jag hade pluggat innan och det kändes som en naturlig start på traineeprogrammet. Som trainee får du verkligen ett helhetsperspektiv av bolaget och bygger samtidigt upp ett stort nätverk.

Amanda Möller

Titel: Trainee.
Utbildning: Ekosystemteknik, Lunds tekniska högskola, examen 2018.
Berätta om en höjdpunkt under traineeprogrammet? “Alla spännande studiebesök och möjligheter till att nätverka inom organisationen.”

Vad har du gillat mest med programmet?

– Det har varit väldigt lyxigt att få testa på olika områden och på så sätt få en bättre bild av vad jag vill göra framöver. Jag har också fått en bra förståelse för vilka egenskaper jag gillar hos en chef och vad som är viktigt för mig i det team jag jobbar i. Sedan är det roligt att vara trainee på ett så pass stort företag där man även får knyta kontakter med traineer från andra länder.

Varför valde du just E.ON?

– Jag har ett stort miljöengagemang och ville jobba för ett företag med starka värderingar när det kommer till hållbarhet – och det har man verkligen här. Sedan gjorde de representanter från bolaget som var med under ansökningsprocessen ett väldigt gott intryck och jag fick känslan av att det var ett trevligt företag att jobba på.

”Det är lyxigt att kunna testa på olika områden”

Hur ser framtiden ut?

– När traineeprogrammet avslutas i slutet av februari kommer jag att kliva in i min ordinarie roll på företaget, men vilken den kommer att bli vet jag inte än. Det kommer att bestämmas utifrån vad jag har tyckt varit spännande, samtidigt som företagets behov såklart vägs in. Jag hoppas på att få jobba i ett ambitiöst team där hållbarhet är en självklar del av affären.

E.ON

E.ON är ett av Europas största privatägda energibolag med cirka 40 000 anställda och bidrar till omställningen av ett hållbart samhälle. E.ON Sverige, där även Danmark ingår, producerar och levererar energi och energilösningar i form av el, gas, värme, kyla samt energirelaterade tjänster till en växande privat- och företagsmarknad. E.ON har mer än 32 miljoner kunder i Europa och Nordamerika och vi har investerat 11 miljarder euro de senaste tio åren i förnybara energikällor.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Sara Hammoura står vid ett ståbord i ett personalrum med E.ON-loggan på bäggen bakom sig.
E.ON
”Jag är en entreprenör som agerar inom ett storbolag”
Läs mer
Malmö 190619
Odette Nseir på Eon.
Foto: André de Loisted
E.ON
“Vi har en lärande kultur där man uppmuntras att ständigt utvecklas”
Läs mer
Trafikverket
”Den snabba utvecklingsresan är kul att vara med på”
Läs mer
Christopher Karlsson står i ett labb iklädd vit rock och skyddsglasögon.
Billerud
Min traineetid ledde mig till ett företag där hållbarhet genomsyrar allt
Läs mer