Data IT

SEB

“Man måste våga gå utanför sin bekvämlighetszon”

2022-12-12

Lästid ca 2 min

Text: Sara Schedin

Foto: Justice Malikw

Ida Faber började sin resa inom SEB på bankens valutaavdelning i Göteborg. I dag arbetar hon på New York-kontoret med riskrådgivning för några av de största finansiella institutionerna i världen.

När Ida Faber kommer till kontoret på morgonen vet hon aldrig vad hon kommer att göra den dagen. I rollen som Advisory Sales på FICC Markets lever hon med marknaden och med nyhetsflödet och är hela tiden uppdaterad om vad som händer i världen.

– Jag gillar spänningen i det. Jag tycker också om friheten i min roll och att det inte är någon som säger till mig hur jag ska sälja produkterna. Jag kan verkligen köra mitt eget race.

Ida Faber

Namn: Ida Faber.
Titel: Advisory Sales FICC Markets.
Utbildning (skola och examensår): Master i nationalekonomi, Lunds universitet, examen 2018.

Vad gör du för att stimulera din nyfikenhet?
– Jag inspireras mycket av New York som stad och av människorna här, men jag behöver också få en paus från allt ibland. Då brukar jag resa bort och vandra i berg.

Varför började du att jobba med valuta?

– Jag började på SEB:s valutaavdelning i Göteborg i samband med att jag gick bankens internationella traineeprogram. Jag hade ingen aningen om hur komplext – och kul – det här området var. Fyra år senare arbetar jag med i grunden i samma sak – men i USA istället för i Sverige.

 

 

”Jag kan verkligen köra mitt eget race”

Hur hjälper SEB dig att utvecklas?

– När du jobbar mot marknaden är det fullt upp vissa dagar, medan det andra dagar inte händer så mycket alls. Då är det viktigt för mig att använda den tiden till något produktivt, exempelvis genom att utbilda mig, ta en extra licens eller delta i något internt utvecklingsprojekt. Där känner jag verkligen att jag får support från mina chefer som peppar mig att göra det jag tycker är roligt och är öppna för att diskutera mina idéer. Ända sedan jag börjat på SEB har jag känt att man har uppmuntrat mig att hela tiden utvecklas och ta mig an nya utmaningar.

Vad ser du själv till att göra för att utvecklas i rätt riktning?

– Jag är noga med att kommunicera vad jag vill göra till mina chefer. Det är ju inget någon kan gissa sig till utan det är alltid viktigt att prata öppet om vart man vill. Jag har också tvingat mig själv att göra saker som egentligen är utanför min bekvämlighetszon. Det måste man göra för att utvecklas. Ett exempel är när jag tog på mig uppgiften att bygga ett business intelligence interface till vår säljorganisation. Vi genererar hur mycket data som helst varje dag och det här var ett sätt att göra den datan lättillgänglig och enkel att konsumera. Nu kan vi få info om kundernas handelsmönster och bland annat arbeta mer proaktivt med vår rådgivning.

Vad är det som har fått dig att våga gå utanför din bekvämlighetszon?

– Jag har varit duktig på att hitta personer inom organisationen som har blivit mina mentorer och som jag kan kontakta närsomhelst på dygnet om jag behöver hjälp eller råd. Sedan finns det en hög tolerans för att misslyckas inom SEB, vilket gör att man vågar mer och fortsätter att vara nyfiken.

Text: Sara Schedin

SEB

SEB är en ledande nordeuropeisk finansiell koncern med internationell räckvidd. Vårt syfte är att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital, idag och för framtida generationer. Genom att samarbeta med våra kunder vill vi vara en ledande katalysator i omställningen till en mer hållbar värld. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel återspeglas genom vår närvaro i mer än 20 länder världen över med cirka 17 500 medarbetare. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

SEB
”Vi är ett härligt gäng som alla verkligen brinner för det vi jobbar med”
Läs mer
SEB
”På SEB finns goda möjligheter att växa och ta på sig nytt ansvar”
Läs mer
SEB
“Jag har verkligen möjlighet att göra skillnad”
Läs mer
SEB
“Tillsammans uppfinner vi helt nya koncept”
Läs mer