Civilingenjör

SEB

“Många söker sig till oss då de vill arbeta med den senaste tekniken”

2020-10-26

Text: Sara Schedin

Foto: Felicia Yllenius

I SEB:s innovationsstudio SEBx får medarbetarna vara med från idé till färdig produkt – och samtidigt djupdyka i den allra senaste tekniken.

SEBx grundades för två år sedan med syftet att ytterligare öka transformationstakten inom bankkoncernen SEB. Här ligger fokus på att utforska ny teknik, alternativa tekniska plattformar och framtida kunderbjudanden.
– Tanken har redan från börjat varit att SEBx ska vara frikopplat från befintliga strukturer och processer inom SEB. Vi fattar egna beslut och tittar på marknaden som en vanlig startup skulle göra. Vår plattform för BaaS (Banking as a Service) ska till exempel inte bara användas av våra egna segment och kommersiella koncept, utan också kunna användas av SEB och säljas vidare till tredje parter, förklarar Emelie Magnusson, som i rollen som COO & Deputy Head för SEBx ansvarar för affärsutveckling och drift av plattformen.

Emelie Magnusson

Titel: COO & Deputy Head för SEBx
Utbildning: Industriell ekonomi, Chalmers, examen2011
Vilket är ditt bästa karriärtips? “Leta efter en plats där du kommer ha kul – både arbetsuppgifter som chef och som team. Har du inte kul kommer du att ha svårare att uppnå din fulla potential. Och njut av resan!”

Fortsätter att växa

Från början bestod SEBx av ett team på sju personer, men enheten har i dag över 50 medarbetare och är helt självgående vad gäller kompetens. Emelie berättar att de rekryterat 18 personer i år och att de kommer att växa ytterligare under 2021.
– Vi har allt från UX designers och data scientists till utvecklare och kundserviceansvariga. En av fördelarna med att vara en del av SEB är att vi kan låna in specialistkunskap och stöd när det behövs, samtidigt som vi kontinuerligt loopar tillbaka våra erfarenheter och delar med oss av våra insikter till övriga gruppen.

Många vägar att gå

Att SEB har rankats högt bland young professionals tror Emelie, som själv började på banken redan som student, beror på att det är ett stort bolag som erbjuder en mängd olika möjligheter till utveckling.
– En av anledningarna till att jag har jobbat här i nästan tio år är att det finns så många vägar att gå inom banken. Jag började på Telefonbanken och arbetade sedan med förändringsledning i olika former tills jag fick erbjudandet om att vara med och starta upp SEBx. Det går verkligen att göra en spännande karriär på SEB.

Lockas av tekniken

När Emelie frågat unga kandidater varför de sökt sig till SEBx svarar många att de vill arbeta med den senaste tekniken.
– Vi jobbar inte bara med ny teknik, som exempelvis AI och machine learning, på ett teoretiskt plan, utan även på ett praktiskt plan. De nya teknologier som vi tar in ska möjliggöra den produkt som vi skapar för våra kunder. Det innebär att du får vara med end-to-end i produktutvecklingen – och det vet jag att många som söker sig till oss lockas av.

SEB

På SEB har vi alltid varit övertygade om att framtiden är beroende av att goda idéer blir verklighet. Vårt syfte är att positivt forma framtiden, med ansvarsfull rådgivning och kapital – idag och för framtida generationer. Vi har en stark ambition att öka takten mot en hållbar framtid för människor, företag och samhälle. Vi vill vara en ledande katalysator i hållbarhetsomställningen. Våra medarbetare strävar efter att leverera service i världsklass och att förse våra kunder med finansiella produkter och tjänster som möter deras ständigt föränderliga behov – både på våra hemmamarknader i norra Europa och genom vårt internationella nätverk runt om i världen. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

SEB
“Jag har verkligen möjlighet att göra skillnad”
Läs mer
SEB
“Tillsammans uppfinner vi helt nya koncept”
Läs mer
SEB
“Man måste våga gå utanför sin bekvämlighetszon”
Läs mer
SEB
“Jag kunde sätta min egen prägel på traineeprogrammet”
Läs mer