Ekonomi

SEB

“SEB är en pionjär inom hållbar finansiering”

2020-10-26

Text: Sara Schedin

Foto: Felicia Yllenius

SEB har rankats högst av alla svenska banker inom området Business av young professionals. Här berättar Fredrik von Platen, som arbetar med Sustainable Finance, varför han sökte sig dit.

Fredrik von Platens karriär inom hållbar finansiering startade när han arbetade på Nasdaq och skapade världens första marknadsplats för gröna obligationer. I dag, fem år senare, arbetar han sedan januari som Sustainable Finance Specialist på SEB – en arbetsgivare som han länge haft ögonen på.
– SEB är en pionjär inom marknaden för hållbar finansiering och var rådgivare till Världsbanken när den gav ut sin första gröna obligation 2007/2008. Jag tycker att det är spännande att få jobba i en organisation där man har ett brett och djupt kunnande inom mitt expertområde.

Fredrik von Platen

Titel: Sustainable Finance Specialist.
Utbildning: Ekonomi, Stockholms universitet, examen
2009.

Långsiktighet och innovation

Som Sustainable Finance Specialist jobbar Fredrik med gröna obligationer och hållbar finansiering som rådgivare till företag som vill finansiera miljömedvetna initiativ. Hans avdelning Dept Capital Market ligger på huvudkontoret vid Kungsträdgården i Stockholm. Fredrik berättar att han uppskattar att SEB är ett ägarlett bolag och att han tycker att det ger organisationen en själ.
– Vår ordförande finns i samma hus och jag tror det betyder mycket för ett företag och dess kultur att ha en ägare som på riktigt bryr sig om vad som händer med organisationen ur ett långsiktigt perspektiv. Det långsiktiga ägandet har genom tiderna visat sig vara en av flera anledningar till den entreprenörsanda och det innovationsfokus som finns på SEB.

En ny ekonomi

Fredrik tror också att det är den starka kulturen som bidrar till att SEB har tagit på sig uppgiften att få fler företag att satsa på hållbarhet.
– Hållbar finansiering är inte transaktionsdrivet, det handlar däremotom att vi rör oss mot en bättre framtid. Eftersom gröna obligationer är en relativt ung marknad finns det många möjligheter för oss medarbetare att vara kreativa och komma med nya idéer. Varje gång jag är i dialog med ett bolag har jag möjlighet att påverka utvecklingen av marknaden framåt, och sätta nya goda exempel, samt höja kvaliteten på det som görs.

SEB

SEB har sedan starten för 165 år sedan vägletts av en stark övertygelse om att människor med entreprenöriellt tänkande liksom innovativa företag behövs för att skapa en bättre värld. Vi finns här för att göra det möjligt för dem att uppnå sina ambitioner och lyckas i såväl goda som svåra tider. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner.

www.seb.se

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

SEB
“På SEB har man kollegor från hela världen”
Läs mer
Fotograf: Patrik Lundin

Frilansbild.
SEB
“Det är en bra blandning av människor med olika bakgrund och erfarenheter”
Läs mer
SEB
“Det finns en stark rörelse framåt inom banken”
Läs mer
SEB
“Många söker sig till oss då de vill arbeta med den senaste tekniken”
Läs mer