Civilingenjör

ASSA ABLOY

Plattformsarkitekten som vill se världen

2024-08-27

Foto: Patrik Lundin

För Hamza handlar jobbet på ASSA ABLOY om att varje dag komma närmare sitt mål – att bli en riktigt grym ingenjör.

ASSA ABLOY är världsledare inom accesslösningar och erbjuder sina kunder kompletta system för till exempel bostäder, arbetsplatser och skolor. De finns i över 70 länder och lösningarna sträcker sig från lås och entréautomatik till mobila identitetslösningar. För att förstå lite bättre vad bolaget gör kan du tänka på den automatiska entrédörren på ett shoppingcenter, accesslösningen till ditt hotellrum, arbetsplats, skola eller på en flygplats – det är typiska exempel där bolagets produkter används. Hamza Kadhum är plattformsarkitekt i denna globala koncern och berättar om ett arbetsliv utan begränsningar. Efter tre år i sin roll är det en sak som sticker ut när han pratar med sina vänner.

Hamza Kadhum

Titel: Plattformsarkitekt

Utbildning: Examen från KTH 2020

Kuriosafråga: Är du lika nyfiken privat som i din yrkesroll?

Ja, när det gäller musik. Det är ett stort intresse som jag faktiskt delar med en kollega inom ASSA ABLOY. Vi diskuterar låtar och när vi hittar något nytt skickar vi det till varandra.

Berätta vad du brukar skryta om.

Det är mycket. Men kanske framför allt om alla spännande utmaningar jag får. För mig är tre år på en och samma arbetsplats lång tid, men här har jag fritt spelrum att hela tiden skapa nytt. Att göra fel är en del av jobbet och det är tydligt uttalat i vårt team. Jag kan ärligt säga att jag lär mig nya saker varje dag.

Vad gör en plattformsarkitekt?

Vi bygger hårdvaruplattformar som används av ASSA ABLOYS medarbetare runtom i världen. Vår plattform ger infrastrukturen som vi sedan bygger både digital och fysiska accesslösningar på. Vi fokuserar på att ta fram en plattform som möter kundens behov och som alla inom koncernen kan använda.

“Jag är på en utvecklingsresa utan slut”

Tre år är lång tid säger du, är du på väg någon annanstans?

Både ja och nej. Jag har tidigare arbetat på en start up i Sydkorea och vet att jag snart vill ut i världen igen. Jag har pratat med min chef om vilka möjligheter som finns och hittat många spännande städer och länder att arbeta i. Så just nu håller jag utkik efter vilken ny utmaning och ny plats jag ska sikta mot, men fortfarande inom ASSA ABLOY och mitt skrå.

Vad är roligast med ditt jobb?

Att jag är på en utvecklingsresa utan slut. Längre fram finns målet att bli en av världens främsta ingenjörer och just nu får jag chansen att testa mig fram tillsammans med ett litet team om 10 personer. Vi jobbar nära och är ganska lika som personer. Kunskapsmässigt kompletterar vi varandra och det finns varierad expertis bland oss i teamet. Jag visste nästan inget om ASSA ABLOY innan jag sökte mig hit och nu har en helt ny värld öppnat sig. Här ryms så otroligt mycket teknik och möjligheter att utvecklas.

Text: Anna Jansson

ASSA ABLOY

ASSA ABLOY är världsledande inom accesslösningar. Varje dag hjälper vi miljarder människor att uppleva en öppnare värld genom innovationer som möjliggör trygga, säkra och bekväma lösningar för såväl fysisk som digital access.

Antal medarbetare: Cirka 61 000.

Karriärvägar: Med verksamhet i över 70 länder erbjuder ASSA ABLOY spännande möjligheter i en internationell miljö.

Läs mer: www.assaabloy.com/career/en

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

ASSA ABLOY
”Jag är stolt över att kunna bidra till en tryggare värld”
Läs mer
Susanna Claesson sitter i en fåtölj på sitt kontor.
ASSA ABLOY
”Här får jag möjlighet att driva egna initiativ”
Läs mer
Rebeca Homssi, R&D trainee, på ASSA Abloy.
Foto: André de Loisted
ASSA ABLOY
”Jag har fått inblick i ny cool teknik”
Läs mer
Stora utvecklingsmöjligheter och varierande uppdrag får
traineen Hanna Hartikainen att trivas på ASSA ABLOY.
ASSA ABLOY
”Att jobba med säkerhetslösningar känns spännande”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så viktigt är ditt personliga varumärke

Ett starkt personligt varumärke kan vara vägen till en lyckad ”livskarriär".

Läs mer
Din karriär
Så hög blir lönen för färdigbakade studenter

Mycket spelar in när unga ska välja arbetsgivare i dag.

Läs mer
Din karriär
Hjärnforskaren: Mobilen kan göra dig deprimerad

Mobilen är en digital godisskål som kan få oss att prestera sämre och bli mer stressade. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic – som tycker att vi ska bli bättre på att använda mobilen med en intention.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer