Civilingenjör

Stockholms stad

”Programmet har gett mig en extra skjuts i karriären”

2019-05-19

Text: Sara Schedin

Foto: Felicia Yllenius

Jennifer Quach sitter i en kontorsmiljö med färgglada möbler och tittar in i kameran.

#34

Civilingenjör

Jennifer Quachs år som trainee på Stockholms stad har varit en spännande djupdykning i organisationens olika delar.

Stockholms stads traineeprogram omfattar 40 dagar som är utspridda över ett år. Tanken är att traineerna ska få en överblick över stadens olika verksamheter och samtidigt utvecklas – på både ett personligt och professionellt plan – via olika utbildningar. Parallellt med programmet har traineerna en anställning. Jennifer Quach började på traineeprogrammet i augusti förra året och har även rollen som energispecialist på Familjebostäder.

Jennifer Quach

Titel: Energispecialist.

Utbildning: Civilingenjör i industriell ekonomi, inriktning energiteknik, Mälardalens högskola, examen 2018.

Vilken är din favoritbyggnad?
“Stadshuset, en imponerande byggnad både in- och utvändigt.”

Vad har varit det bästa med att gå Stockholms stads traineeprogram?

– Att det varit så stort fokus på personlig utveckling. Vi har bland annat haft utbildning i självkännedom, kommunikation, grupprocesser, retorik, presentationsteknik och ledarskap. Under utbildningarna utgår vi från resultaten från personlighetstestet som var en del av ansökningsprocessen. På så sätt får vi till exempel bättre inblick i hur vi kommunicerar och hur vi arbetar inom projekt. Jag har redan haft stor användning av det jag har lärt mig i min kommunikation med andra, speciellt eftersom jag kommer direkt från skolan och inte har någon tidigare erfarenhet av arbetslivet. Det känns som att programmet har lärt mig saker som det annars skulle ha tagit lång tid att lära sig och på så sätt gett mig en liten extra skjuts i karriären.

Berätta mer om traineeprogrammet!

– I år är vi tolv traineer från olika yrkesgrupper och verksamheter inom Stockholms stad. Det finns allt från förskolelärare och projektledare till controllers och tekniska förvaltare. Något som innebär att du får ett väldigt bra kontaktnät inom organisationen. Jag har även fått byta arbetsplats med en annan trainee under tre veckor. Jag hamnade på fastighetskontoret där jag fick möjlighet att arbeta med byggnader som Kulturhuset och Stadshuset.

“Vi har fått bättre inblick i hur vi kommunicerar”

Vad ser du fram emot framöver?

– Familjebostäder har även ett internt traineeprogram, vilket inneburit att jag under året har fått prova på att arbeta på andra avdelningar inom bolaget. Nu ser jag fram emot att dyka ner i tjänsten som energispecialist, som är en ny tjänst på Familjebostäder, och bygga upp den utifrån mina kunskaper och mitt nätverk. Eftersom det finns stor potential att minska energianvändningen i byggnader ser jag det här jobbet som en möjlighet att bidra till ett hållbart samhälle.

Stockholms stad

Stockholm är en stad med snart en miljon invånare. Att arbeta i Stockholms stad ger dig möjlighet att växa i en växande stad, där din insats gör skillnad för stockholmarna. Som en av Sveriges största arbetsgivare erbjuder vi dig utmanande arbetsuppgifter och goda utvecklingsmöjligheter. Läs mer: www.stockholm.se

Dela det här inlägget

Stockholms stad Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Lärare/Förskolelärare

Artiklar du kanske gillar:

Robin Rahman, utvecklingschef, står framför en vägg som föreställer ett foto och en text: Välkommen till Medborgarkontoret! Han tittar in i kameran.
Stockholms stad
”Jag är just nu på väg till min femte tjänst här på sex år”
Läs mer
Lia Detterfelt, Renova
Renova
”Vi hjälper beslutsfattare att göra smarta val”
Läs mer
Skanska
”Jag har fortfarande mycket kvar att upptäcka inom företaget”
Läs mer
Vattenfall
”Här väcktes min passion för innovation och förnybar energi”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
”Samhället kommer gå från hyperglobalt till mer lokalt”

Framtidsforskaren Kjell A Nordström spår en annorlunda arbetsmarknad post-corona.

Läs mer
Din karriär
Åtta misstag som kan kosta dig jobbet

Det finns vissa klaver du inte vill trampa i när du söker jobb. Som att låta som en robot, eller att stalka rekryterarna. Här är åtta misstag och hur du undviker dem.

Läs mer
Krönika
”Säkerhet lockar i en stormig omvärld”

Hög framtida lön, säker anställning och goda referenser – de topp tre främsta parametrarna för studenter när de väljer arbetsgivare är samma som de senaste åren. Man vill ha trygghet och säkerhet i en stormig omvärld men också veta att man i framtiden ska kunna få en bra inkomst.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer