Civilingenjör

PostNord

”Alla känner inte till den internationella aspekten”

2021-06-02

Lästid ca 2 min

Foto: Kristofer Hedlund

Jobbet på PostNord har tagit Lisa de Wahl till både Japan och Indien.

Sedan Lisa de Wahl började på PostNord 2007 har hon jobbat med allt från robotisering och AI till produktionsstrategi, it-utveckling och transportfrågor kopplade till hållbarhet. I höstas axlade hon rollen som chef för Teknologi och Plattformar.

Lisa de Wahl

Titel: Chef för teknologi och plattformar.

Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik, KTH, examen 2002.

Vilket råd hade du velat ge dig själv när du var ny på jobbet? ”Överarbeta inte, och våga prova nya saker!”

Vad innebär din nya roll?

– Mitt team ansvarar för itkravställningen för PostNords svenska produktion. Vi jobbar enligt SAFe, som är ett ramverk för agil it-utveckling, och har även ansvar för produktionens masterdata.

Du har varit på PostNord i nästan 15 år. Vad är det som gör att du stannar?

– Alla möjligheter som finns inom företaget. Jag känner att jag ständigt blir utmanad och får hela tiden prova på nya saker.

”Jag känner att jag ständigt blir utmanad och får hela tiden prova på nya saker.”

Får du till en bra balans mellan jobb och fritid?

– Jag har tre döttrar men tycker ändå att det oftast har funkat bra att både få till en balans i livet, och samtidigt ha en intressant karriär på PostNord.

Vad gör PostNord till ett framtidsföretag?

– Samtidigt som det skickas allt färre brev, har vi en logistiksida som ökar kraftigt. Det innebär i sin tur att vi ständigt utvecklas i hög takt, vilket gör det till en spännande miljö att arbeta i.

Berätta något om din arbetsplats som alla kanske inte känner till!

– Som anställd här finns stora chanser att arbeta internationellt. Förutom att PostNord har omfattande verksamhet i övriga nordiska länder, så jobbar jag till exempel mycket med internationella it-leverantörer, och pratar därför mycket engelska i jobbet. I tidigare roller har jag arbetat med olika utländska robot– samt maskinleverantörer.

Antingen/Eller

Tv-serie

Bok

Shoppa i butik

Shoppa online

Instagrambild/vykort

Appen Riktiga Vykort

Springtur

Promenad

Katt

Hund

Hur skulle du beskriva kulturen och ledarskapet hos er?

– Eftersom kultur inte sitter i väggarna, utan hos människorna inom PostNord, är den något vi behöver vårda och underhålla hela tiden. Som chef jobbar jag för att mitt team ska se sin del i helheten och involveras i arbetet som krävs för att nå dit. Jag har utbildats i att förstå betydelsen av ett bra samtal med mina medarbetare – och att leda dem på den stora digitala förändringsresa som vi står inför.

Text: Sara Schedin

PostNord

Vi gör vardagen enklare. PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2022 hade koncernen cirka 26 300 anställda och en omsättning på 40,2 miljarder SEK. Läs mer www.postnord.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PostNord
”Att våga testa något nytt gör att du växer som person”
Läs mer
PostNord
”Med all konkurrens måste PostNord ständigt driva innovation”
Läs mer
PostNord
”Här laddar jag och får en energiboost av mina kollegor”
Läs mer
PostNord
”Vi måste vara snabbfotade och ständigt tänka nytt”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Din karriär
Google: ”Konstruktiv missnöjdhet är något vi söker”

År efter år toppar Google listorna bland de mest attraktiva arbetsgivarna världen över, så även i årets studentundersökning.

Läs mer
Din karriär
Maximera studietiden för att bli attraktiv på arbetsmarknaden

Att ha rätt utbildning är inte längre tillräckligt för att få ditt drömjobb. Här är tre tips som kan ge dig som student ett försprång på arbetsmarknaden.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer