Civilingenjör

Trafikverket

”Att vara med och göra nytta för samhället är viktigt för mig”

2020-05-11

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Julia Sjöberg

#42

Civilingenjör

På Trafikverket får Lena Mårtensson vara med och driva komplexa infrastrukturprojekt. Därmed bidrar hon till visionen om att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.

Som projektingenjör på Trafikverket är Lena Mårtensson ständigt involverad i ett flertal projekt som befinner sig i olika faser. Ett av dem är en ny motorvägssträcka på E20 mellan Bälinge och Vårgårda en bit öster om Göteborg.

– Det är ett stort och roligt projekt som bland annat innebär att det ska gå snabbare och smidigare och vara säkrare för människor att ta sig däremellan och vidare till eller från Göteborg, säger Lena och fortsätter:

– Vårt uppdrag handlar mycket om att prioritera vad som är viktigast, att väga intressen mot varandra och hitta en väg framåt som fungerar bäst för alla.

Namn: Lena Mårtensson.

Titel: Projektingenjör.

Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör i teknisk fysik, inriktning lärande och ledarskap. Gymnasielärare i matematik och fysik. Chalmers tekniska högskola, examen 2018.

Favoritsträcka: ”Järnvägen, Västra Stambanan, binder ihop mig i Göteborg med kollegorna i Skövde, och det gör att hela regionen känns närmare. Med tåget kommer jag fram fort och kan nyttja restiden. Dessutom är det väldigt vackert att åka tåg.”

 

Varför valde du Trafikverket som arbetsgivare?

– Att vara med och göra nytta för samhället är viktigt för mig. Det jag lägger min tid på ska vara värdefullt för fler än bara några enstaka – det ska vara värdefullt för alla. Det är hos få arbetsgivare som det är så tydligt som hos Trafikverket. Dessutom ville jag jobba övergripande i projekt med många människor – och det får jag verkligen göra här.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

– Som projektingenjör jobbar jag nära projektledare och det är en bra inskolning. Att få möjlighet att lära så mycket av dem som är mer erfarna är fantastiskt. Min tanke och förhoppning är att så småningom driva egna projekt som projektledare, vilket innebär att jag får ta egna beslut och leda och driva dem som jag vill inom ramen för vårt arbetssätt på Trafikverket. Det finns ingen gräns för hur stora och komplexa våra projekt kan bli.

Vad gör dig stolt över din arbetsgivare?

– När vi planerar och bygger tar vi hänsyn till hela samhället, alla människor och miljön runt omkring. Det är en tydlig och demokratisk process som hjälper oss se till att resultatet blir så bra som möjligt. Vägarna och järnvägarna ska fungera under lång tid. Det är en kontrast till mycket annat i samhället som går väldigt fort, och det är häftigt att Trafikverket tar det ansvaret. Det vi gör ska fungera i vardagen och förenkla för människor. Att vi kortar avstånden mellan människor, deras närstående och deras arbete gör mig stolt.

Vad skulle du vilja ge för råd till dig själv som ny på jobbet?

– Våga vara nyfiken, ställ många frågor och ta del av all kunskap som finns. Alla som jag träffat på Trafikverket tycker det är roligt att berätta om sina projekt och att dela med sig av sina kunskaper. Det är fantastiskt att vi har så många engagerade människor på ett och samma ställe.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Naturvetare

Samhällsvetare

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet”
Läs mer
Trafikverket
”Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt”
Läs mer
Patricia Ahonen på kontoret på Trafikverket.
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Johan Wande Trafikverket HK
Trafikverket
”Extremt duktiga och kompetenta kollegor förgyller min vardag”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Fem steg till en vinnande LinkedIn-profil

Redo för nytt jobb? Här är fem steg till en vinnande LinkedIn-profil.

Läs mer
Din karriär
På andra sidan pandemin: hur ser framtidens arbetsplats ut?

Vi gör en djupdykning i distansarbetets möjligheter och utmaningar.

Läs mer
Din karriär
Show me the money!

Trygghet i form av pengar väger tungt i en värld präglad av pandemi, krig och inflation. I alla fall om man ska tro dagens unga talanger som sätter framtida hög inkomst allt längre upp på prioriteringslistan.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer