2019-05-22
Text: Camilla Rindås
Foto: Anna Lintzen
Christian Hartman testar gärna idéer i labbet. Som avkoppling spelar han innebandy med kollegorna.
Det var kärleken som lockade Christian Hartman hem till Skellefteå efter kemistudier i Uppsala. Han valde då att söka jobb på Bolidens smältverk Rönnskär. – För mig är Boliden den mest attraktiva arbetsgivaren i Skellefteå kommun om man vill arbeta med kemi. Jag hade också hört ryktas att det är en bra arbetsplats.
Christian Hartman
Titel: Utvecklingsingenjör.
Utbildning: Kandidat i kemi, Uppsala universitet, 2014. Håller på och tar en master. Även studerat ekonomi.
Vad skulle du ta med till en öde ö och varför? ”En spegel, för att reflektera ljus bland annat. Och prata med mig själv när jag är ensam.”
Christian fick först ett jobb som laborant, där han analyserade processflöden och gick skiftgång. – Jag var en typisk labbråtta och det var verkligen kul att få lära sig allt från grunden. Labbet här skiljer sig mycket från det labb jag hade i skolan. Här finns nya instrument och en ny typ av arbetsmetodik.
Så småningom började Christian intressera sig alltmer för själva processen. Idag jobbar han istället med att optimera, utveckla och hitta nya processflöden för olika material. – Det bästa med mitt jobb är att det är så kreativt. Om du till exempel är sugen på att testa något i labbet så är det fritt fram. Jag brukar höra med kollegorna först och sen kör jag. Jag gillar också att det finns utrymme för att nörda ner sig, till exempel genom vetenskapliga artiklar.
– Att få se slutprodukten av pilotprojektet ”Lakverket”, där syftet är utvinna metaller från våra restmaterial. Jag har varit med från början och i slutet av 2020 tas det i drift. Det kommer bli otroligt lärorikt att se slutresultatet!
”Jag gillar också att det finns utrymme för att nörda ner sig.”
– Jag fick gå ett Young Professionals-program, något jag rekommenderar till alla unga nyanställda på Boliden. Man får se hela värdekedjan, besöka flera gruvor och smältverk samt träffa ledare från hela koncernen. Det ger ett brett kontaktnät och en bra insikt om självutveckling. Om man senare vill bli chef så finns liknande program utformat för ledare.
– Var ödmjuk och våga fråga, då blir jobbet mycket roligare. Och häng med på saker utanför jobbet. Vi har till exempel brädspelskvällar och en innebandyförening som jag är med i.
Boliden
Känner du liksom många andra att möten har blivit till en stor stressfaktor i arbetslivet när det egentligen borde vara ett hjälpmedel? Faktum är att möten är en förutsättning för framgång – om det görs på rätt sätt. Nu blomstrar nya mötestrender för att effektivisera och göra möten till en trevligare upplevelse. Vi har samlat några av dem.
Läs merDigitaliseringen har lett till nya beteenden och behov hos människor. Vi reder ut vad det innebär att vara en ledare i dagens digitala värld.
Läs merTrygghet i form av pengar väger tungt i en värld präglad av pandemi, krig och inflation. I alla fall om man ska tro dagens unga talanger som sätter framtida hög inkomst allt längre upp på prioriteringslistan.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer