Civilingenjör

Essity

”Essity GO! Program blev min språngbräda ut i världen”

2019-05-28

Text: Jacqueline Fahlander

Foto: Julia Sjöberg/Jonatan Fernström

Maskinprojektledaren Simon Tallnäs Winther sitter på en grön stol vid ett litet bord i Essitys ljusa lokaler. Han tittar in i kameran och ser tillfreds ut.

TENA, Libero och Libresse. Maskinprojektledaren Simon Tallnäs Winther ser till att innovationerna inte stannar på pappret utan går i produktion i Essitys fabriker runt om i världen.

När Simon Tallnäs Winther blev antagen till Essity GO! Program, det globalt ledande hygien- och hälsoföretaget Essitys tvååriga graduateprogram, kastades han in i en internationell karriär. I dag, fem år senare, är han maskinprojektledare och axlar snart en ny roll som pappa på Sveriges mest föräldravänliga arbetsplats.

Simon Tallnäs Winther

Titel: Technology Area Engineer Incontinence Care
Utbildning: Civilingenjör med inriktning på maskinteknik samt masterexamen i industriell ekonomi med inriktning på logistik, Linköpings tekniska högskola, examen 2014
Favoritinnovation: Cykeln

Vad lockade med Essity GO!?

– Jag tilltalades av att programmet skräddarsys efter din utveckling. Det finns ingen fastlagd plan när du börjar utan du påverkar själv vilken riktning din karriär ska ta. Min ambition har varit att bygga en bred grund och att utvecklas så mycket som möjligt. Förutom min närmsta chef så har jag även haft en mentor som stöttat mig i karriärutvecklingen.

Hur såg programmet ut för din del?

– Under de tre första månaderna fick jag prova rollen som operatör på vår fabrik i Falkenberg. Därefter åkte jag till Asien för att sätta igång produktionen i en nystartad fabrik. Under sju månader arbetade jag där som uppstartsledare och maskinprojektledare med stöd av en erfaren kollega från Frankrike. Det var ett äventyr inte bara på det professionella planet. Att möta andra kulturer är både givande och utmanande och jag lärde mig vikten av att kommunicera. Jag återvände sedan till Asien vid flera tillfällen efter det då jag var ansvarig för en maskinuppgradering.

Vad blev nästa steg?

– Jag och min chef identifierade några kompetenser som jag behövde för att kunna axla en framtida roll som maskinprojektledare fullt ut, såsom erfarenhet från produktutveckling och projektledning. Månaderna som följde ägnade jag åt produktutveckling inom inkontinensprodukter samtidigt som jag var delprojektledare för förpackningsteknologi inom barnblöjor. Därefter arbetade jag en period som maskinprojektledare i en fabrik i Turkiet.

Vad har Essity GO! gett dig?

– Jag har fått en väldigt bra grund att stå på efter att ha jobbat i olika roller och länder. Jag har byggt upp ett stort kontaktnät, utvecklat min förmåga att kommunicera och lärt mig att gilla och driva förändring.

”På Essity uppmuntras du att skaffa en bred kompetens och prova nya utmaningar.”

Vad gör du i dag?

– Efter att ha varit stationerad i Slovakien under en del av förra året är jag nu tillbaka på Essitys Business Center i Göteborg där jag har en global roll som maskinprojektledare inom inkontinensprodukter och jobbar nära både innovationsteam, produktutveckling och våra fabriker. Min uppgift är att ta en ritning på en innovation och se till att den går att producera i våra fabriker. Ibland handlar det om att uppgradera befintliga maskiner, andra gånger om att köpa in nya. Utöver att ha en dialog med maskinleverantörerna så har jag också ett nära samarbete med fabrikspersonalen på plats – allt från fabriksprojektledare och kvalitetsansvariga till tekniker och operatörer. För tillfället arbetar jag intensivt med en av våra fabriker där jag är med och driver ett projekt för produktion av inkontinensprodukter för män.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är att få vara med på hela resan från idé till färdig produkt och att ingå i projektteam tillsammans med andra funktioner och nationaliteter. Rollen innebär att jag ständigt ställs inför nya utmaningar. Det kan handla om allt från att skapa en gemensam bild kring vägen framåt till att lösa tekniska problem i fabriken.

Och nu möter du snart nästa utmaning!

– Ja, jag blir snart pappa och räknar med att vara föräldraledig en period nästa år. Essity har utsetts till Sveriges mest föräldravänliga arbetsplats av Unionen för att man möjliggör en bättre balans mellan jobb och privatliv för småbarnsföräldrar. Det gör mig stolt och ger trygghet inför den nya fas i livet som jag nu går in i.

Varför tycker du att andra unga ingenjörer ska söka sig till Essity?

– Först och främst för att det är roligt att jobba i en global miljö med innovativa konsumentprodukter som många kan relatera till såsom Libero barnblöjor, Libresse mensskydd och TENA inkontinensskydd. Den öppna, drivna och hjälpsamma företagskulturen är ett annat skäl att söka sig hit. När jag var ny och aldrig hade sett en blöjmaskin förut fick jag mycket support av mina kollegor. Och hjälpsamheten sträcker sig inte bara till de närmaste utan även till kollegor i andra delar av världen. Det hänger säkert ihop med att vi alla arbetar mot samma mål – att utveckla hygienprodukter som höjer livskvaliteten för 100-tals miljoner människor varje dag. Karriärmässigt finns det också mycket att hämta. På Essity uppmuntras du att skaffa en bred kompetens och prova nya utmaningar. Eftersom företaget är så stort finns möjlighet att växa i flera olika riktningar. Man kan arbeta med allt från teknik och marknadsföring till FoU och försäljning runt om i världen.

Slutligen, är det något som du känner dig speciellt stolt över?

– Under flyktingkrisen 2015 skänkte Essity hygienprodukter till människor på flykt, bland annat blöjor som jag har varit med och tillverkat. Det kändes väldigt bra i hjärtat.

Essity

Essity är ett globalt, ledande hygien- och hälsobolag. Varje dag använder en miljard människor världen över våra produkter, lösningar och tjänster. Vårt syfte är att bryta barriärer för välbefinnande för såväl konsumenter, patienter, vårdgivare och kunder som för samhället. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom Actimove, Cutimed, JOBST, Knix, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Modibodi, Nosotras, Saba, Tempo, TOM Organic, och Zewa. Under 2023 hade Essity en nettoomsättning på cirka 147 miljarder kronor (13 miljarder euro) och 36 000 anställda. Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information, besök essity.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Essity
”Vi jobbar för minskad miljöpåverkan och en hållbar omställning”
Läs mer
Essity
”Jag har ständig kontakt med kollegor i alla världsdelar”
Läs mer
Niketh Venkatesh, Essity
Essity
”Graduate-programmet uppfyllde alla mina kriterier”
Läs mer
Lena Eriksson Ta, Essity
Essity
“Du kan utvecklas vidare både i Sverige och internationellt”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så här ökar du dina chanser att få jobb på advokatbyrå

“Lär känna så många arbetsgivare som möjligt under studietiden”. Det tipset ger HR på den affärsjuridiska byrån Mannheimer Swartling till alla juriststudenter.

Läs mer
Din karriär
”Svenska innovativa bolag klättrar på listan”

Spännande insikter i årets undersökning.

Läs mer
Din karriär
Delta i Universums undersökning!

Är du en Ledare, en Entreprenör eller en Jägare? Genom Universums karriärtest får du reda på vilken karriärtyp du är och vilka arbetsgivare som passar din profil.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer