Data/IT

Fortnox

”Förtroende är ett nyckelord vi förknippar med ledarskap”

2022-06-07

Lästid ca 2 min

Filip Schröder lutar sig mot en vägg i Fortnox lokaler.

#47

Data/IT

Nykomling loggaÅrets nykomling
De tre nytillkomna arbetsgivare som placerat sig högst i årets rankingar.

Foto: Anna Nordström

Hos företagsplattformen Fortnox prioriteras medarbetarskap, gemensamt syfte och stor tillit.

När Filip Schröder började som HR Business Partner på Fortnox år 2018 hade företaget strax över 200 medarbetare. I dag är de fler än 600 och finns nu i Växjö, Stockholm, Malmö och Linköping.

Filip Schröder

Titel: HR Business Partner Manager.

Utbildning: Personal och arbetslivsprogrammet, Linnéuniversitet, examen 2015.

Hur låter din egen hisspitch på en anställningsintervju? ”Nörd inom HR som får utlopp för detta på Fortnox. Passion för frågor inom Talent Acquisition, People & Culture, employer branding, mångfald, jämställdhet och ledarskap.”

Vad tror du har gjort att ni vuxit så fort?

– En viktig del har varit kulturen inom bolaget, präglad av kreativitet, ansvar och högt i tak. En annan faktor är den kollektiva intelligensen som många dras till. Vår vision är att skapa ett välmående samhälle format av framgångsrika företag, en vision som de allra flesta medarbetare på allvar också tror på. Alla människor som jobbar här är väldigt kompetenta personer. I hela företaget finns en sund nördighet, ett genuint intresse för vad vi gör. Och vi är snälla mot
varandra. Man kan sitta i tuffa diskussioner och dialoger. I slutändan handlar det ju om business och att vi ska uppnå specifika mål. Men lärdom från Fortnox är att man kan fokusera på affären och samtidigt vilja varandra väl, det finns ingen motsättning däremellan.

Hur hinner man se och bekräfta varje medarbetare när bolaget växer så fort?

– Vi var tidiga med pre-onboarding, att du kommer i kontakt med oss direkt när du signat ditt avtal. När du skrivit på för ett nytt jobb hinner det ofta gå ett par månader innan du hör från det nya företaget. Det ville vi ändra på och därför skapade vi en relation med våra nya medarbetare direkt efter de signerat sina avtal. Det kan exempelvis handla om bilder på teamet man kommer att tillhöra, kartor över kontoret och frågor om vilken dator och telefon som önskas. Vi vill att våra nya medarbetare ska känna sig välkomna, trygga men också taggade på sitt nya jobb hos oss.

”Det bättre att våga ta ett beslut även om det blir fel än att inte göra något alls!”

Hur tror du som HR-person att framtidens ledarskap ser ut?

– Förtroende är ett nyckelord vi förknippar med ledarskap. Ett resultat av att man ger medarbetarna ansvar är engagemang, kreativitet och riktigt värde för Fortnox. Medarbetare som känner att ledarna litar på dem levererar bättre och trivs på jobbet. Samtidigt är det bättre att våga ta ett beslut även om det blir fel än att inte göra något alls. Vi investerar i våra medarbetare. Vi räknar med att du inte kommer att förstå vår organisation eller prestera från början. Därför är det viktigt att få känna sig ny. Men vi är okej med det, vi för vi vet att du i sinom tid kommer att bidra. Annars hade vi aldrig signat dig från första början!

Två viktiga frågor att ställa på en jobbintervju, enligt Filip:

1. ”Vilka förändringar har ni gjort utifrån medarbetarfeedbacken ni fått det senaste året?” Då får du snabbt svar på om de har koll på sina undersökningar.
2. Fråga personen du träffar varför hen själv jobbar här.

Text: Fridah Jönsson

Fortnox

Fortnox AB (publ) är en företagsplattform som knyter samman människor, företag och organisationer. Vi hjälper företag starta, växa och utvecklas. Med smarta tekniska produkter, lösningar och tjänster, och möjlighet att koppla ihop dem med hundratals externa parter, är vi ett nav för företagande i Sverige. Vår vision är att skapa ett välmående samhälle format av framgångsrika företag. Fortnox grundades 2001 och har huvudkontor i Växjö samt kontor i Malmö, Linköping och Stockholm. Aktien är noterad på Nasdaq Stockholm. Läs mer: www.fortnox.se

Dela det här inlägget

Fortnox Placeringar

Data/IT

Artiklar du kanske gillar:

SEB
”För mig är SEB synonymt med enorma möjligheter”
Läs mer
Carolina och Johan går skrattandes på gatan mellan två tegelbyggnader.
Arbetsförmedlingen
”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”
Läs mer
Emil Torp sitter i en grön fåtölj med hög rygg på Trafikverket. Han ler mot kameran.
Trafikverket
”Det jag jobbar med är till nytta för hela Sverige”
Läs mer
Hi3G Access AB
“När jag kliver in genom dörrarna blir jag varm och lycklig”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Hjärnforskaren: Mobilen kan göra dig deprimerad

Mobilen är en digital godisskål som kan få oss att prestera sämre och bli mer stressade. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic – som tycker att vi ska bli bättre på att använda mobilen med en intention.

Läs mer
Din karriär
Hållbarhet och hög lön är viktigast för generation Z

Hållbarhet, en tydlig karriärväg och möjlighet till en hög framtida inkomst är bland de viktigaste attributen när unga väljer arbetsgivare.

Läs mer
Din karriär
På andra sidan pandemin: hur ser framtidens arbetsplats ut?

Vi gör en djupdykning i distansarbetets möjligheter och utmaningar.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer