Data/IT

Fortnox

”Förtroende är ett nyckelord vi förknippar med ledarskap”

2022-06-07

Lästid ca 2 min

Filip Schröder lutar sig mot en vägg i Fortnox lokaler.

#42

Data/IT

Raket loggaRaketer
De arbetsgivare som klättrat minst sex placeringar på listorna sedan förra årets undersökning.

+

Foto: Anna Nordström

Hos företagsplattformen Fortnox prioriteras medarbetarskap, gemensamt syfte och stor tillit.

När Filip Schröder började som HR Business Partner på Fortnox år 2018 hade företaget strax över 200 medarbetare. I dag är de fler än 600 och finns nu i Växjö, Stockholm, Malmö och Linköping.

Filip Schröder

Titel: HR Business Partner Manager.

Utbildning: Personal och arbetslivsprogrammet, Linnéuniversitet, examen 2015.

Hur låter din egen hisspitch på en anställningsintervju? ”Nörd inom HR som får utlopp för detta på Fortnox. Passion för frågor inom Talent Acquisition, People & Culture, employer branding, mångfald, jämställdhet och ledarskap.”

Vad tror du har gjort att ni vuxit så fort?

– En viktig del har varit kulturen inom bolaget, präglad av kreativitet, ansvar och högt i tak. En annan faktor är den kollektiva intelligensen som många dras till. Vår vision är att skapa ett välmående samhälle format av framgångsrika företag, en vision som de allra flesta medarbetare på allvar också tror på. Alla människor som jobbar här är väldigt kompetenta personer. I hela företaget finns en sund nördighet, ett genuint intresse för vad vi gör. Och vi är snälla mot
varandra. Man kan sitta i tuffa diskussioner och dialoger. I slutändan handlar det ju om business och att vi ska uppnå specifika mål. Men lärdom från Fortnox är att man kan fokusera på affären och samtidigt vilja varandra väl, det finns ingen motsättning däremellan.

Hur hinner man se och bekräfta varje medarbetare när bolaget växer så fort?

– Vi var tidiga med pre-onboarding, att du kommer i kontakt med oss direkt när du signat ditt avtal. När du skrivit på för ett nytt jobb hinner det ofta gå ett par månader innan du hör från det nya företaget. Det ville vi ändra på och därför skapade vi en relation med våra nya medarbetare direkt efter de signerat sina avtal. Det kan exempelvis handla om bilder på teamet man kommer att tillhöra, kartor över kontoret och frågor om vilken dator och telefon som önskas. Vi vill att våra nya medarbetare ska känna sig välkomna, trygga men också taggade på sitt nya jobb hos oss.

”Det bättre att våga ta ett beslut även om det blir fel än att inte göra något alls!”

Hur tror du som HR-person att framtidens ledarskap ser ut?

– Förtroende är ett nyckelord vi förknippar med ledarskap. Ett resultat av att man ger medarbetarna ansvar är engagemang, kreativitet och riktigt värde för Fortnox. Medarbetare som känner att ledarna litar på dem levererar bättre och trivs på jobbet. Samtidigt är det bättre att våga ta ett beslut även om det blir fel än att inte göra något alls. Vi investerar i våra medarbetare. Vi räknar med att du inte kommer att förstå vår organisation eller prestera från början. Därför är det viktigt att få känna sig ny. Men vi är okej med det, vi för vi vet att du i sinom tid kommer att bidra. Annars hade vi aldrig signat dig från första början!

Två viktiga frågor att ställa på en jobbintervju, enligt Filip:

1. ”Vilka förändringar har ni gjort utifrån medarbetarfeedbacken ni fått det senaste året?” Då får du snabbt svar på om de har koll på sina undersökningar.
2. Fråga personen du träffar varför hen själv jobbar här.

Text: Fridah Jönsson

Fortnox

Fortnox AB (publ) är en företagsplattform som knyter samman människor, företag och organisationer. Vi hjälper företag starta, växa och utvecklas. Med smarta tekniska produkter, lösningar och tjänster, och möjlighet att koppla ihop dem med hundratals externa parter, är vi ett nav för företagande i Sverige. Vår vision är att skapa ett välmående samhälle format av framgångsrika företag. Fortnox grundades 2001 och har huvudkontor i Växjö samt kontor i Malmö, Linköping och Stockholm. Aktien är noterad på Nasdaq Stockholm. Läs mer: www.fortnox.se

Dela det här inlägget

Fortnox Placeringar

Data/IT

Artiklar du kanske gillar:

Fortnox
”På Fortnox kan du vara med och göra skillnad”
Läs mer
Ida Benjaminsson, Trafikverket HK
Trafikverket
”Jag ser dagligen att det vi levererar gör skillnad”
Läs mer
Malmö 220502
Nils Grönvall på CGI.
Foto: André de Loisted
CGI
”Vi får alltid in nya perspektiv från nya personer”
Läs mer
Johanna Enderstein, CGI
CGI
”Här får du allt du behöver för att bli en vass konsult”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
”Samhället kommer gå från hyperglobalt till mer lokalt”

Framtidsforskaren Kjell A Nordström spår en annorlunda arbetsmarknad post-corona.

Läs mer
Din karriär
”Svenska innovativa bolag klättrar på listan”

Spännande insikter i årets undersökning.

Läs mer
Din karriär
Lönerna som nyexade studenter förväntar sig

En hög framtida lön är bland det viktigaste för nyexaminerade studenter.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer