Data/IT

CGI

”Här får du allt du behöver för att bli en vass konsult”

2021-05-25

Lästid ca 2 min

Johanna Enderstein, CGI

#32

Data/IT

Foto: Julia Sjöberg

Över 1 000 studenter söker årligen till CGI:s populära traineeprogram.

CGI är en global leverantör av it-tjänster och affärsutveckling. Det var ett av företagets flera traineeprogram, CGI Selected, med en tydlig utvecklingskurva som lockade Johanna Enderstein. Nu är hon seniorkonsult och nationellt ansvarig för programmet.

– Traineetiden blev en bra push i karriären för mig. Här får du allt du behöver för att bli en vass konsult. Vi jobbar med upplevelsebaserad träning, du testar dina nyfunna kunskaper i praktiken och får feedback längs vägen, säger Johanna. 

Johanna Enderstein

Titel: Nationellt ansvarig för CGI Selected

Utbildning: Maskiningenjör, Chalmers tekniska högskola, examen 2015

Vad gör du helst på fritiden? 2020 bestämde jag mig för att göra en svensk klassiker med ett års dedikerad träning. Jag har hittills hunnit med Vasaloppet, men Vätternrundan har blivit uppskjuten ett par gånger. Vi får se om jag lyckas komma i mål innan 2021.”

Hur ser upplägget ut för trainee programmet CGI Selected?

Det är ett traineeprogram som sträcker sig över tre år. Det första året handlar mycket om det konsultmässiga. Du lär dig att behärska olika digitala verktyg, blir vass på presentationer och lär dig fånga upp vad som ska göras hos kunden. Nästa år ligger fokus på projektledarträning, och sista året kretsar kring affärsmannaskap. Du lär dig säljprocessen och hjälper till att ta affärer i hamn. Du är dessutom ute på uppdrag under alla tre åren. 

Vad innebär din roll som nationellt ansvarig för programmet?

– Jag arbetar med ramarna för traineeprogrammet, så som kravprofilerna och tar exempelvis beslut om kurspaket, strategi och vision. Det operativa bestäms av var och en ute i regionerna. På CGI har vi en kultur att ta beslut i den region där man är. Det är en väldigt rolig roll som ger mig mycket energi. 

Vad lockade dig till konsultyrket?

– Jag var tidigt inställd på att bli konsult eftersom jag gillar att göra många olika saker, testa olika bolag, kulturer och projekt. Jag hjälper framförallt kunder med datastyrning och att få ordning på sin masterdata. Ofta vill kunderna ta sig an digitala utmaningar, men det är svårt att göra om du inte har ordning på din data.

Vad är det bästa med att jobba på CGI?

– Kollegorna och kulturen. Och att vi hjälps åt. Har du en fråga får du alltid svar. Det är socialt och här har jag fått vänner för livet. Det finns en värme och en önskan om ett ”vi” och det är ingen som tar sig fram på någon annans bekostnad. 

3 saker du som är ny på jobbet kan sluta oroa dig över:

1 Att du inte kan tillräckligt mycket. Du märker snabbt att du har mycket att bidra med från studierna.

2 Vår kultur är hjälpsam. Är det något du inte kan så är det bara att fråga. 

3 Du behöver inte veta vad du vill jobba med under resten av ditt liv. Det blir sällan som du tänkt dig ändå.

Text: Tina Lindström Carlsson

CGI

CGI Group Inc grundades 1976 och är en av världens ledande leverantörer av tjänster inom IT och affärsprocesser. Med cirka 77 000 medarbetare globalt erbjuder CGI tusentals globala kunder en heltäckande tjänsteportfölj med avancerade konsulttjänster inom IT och affärsprocesser, systemintegration, applikationsutveckling och underhåll, drift och hantering av infrastruktur samt ett brett sortiment av patenterade lösningar. CGI har en årlig omsättning på över 10 miljarder CAD och en orderstock som överskrider 19 miljarder CAD. CGI:s aktier är noterade på TSX (GIB:A) och NYSE (GIB).   Läs mer: www.cgi.com

Dela det här inlägget

CGI Placeringar

Data/IT

Artiklar du kanske gillar:

CGI
“Här finns många människor som tror på dig och bygger upp dig”
Läs mer
Malmö 220502
Nils Grönvall på CGI.
Foto: André de Loisted
CGI
”Vi får alltid in nya perspektiv från nya personer”
Läs mer
CGI
”Cheferna är måna om att vi ska ha utmanande uppdrag”
Läs mer
CGI
”Det är okej att vara ny, släpp prestationsångesten”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så sticker du ut ur CV-högen!

Våga vara personlig och skriv inte för långt. Sug åt dig av talangagentens bästa cv-tips – och inspireras av fyra personer som tagit jobbsökandet till en helt ny nivå.

Läs mer
Din karriär
Hjärnforskaren: Mobilen kan göra dig deprimerad

Mobilen är en digital godisskål som kan få oss att prestera sämre och bli mer stressade. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic – som tycker att vi ska bli bättre på att använda mobilen med en intention.

Läs mer
Din karriär
Första hjälpen-guide för nya traineer

Hur kommer man in på bästa sätt på en ny avdelning och tar plats som trainee?

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer