2020-06-09
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: André de Loitsted
Forskning kring kriser och katastrofer är vardagsmat för civilingenjören Kerstin Eriksson på RISE.
Kerstin Eriksson tillträdde sin forskartjänst på RISE 2014. Här gör hon analyser inom området säkerheter, kriser och katastrofer.
– Jag är intresserad av hur man förbereder sig, hanterar och lär sig av olika händelser, säger hon.
Namn: Kerstin Eriksson.
Titel: Forskare.
Utbildning: (skola och examensår): Civilingenjör med en kombination av programmen riskhantering och ekosystemteknik, Lunds universitet, examen 2004.
Vilken är din favoritinnovation?
”Jag väljer datorn eftersom det är mitt viktigaste arbetsredskap.”
– Jag forskar exempelvis om skogsbränder och är särskilt intresserad av de personer som involverades som frivilliga i hanteringen av bränderna i kombination med räddningstjänst och andra officiella krishanteringsaktörer, och personer som blev evakuerade. Ena dagen är jag ute och pratar med anställda inom kommunen, räddningstjänsten, polisen och allmänheten om krisfrågor. Den andra dagen går jag och mina projektkollegor igenom materialet som vi har samlat ihop och analyserar det ur olika aspekter. Jag älskar att ta del av fantastiska berättelser, som exempelvis från de människor som var med och släckte de stora skogsbränderna som vi hade i Sverige 2018.
– Det gäller att sätta sig in i områdena och försöka förstå varandra, vilket är kul och spännande samtidigt som det är en utmaning. Jag samarbetar med statsvetare, filosofer och sociologer, vilket ger olika infallsvinklar och vidgar vyerna för en själv och hela projektet.
– Här på RISE har vi ett brett utbud av inriktningar. Vi är exempelvis tre kollegor som läst samma civilingenjörsutbildning men i dag jobbar vi med helt olika delar. Jag jobbar med kriser och katastrofer och de andra två inriktar sig på vätgas respektive vatten.
– RISE har tagit fram ett snabbspår för testning av ny personlig skyddsutrustning till sjukvård, omsorg och polis. Då det är brist på sjukvårdsutrustning i Sverige på grund av covid-19-pandemin behöver vi ta in ny utrustning från nya företag. Snabbspåret innebär att vi lägger mer resurser och fokuserar på att få ihop testningen på kortare tid så att produkterna kan nå ut så fort som möjligt. Det gör mig extra stolt.
RISE
Det senaste årets pandemi har i hög grad påverkat våra liv, något som reflekteras i Universums årliga studentundersökning.
Läs merAllt fler arbetsgivare skippar traditionella platsannonser till förmån för kontakter och sociala medier. Här tipsar experten om hur du hittar dessa dolda jobb, tar kontakt med intressanta arbetsgivare – och ökar möjligheterna att få ditt drömjobb!
Läs merVad letar rekryterarna efter och hur kan du utnyttja det till din fördel för att få drömjobbet? Här är rekryteringsexperten Linus Zackrissons bästa tips.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer