Civilingenjör

Almi

Jonathan investerar för en hållbar morgondag

2024-06-20

Foto: Julia Sjöberg

Jonathan Lannö, Almi invest

Via Almi Invests GreenTech-fond påskyndar Jonathan den gröna omställningen. Han och hans kollegor ser till att spännande innovationsbolag får rätt stöttning.

Jonathan Lannö motiveras av att 35% av innovationen som beräknas krävas för att klara netto noll-målet till år 2050, fortfarande inte uppfunnits. Som Investment Analyst på Almi Invest GreenTech är han del i att utvecklingen går framåt. Almi Invest GreenTech är en av nio fonder på Almi Invest, Sveriges mest aktiva investerare i startups. Fonden är pionjärer inom riskkapital för klimat- och miljöteknik.

Jonathan Lannö

Titel: Investment Analyst

Utbildning: Civilingenjör Industriell Ekonomi

Hur klimatsmart är du privat och har du några tips till andra som vill leva mer klimatsmart? Jag försöker leva så klimatsmart jag kan. Men man kan alltid göra mer. Det viktigaste du kan göra som privatperson är att se över hur du reser, vilken typ av el du använder, hur du värmer upp ditt hus och vad du äter. Har du koll på dom bitarna är du på god väg.

Vilken typ av bolag investerar ni i?

– Bolagen vi investerar i finns inom alla tekniksektorer. Vi är drivna av hållbarhet så vi letar bland alla vertikaler där vi ser sådan potential. Den gemensamma nämnaren är en affärsidé som bidrar till signifikant klimat- eller miljönytta.

Så det ni går igång på är mer än en bra affär? 

– Det händer absolut att vi tackar nej till riktigt bra bolag för att vi inte ser tillräcklig hållbarhetsnytta. Fonden finns för att göra stor skillnad i omställningen, och personligen drivs jag också av det större syftet. Jag vill vara med och rädda världen med nya tekniker som förändrar vårt sätt att använda jordens ändliga resurser.

Utifrån din roll, hur ser du på framtiden? 

– Vi behöver ställa om – och det fort. Men en av de bästa grejerna med det här jobbet är att byta perspektiv och se alla imponerande hållbarhetsinnovationer som växer fram. I min roll kommer jag i kontakt med flera hundra bolag om året, och jag slås av hur många fantastiskt duktiga människor det finns som bestämt sig för att vara en del av förändringen. Det ger stor framtidstro.

Jonathan Lannö, Almi invest

Min vardag är fylld av framtidstro.

Hur ser du på Almi Invest GreenTech-fondens bidrag till att vi kommer närmare netto noll? 

– Jag tycker att Almi har hittat ett fint sätt att förklara vad vi gör: Vi ger näring till bolagen så att de kan ge näring till Sverige. Det är bolagens innovationer och deras hårda arbete som gör störst skillnad – så klart, men för att lyckas på resan krävs stora mängder riskvilligt kapital. Där upplever vi att vi och andra investerare i samma tematiska område har en stor roll att fylla. Både ekonomiskt och med kontakter och erfarenhet. 

Finns det något bolag ni investerat i som du särskilt vill lyfta fram? 

– Egentligen vill jag lyfta fram alla portföljbolag, som alla bidrar med häftiga innovationer. Men för att nämna ett har Saveggy spännande grejer på gång. Globalt kastas 45% av all frukt och grönt varje år. För att motverka det har Saveggy skapat en helt växtbaserad ”coating” som bibehåller grönsakens livslängd utan att någon plast används. Överlag har jag en enorm respekt för alla bolag vi investerar i. Jag är lyckligt lottad som får se deras arbete på nära håll.

Text: Anna Jansson

Almi

Almi AB investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser, som etablerade företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.

Läs mer: www.almi.se  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Almi
”Ensam är inte stark – tillsammans skapar vi framgång”
Läs mer
Idris Danishmand på Almis kontor i Västerås.
Almi
”Mitt arbete gör verklig skillnad för de företag jag möter”
Läs mer
Malmö 210521
Rami Almudafar på Almi.
Foto: André de Loisted
Almi
”Jag älskar att se idéer och affärer växa”
Läs mer
Elin Stark på Almi i Trollhättan
Foto: Sebastian Lamotte
Almi
”Här finns oändliga möjligheter till utveckling”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Maskinen ska vara steget före människan

Kapplöpningen mot framtidens bilindustri har bara börjat.

Läs mer
Din karriär
”Intraprenörer är doers som aldrig stannar upp”

Entreprenör är ett vedertaget begrepp, men vad är egentligen en intraprenör? Enligt Magnus Klofsten (bilden), professor i entreprenörskap vid Linköpings universitet, rymmer rollen handlingskraft, visioner och en stor dos mod.

Läs mer
Din karriär
4 tips för online-intervjun

Många företag genomför jobbintervjuer online. En digital intervju kan kännas skrämmande, här är fyra tips som hjälper dig att lyckas.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer