Civilingenjör

Eskilstuna kommun

”Många tror att vi GIS-ingenjörer är magiker”

2020-06-09

Text: Camilla Rindås

Foto: Kristofer Hedlund

Efter John Kohlins studier var han säker på att han ville jobba på kommunen.

John Kohlin fastnade för GIS, geografiska informationssystem, när han studerade miljövetenskap. Han beslöt sig för att läsa vidare i ämnet via en YH-utbildning. – GIS är verkligen rätt område för mig, jag vill jobba med det här även i framtiden. Ibland tror folk att vi är magiker – det är väldigt kul att få den uppskattningen för den lösningen som vi tar fram. Kunder brukar vara väldigt glada över den tid som vi besparar dem.

John Kohlin

Titel: GIS-ingenjör.

Utbildning: Kandidatexamen i miljövetenskap samt YHutbildning, Avancerad GIS-användare, Folkuniversitetet, 2018.

Vems jobb, i hela världen, skulle du vilja ha? ”Mitt eget jobb! Jag är precis där jag vill vara just nu.”

GIS-ingenjörens uppgift är att samla in, analysera, lagra och presentera geografisk information. John har ett exempel på en arbetsuppgift: – Eskilstuna tar just nu fram en GrönPlan, ett planeringsunderlag för naturvård och grönstruktur inom kommunen. Där hjälper vi till med olika analyser. Till exempel; är det bäst att anlägga en park här eller någon annanstans? Var finns alla parker idag? Då sätter vi upp en applikation som inventerar parker inom kommunen.

Berätta varför du trivs på Eskilstuna Kommun!

– Här finns det många olika avdelningar att samarbeta med som GIS-ingenjör. Kommuner generellt jobbar ju med så många olika områden, vilket ger medarbetaren ett brett kontaktnät – och det gör mitt jobb väldigt spännande. Det slog mig tidigt hur mycket utveckling och digitalisering som sker inom Eskilstuna Kommun. Det är extra kul eftersom vår enhet ska hjälpa till med den digitala utvecklingen.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Min bransch utvecklas hela tiden och på min avdelning driver vi en ständig omvärldsbevakning för att vara säkra på att vi alltid använder rätt metod på rätt sätt. Vi utvecklar våra egna processer och system, vilket är väldigt roligt.

”Det slog mig tidigt hur mycket utveckling och digitalisering som sker inom Eskilstuna Kommun.”

Hur hjälper kommunen dig att utvecklas?

– Vi har interna utbildningar och dessutom möjlighet att gå kurser inom olika programvaror. Jag får bra stöd från min chef, bland annat genom våra medarbetarsamtal, som är ett bra tillfälle att fundera över min utveckling. Nu ser jag fram emot att fortsätta växa som GIS-ingenjör och ta mer ansvar inom kommunen!

Eskilstuna kommun

Eskilstuna är ett expansivt tillväxtområde i Stockholm/Mälardalen och växer snabbast i landet med cirka 1 000 nya invånare varje år. Här utvecklas infrastruktur, parker, torg, arena och badhus och högskolan byggs ut med ett nytt campus i centrum. År 2017 vann Eskilstuna Svenska Jämställdhetspriset och är en av Sveriges miljöbästa kommuner. Genom långsiktiga och innovativa miljö- och jämställdhetssatsningar tar Eskilstuna tydliga kliv mot ett hållbarare samhälle.

Läs mer: www.eskilstuna.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Vattenfall
”Jobbet blir en möjlighet för att uppnå ett högre syfte”
Läs mer
PostNord
”Vi måste vara snabbfotade och ständigt tänka nytt”
Läs mer
Natalia Carreno och Anastasiya Kornitska står vid ett högt bord på ett kontor. De har passerkort runt halsen och tittar in i kameran.
SecureLink
”Jag lockades av att få jobba renodlat med säkerhet”
Läs mer
Maeva Hachem och Lawand Hamam, Uppsalahem
Uppsalahem
”Här får jag chansen att arbeta för ett bättre Uppsala”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Kreativa jobbsökare

I jakten på drömjobbet vet fantasin ibland inga gränser.

Läs mer
Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Krönika
”Säkerhet lockar i en stormig omvärld”

Hög framtida lön, säker anställning och goda referenser – de topp tre främsta parametrarna för studenter när de väljer arbetsgivare är samma som de senaste åren. Man vill ha trygghet och säkerhet i en stormig omvärld men också veta att man i framtiden ska kunna få en bra inkomst.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer