2019-06-03

Civilingenjör

Vattenfall

”Jobbet blir en möjlighet för att uppnå ett högre syfte”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

#11

Civilingenjör

Innovationskultur och strävan efter ett fossilfritt liv inom en generation går hand i hand på Vattenfall. Möt tre civilingenjörer som inleder sin yrkesbana som trainees.

Vattenfall har som vision att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Fanny Lindberg, Fanny Ladeborn och Joel Carlsson har alla börjat som trainees på Vattenfall, och visionen var en avgörande faktor i valet av arbetsgivare. – Jag deltar i och driver flera hållbarhetsprojekt. Ett av mina uppdrag handlar om att se till att våra kärntekniska anläggningar avvecklas på ett så hållbart sätt som möjligt, säger Fanny Ladeborn. – Och jag är med och tar fram en rapport som ger en överblick över Sverige kärnkraftsprogram, säger Joel Carlsson.

Fanny Lindberg
Titel: Project Manager and R&D Engineer.

 

Fanny Ladeborn
Titel: Projektingenjör.

 

Joel Carlsson
Titel: Säkerhetsanalytiker och projektledare.

Hur viktigt är det för dig att Vattenfall jobbar mot ett högre syfte?

– Jag ville lära mig om energibranschen som helhet och Vattenfalls mål att bli fossilfri inom en generation talade verkligen till mig. Jobbet blir en möjlighet för att uppnå ett högre syfte, säger Fanny Lindberg. – Att vi gör något som är viktigt för samhället driver mig att göra ett bra jobb, säger Fanny Ladeborn. – Jag jobbar för en bättre framtid, och det högre syftet gör det lättare att fatta beslut i vardagen, säger Joel Carlsson.

Vad är det bästa med att jobba på Vattenfall?

– Traineeprogrammet gav en flygande start, väldigt bra förståelse för Vattenfall och var en perfekt karriärväg in i koncernen. Vi träffade många nya människor och skapade snabbt många kontakter i hela organisationen. Det bästa med Vattenfall är att vi har experter inom i princip alla delar av energisektorn, och det öppnar otroligt många möjligheter. Jag har en teknisk bakgrund och får möjlighet att kombinera den med affärsmässighet vilket är riktigt kul, säger Fanny Ladeborn.
– Det är häftigt att ett storbolag som Vattenfall även kan främja en startup-miljö för nya produkter där man springer snabbt framåt, säger Fanny Lindberg.

”Traineeprogrammet var en perfekt karriärväg in på Vattenfall.”

Berätta om din resa på Vattenfall!

– Ett exempel är att jag är med och leder utvecklingen av laddlösningar som stöds av batterier, vilket gör att man kan lagra el under natten och använda den under dagen. Jag är också programchef för ett fyraårigt EU-projekt där 18 företag i tio länder samarbetar. I projektet studerar vi hur energisektorn skulle kunna dela data på effektivare sätt och vad det skulle kunna ge för möjligheter. Jag började som internationell trainee och jobbade bland annat i Hamburg med elmarknadsfrågor. Jag jobbar även med att ta fram underlag för teknikdriven affärsutveckling, säger Fanny Lindberg.

Berätta om ett aktuellt projekt!

– Jag jobbar jag med att ta fram underlag och skriva delar av Vattenfalls Nationalrapport. Syftet är att påvisa att vi i Sverige upprätthåller konventionen kring kärnkraftssäkerhet. Jag jobbar även till 50% med Vattenfall Innovation. Det är en intern innovationstävling som samtidigt ger en möjlighet att sprida en innovationskultur i koncernen. För ett år sen deltog jag i tävlingen som jag nu är projektledare för. Det är en rolig utmaning. Jag arrangerar events för att inspirera våra medarbetare att driva på innovation med syfte att bli fossilfria. Förra årets vinnare kom på ett nytt sätt för avisning av bladen på vindkraftverk, och i dag undersöker två exjobbare på Luleå tekniska universitet möjligheten att implementera metoden, säger Joel Carlsson.

Vattenfall

Vattenfall är en internationell koncern som producerar, distribuerar och säljer energi till flera miljoner kunder i Norden och norra Europa. Huvudprodukterna är el, värme samt nättjänster, entreprenad och konsulttjänster. Vattenfall har verksamheter i Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland. Läs mer: https://group.vattenfall.com/se

Dela det här inlägget

Vattenfall Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar

Arvin Bahmani, trainee inom projektutveckling, sitter på ett kontor. Väggarna är klädda med någon slags rostig plåt och bredvid honom står ett litet olivträd. Det ser trendigt ut. Till höger syns ett fönster.
JM
”Att bidra till att det byggs fler bostäder motiverar mig”
Läs mer
Saab
”Jag vill bidra till förändring genom intressanta utmaningar”
Läs mer
Marknadsdirektör Michael Almqvist Maisor står i en ljus lokal med gröna växter och fönster bakom sig.
Elektroskandia
”Brinner man för hållbarhet är vi ett häftigt bolag”
Läs mer
Natalia Carreno och Anastasiya Kornitska står vid ett högt bord på ett kontor. De har passerkort runt halsen och tittar in i kameran.
SecureLink
”Jag lockades av att få jobba renodlat med säkerhet”
Läs mer