2019-06-03

Civilingenjör

Vattenfall

”Jobbet blir en möjlighet för att uppnå ett högre syfte”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

#10

Civilingenjör

Energi

Branschbäst loggaBranschbäst
Arbetsgivarna som har högst placering inom sin bransch på respektive ranking.

Innovationskultur och strävan efter ett fossilfritt liv inom en generation går hand i hand på Vattenfall. Möt tre civilingenjörer som inleder sin yrkesbana som trainees.

Vattenfall har som vision att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Fanny Lindberg, Fanny Ladeborn och Joel Carlsson har alla börjat som trainees på Vattenfall, och visionen var en avgörande faktor i valet av arbetsgivare. – Jag deltar i och driver flera hållbarhetsprojekt. Ett av mina uppdrag handlar om att se till att våra kärntekniska anläggningar avvecklas på ett så hållbart sätt som möjligt, säger Fanny Ladeborn. – Och jag är med och tar fram en rapport som ger en överblick över Sverige kärnkraftsprogram, säger Joel Carlsson.

Fanny Lindberg
Titel: Project Manager and R&D Engineer.

 

Fanny Ladeborn
Titel: Projektingenjör.

 

Joel Carlsson
Titel: Säkerhetsanalytiker och projektledare.

Hur viktigt är det för dig att Vattenfall jobbar mot ett högre syfte?

– Jag ville lära mig om energibranschen som helhet och Vattenfalls mål att bli fossilfri inom en generation talade verkligen till mig. Jobbet blir en möjlighet för att uppnå ett högre syfte, säger Fanny Lindberg. – Att vi gör något som är viktigt för samhället driver mig att göra ett bra jobb, säger Fanny Ladeborn. – Jag jobbar för en bättre framtid, och det högre syftet gör det lättare att fatta beslut i vardagen, säger Joel Carlsson.

Vad är det bästa med att jobba på Vattenfall?

– Traineeprogrammet gav en flygande start, väldigt bra förståelse för Vattenfall och var en perfekt karriärväg in i koncernen. Vi träffade många nya människor och skapade snabbt många kontakter i hela organisationen. Det bästa med Vattenfall är att vi har experter inom i princip alla delar av energisektorn, och det öppnar otroligt många möjligheter. Jag har en teknisk bakgrund och får möjlighet att kombinera den med affärsmässighet vilket är riktigt kul, säger Fanny Ladeborn.
– Det är häftigt att ett storbolag som Vattenfall även kan främja en startup-miljö för nya produkter där man springer snabbt framåt, säger Fanny Lindberg.

”Traineeprogrammet var en perfekt karriärväg in på Vattenfall.”

Berätta om din resa på Vattenfall!

– Ett exempel är att jag är med och leder utvecklingen av laddlösningar som stöds av batterier, vilket gör att man kan lagra el under natten och använda den under dagen. Jag är också programchef för ett fyraårigt EU-projekt där 18 företag i tio länder samarbetar. I projektet studerar vi hur energisektorn skulle kunna dela data på effektivare sätt och vad det skulle kunna ge för möjligheter. Jag började som internationell trainee och jobbade bland annat i Hamburg med elmarknadsfrågor. Jag jobbar även med att ta fram underlag för teknikdriven affärsutveckling, säger Fanny Lindberg.

Berätta om ett aktuellt projekt!

– Jag jobbar jag med att ta fram underlag och skriva delar av Vattenfalls Nationalrapport. Syftet är att påvisa att vi i Sverige upprätthåller konventionen kring kärnkraftssäkerhet. Jag jobbar även till 50% med Vattenfall Innovation. Det är en intern innovationstävling som samtidigt ger en möjlighet att sprida en innovationskultur i koncernen. För ett år sen deltog jag i tävlingen som jag nu är projektledare för. Det är en rolig utmaning. Jag arrangerar events för att inspirera våra medarbetare att driva på innovation med syfte att bli fossilfria. Förra årets vinnare kom på ett nytt sätt för avisning av bladen på vindkraftverk, och i dag undersöker två exjobbare på Luleå tekniska universitet möjligheten att implementera metoden, säger Joel Carlsson.

Vattenfall

Vattenfall är en internationell koncern som producerar, distribuerar och säljer energi till flera miljoner kunder i Norden och norra Europa. Huvudprodukterna är el, värme samt nättjänster, entreprenad och konsulttjänster. Vattenfall har verksamheter i Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.

Läs mer: https://group.vattenfall.com/se

Dela det här inlägget

Vattenfall Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Naturvetare

Artiklar du kanske gillar:

Vattenfall
”Vill man jobba med teknisk innovation är Vattenfall en fantastisk arbetsplats”
Läs mer
Vattenfall
”Vi vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation”
Läs mer
Sofia Bratt står utomhus på Epirocs stora anläggning. I bakgrunden syns ett flertal stora byggmaskiner
Epiroc
”Det internationella perspektivet märks varje dag”
Läs mer
Senan Rasoul på Alfa Lavals kontor ståendes framför en vägg med världskartan som motiv.
Alfa Laval
Teknikutveckling med ett gott syfte på Alfa Laval
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Nordens mest attraktiva arbetsgivare

För nionde året i rad presenterar vi listan över Nordens mest attraktiva arbetsgivare. Universums nordiska studentundersökningar avslöjar vad 66 964 ekonomi-, teknik- och data/IT-studenter runt om i Norden har för karriär- och arbetslivsförväntningar. Undersökningen visar att studenterna är väl insatta i, och har en klar uppfattning om vad olika arbetsgivare kan erbjuda dem. När de väljer arbetsgivare fokuserar de främst på sig själva och försöker hitta en bra utgångspunkt för sin framtida karriär.

Läs mer
Din karriär
Från praktikant till Data Scientist på iZettle

Många är de tech-startups som drömmer om att revolutionera användarnas vardag och utgöra starten för en ny era i vårt köpbeteende. iZettle är en av aktörerna som lyckats.

Läs mer
Din karriär
Äg intervjun med coachens bästa tips

”Hur ska jag framställa mig själv på bästa sätt?”

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer