Trafikverket Placeringar
Civilingenjör
- 44 Trafikverket
Högskoleingenjör
- 25 Trafikverket
2019-05-19
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: Samuel Petterson
Säkerheten kommer alltid först för Linn Söderlund – bergsbestigare och projektledare på Trafikverket.
Civilingenjören Linn Söderlund började som projektingenjör på Trafikverket i mars 2018, och vid årsskiftet fick hon rollen som projektledare. Hon har bestigit Andorras högsta topp, tagit sig till 5 000 meter på Elbrus och till sommaren planerar hon att bestiga Mont Blanc. – Att bestiga berg påminner om projektledarrollen – det är utmanande, man planerar noga, genomför projektet i samarbete med andra och utvärderar sedan hur det gick, säger Linn.
Linn Söderlund
Titel: Projektledare.
Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik, Umeå universitet.
Vad inspirerar dig? ”Jag gillar bergsbestigning – det är utmanande och jag får testa hur mycket jag klarar av. Samtidigt är det otroligt vackert att se all orörd natur.”
– Just nu driver jag två projekt varav ett innebär nybyggnation av ren- och viltstängsel som sträcker sig över flera län. Stängsel minskar antalet olyckor kopplat till djurpåkörningar – vilket är en del av vår vision att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. I det här projektet samarbetar jag med flertalet externa parter såsom Länsstyrelsen, kommuner, jaktlag och samebyar. I min roll ingår bland annat att planera projektet och tillsammans med entreprenörerna komma fram till vad som är en bra lösning.
– Som ingenjör tycker jag att det är kul att vi är innovativa och tittar på framtida tekniska lösningar. Vi har exempelvis teststräckor för elvägar. Ett annat projekt innebär att vi tar data från antisladdsystem och bromsar på bilar och analyserar med data från väderleksrapporter. Resultatet ligger till grund för att skapa effektivare rutter för de som saltar och sandar våra vägar.
”Att bestiga berg påminner om projektledarrollen.”
– Vi gör ett viktigt arbete med att utveckla Sverige. Vi jobbar med de riktigt stora projekten som sträcker sig över många år och det gör att vi behöver kika in i framtiden; vad har vi för typ av fordon och vad krävs av våra väg- och järnvägssystem då? Våra projekt kräver olika yrkespersoner, som ingenjörer, miljövetare, ITspecialister och arkitekter. Vi är en stor myndighet med ungefär 150 olika yrken. Det gör att man kan prova på olika roller, och den som flyttar inom Sverige kan behålla samma arbetsgivare.
Trafikverket
En hög framtida lön är bland det viktigaste för nyexaminerade studenter.
Läs merMånga företag genomför jobbintervjuer online. En digital intervju kan kännas skrämmande, här är fyra tips som hjälper dig att lyckas.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer