Civilingenjör

SSAB

“Vi har lämnat en tusenårig process för något nytt”

2022-06-13

Lästid ca 2 min

#28

Civilingenjör

Foto: Christian Ekstrand

Världen behöver stål. SSAB är utsedd till en av årets raketer för deras modiga steg mot fossilfri produktion.

 En lättare, starkare och mer hållbar värld är visionen som fått SSAB att delvis lämna tusenåriga tillverkningsmetoder för minskade CO2-utsläpp. Era Kapilashrami är plats- och produktionschef på produktionsanläggningen i Oxelösund. Siten är först ut att ställa om SSAB:s nordiska produktionssystem mot en klimatsmart och fossilfri stålproduktion. 

Era Kapilashrami

Titel: Plats- och produktionschef.

Utbildning: Civilingenjör, teknisk doktor inom metallurgi, KTH, examen 2003.

Vem har du som förebild? ”Kerstin Konradsson är den första kvinnan på många poster inom SSAB, hon är jättehäftig!”

Du har en lång karriär på SSAB – berätta!

 – Jag började med att sommarjobba här redan 1997 och blev anställd 2005. Jag var först processingenjör under fem år och efter min föräldraledighet blev jag chef för driften av masugnar. Sedan tre år är jag nu platschef för hela produktionen. Vi har medarbetare som har jobbat på SSAB i nästan 50 år! Då lär man trivas. Det är ett mycket bra företag och jag delar SSAB:s värderingar. 

På vilket sätt är ni föregångare i klimatomställningen?

 – Vi har till exempel jobbat i många år med att minska vår miljöpåverkan och våra masugnar släpper ut minst CO2 i hela världen. Ändå tar vi nu steget mot ett alternativt sätt att tillverka järn genom att använda vätgas istället för kol i processen. Klimatet kräver att vi göra detta och det gör mig stolt att vi tar detta modiga steg. Jag är förälder och jag vill att det ska finnas en värld att lämna över till mina barn. 

”Vi har medarbetare som har jobbat på SSAB i nästan 50 år! Då lär man trivas.”

Modiga – hur menar du då?

 – Vi har en modig företagsledning. För bara ett år sedan tog vi steget att lämna en tusenårig process för något nytt som vi från början bara visste fungerade i teorin. Det ligger mycket forskning bakom, men hur skulle det funka i praktiken? Vi byggde en pilot, producerade och testade. Förra sommaren kunde vi valsa de första testplåtarna och det visade sig att det funkar utmärkt. Det är stort! 

Hur ser SSAB på jämlikhet och mångfald?

– Sedan jag började arbeta på SSAB 1997 har det hänt en del. Vi jobbar mycket med mångfaldsfrågor idag och i min ledningsgrupp är det 50/50 kvinnor och män. Jag tycker att vi har en arbetsplats präglad av mångfald – även om det fortfarande är mansdominerat. Hos oss finns det möjligheter för alla som är drivna och duktiga. 

Finns det något som gör dig extra stolt som medarbetare?

 – Ett ögonblick då jag var jättestolt var när vår vd Martin Lindqvist blev inbjuden till FN:s klimatkonferens för att berätta om vårt hållbarhetsarbete. Att mitt företag fick komma dit var väldigt stort! Jag fick gåshud. 

Slutligen, varför ska man söka sig till SSAB?

– Vi är en attraktiv arbetsgivare och blev nyligen utsedda till en av årets raketer där vi klättrat hela 23 placeringar i Universums mätning. Det är ett väldigt fint företag med stora möjligheter. SSAB ser och vidareutvecklar sina medarbetare. Vill du bli specialist kan du bli det, eller projektledare, eller chef, eller jobba utomlands. Det är ett modernt företag och det finns inga hinder för att göra karriär och vara förälder samtidigt. Vi har en också en bra lärandekultur där man alltid vill försöka och får misslyckas– trial och error. Jag längtar till måndagen, det är så kul på jobbet, avslutar Era Kapilashrami.

Text: Eva Rydinger

SSAB

SSAB är ett globalt stålföretag. Det marknadsledande höghållfasta och seghärdade stål vi gör används av kunder världen över för att skapa värde – ge oss tak över våra huvuden, för transporter och för att bygga morgondagens infrastruktur. Vårt mål är en bättre framtid. Eftersom världen behöver stål, behöver SSAB dig. Läs mer: www.ssab.com/karriar

Dela det här inlägget

SSAB Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Anton Larsson och Maeva Badaire, Kollmorgen
Kollmorgen
”Det finns ett starkt driv att testa nya innovationer”
Läs mer
2022-05-17 Therese Häggquist BAE Systems foto Jonas Forsberg www.jfp.se
BAE Systems Hägglunds
”Här finns alla möjligheter att utvecklas och byta riktning”
Läs mer
One Partner Group
OnePartnerGroup hjälper människor till framgång
Läs mer
Olga Borfileva och Erik Nilsson har båda en masterutbildning i hållbar samhällsplanering och stadsutformning från KTH och jobbar som trafikplanerare på COWI.
COWI
Vi hjälper människor att göra sundare livsval!
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Fem steg till en vinnande LinkedIn-profil

Redo för nytt jobb? Här är fem steg till en vinnande LinkedIn-profil.

Läs mer
Din karriär
4 tips för online-intervjun

Många företag genomför jobbintervjuer online. En digital intervju kan kännas skrämmande, här är fyra tips som hjälper dig att lyckas.

Läs mer
Din karriär
Sugen på att rädda världen?

Vill du vara en av de som tacklar klimathotet och jobbar mot en grönare framtid? Här är 5 yrken inom hållbarhet.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer