Civilingenjör

LKAB

”Vi jobbar med att minimera gruvindustrins miljöpåverkan”

2019-05-19

Text: Eva Rydinger

Foto: Göran Landström

Petter Madsen jobbar som utvecklingsingenjör på LKAB. Han står högt upp på ett delvis snötäckt fjäll. Bakom honom skymtar man Kiruna. Solen skiner på en blå himmel.

#38

Civilingenjör

En helt koldioxidfri gruvindustri är målet. LKAB tar ansvar för hela näringskedjan – från gruva till konsument.

LKAB är en av de största järnmalmsbrytarna i Europa med gruvor på tre orter. Här bryts och förädlas järnmalm till pellets och skeppas vidare ut i världen. Att bryta järnmalm är kärnan i verksamheten, men uppdraget är mycket större än så. Petter Madsen är biolog och utvecklingsingenjör på LKAB och efter tre år på LKAB är han nu en av de som driver omställningen av industrin till en grönare gruva.

Titel: Utvecklingsingenjör.

Utbildning: Master i ekologi och naturvård, Uppsala
Universitet, examen 2017.

Finns det något djur som du gärna vill identifiera dig med? ”Delfinen. Det är ett samarbetsvilligt och intelligent djur med hög kognitiv förmåga. Dessa egenskaper är a och o om man ska jobba med de här frågorna.”

Vad har du för roll på LKAB?

– Min roll på LKAB i egenskap av biolog och utvecklingsingenjör är att utreda miljöpåverkan och utveckla vår miljöövervakning. I och med min naturvetenskapliga bakgrund hanterar jag mest frågor som rör ekologi och påverkan på djur och växtlighet

Hur jobbar ni med hållbarhet?

– Miljöarbetet vi utför håller en hög nivå och här får jag möjlighet att utveckla och påverka gruvindustrin som är diametralt motsatt mitt eget huvudområde som naturvetare. Som gruvbolag tar vi mycket mark i anspråk och vi förädlar och renar produkten. Av detta blir det utsläpp i naturen. Mitt fokus är till exempel att undersöka hur vi påverkar naturen och vad vi kan göra för att minska miljöpåverkan. Vi övervakar allt från luftutsläpp till att vara ute och spåra utter.

”Min roll är att vidareutveckla och spåna kring nya innovationsprojekt.”

Berätta om något innovationsprojekt som du arbetar med!

– Det vanliga förfarandet är att vi är ute i fält och inventerar naturen, vilket är kostsamt och tidskrävande. Nu är vi igång med att utveckla en mer effektiv inventeringsmetod med hjälp av så kallat eDNA. Om till exempel en öring har simmat genom ett vattendrag lämnar den spår och dna efter sig. Detta kan man fånga upp genom vattenprov och analysera. Metodiken finns, men är i nuläget ineffektiv. Så LKAB:s mål är att få ut en metod som är mer kommersiellt tillgänglig.

Har du någon framtidsspaning?

– Jag tror att det inom en snar framtid kommer att ske en omställning av industrin i Sverige för att bemöta det växande klimathotet. För att detta ska ske krävs det att industrin och produktionen tar ansvar. LKAB har påbörjat detta med projekt som exempelvis HYBRIT och SUM. Men vi kan göra mer och min roll är att vidareutveckla och spåna kring nya innovationsprojekt.

LKAB

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 16 miljarder kronor 2015 och har cirka 4 500 anställda i 13 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

Läs mer: www.lkab.com

Dela det här inlägget

LKAB Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Lisa Rapp på LKAB. Hon ler mot kameran och bakom henne hänger ett rödmönstrat tyg. Det ser ut att vara inne på ett kontor.
LKAB
”Jag fick kliva in i en relativt tung roll på en gång”
Läs mer
NIBE
”NIBE håller fast vid sina rötter – och växer globalt”
Läs mer
Einar Mattsson
”Här kan jag bygga min karriär och förvalta min framtid”
Läs mer
Essity
”Vi hjälper våra kunder att bli mer hållbara och cirkulära”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Dopaminkick – därför vill vi tjäna ett högre syfte

Den egoistiska eran är över, nu vill vi hjälpa andra och skapa en mer solidarisk och hållbar värld. Varför känner vi så, och vad är det egentligen som händer i oss när vi får arbeta för ett större sammanhang?

Läs mer
Din karriär
”Svenska innovativa bolag klättrar på listan”

Spännande insikter i årets undersökning.

Läs mer
Din karriär
Världens äldsta bloggare: “Det är aldrig för sent”

Hon kom över en gammal dator vid 90 års ålder och slog igenom som bloggare vid 99.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer