Ekonomi

PostNord

”Det finns en lyhördhet och det är lätt att röra sig inom företaget”

2022-06-01

Lästid ca 2 min

Gideon Selder står utomhus med fönster i bakgrunden.

Foto: Felicia Yllenius

PostNord tar vara på medarbetarnas intressen och vilja att förflytta sig internt.

Gideon Selder är business controller på PostNord. Han började med att hantera postpaket på företaget direkt efter gymnasiet och sedan dess har han pluggat vidare och haft flera olika roller.
– Jag hade ingen erfarenhet, men jag hade en vilja att komma vidare. PostNord är en lyhörd arbetsgivare och det är lätt att röra sig inom företaget.

Gideon Selder

Titel: Business controller.

Utbildning: Kandidat i företagsekonomi, Stockholm Business School som är kopplad till Stockholms universitet, examen 2017.

Vad gör du helst när du är ledig? ”Då klättrar jag, vandrar eller tältar. I sommar ska jag och min partner vandra längs Nordkalottleden, 60 mil på 45 dagar.”

Fick ta större ansvar

Gideons andra roll på PostNord var som gruppledare. Då ansvarade han för en del av produktionsprocessen, däribland lastning och lossning av gods.
– Jag började plugga eftersom jag ville göra mer än att bara jobba fysiskt, och samtidigt hörde jag av mig till chefer och blev säljadministratör på huvudkontoret. Under två år ansvarade jag för master data då jag bland annat uppdaterade kontraktspriser, fakturareferenser och adresser. När jag var klar med min utbildning gick jag till chefen för ekonomiavdelningen som tipsade om en tjänst inom controlling. Där var jag med och byggde priskalkyler som säljarna använder i kontakt med kunderna. Jag hade ingen ekonomisk erfarenhet, men cheferna var villiga att ge mig en chans eftersom jag kunde företaget och hade intresset.

Bygger priskalkyler

PostNord ville ta vara på Gideons kompetens så han fick en roll på försäljningscontrolling där han är i dag.
– Jag trivs väldigt bra, det är ett kul och dynamiskt jobb. Tidigare rapportering baserades mycket på Excel, och vi fick i uppdrag att modernisera sättet så att säljarna kunde gå djupare och dra egna analyser. Här kan du inte bara vara en ekonom som tittar på
siffror, du måste också ha social kompetens och vara pedagogisk i att förklara varför vi gör vissa saker så att alla ska känna sig trygga med det som sker.

”Jag trivs väldigt bra, det är ett kul och dynamiskt jobb”

Gideon väljer:

Bok

Podcast

Skogen

Stranden

Villa

Lägenhet

Kaffe

Te

Strukturerad

Spontan

Ta hjälp av en mentor

Gideon tipsar om att ta hjälp av erfarna kollegor när du är ny på jobbet.

– Förlita dig på dem som är kunniga. Hitta en person som är villig att guida dig rätt i hur man ska tänka istället för att försöka lära dig allt själv. Det finns otroligt mycket kompetens hos dem som är erfarna.

Text: Tina Lindström Carlsson

PostNord

Vi gör vardagen enklare. PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2022 hade koncernen cirka 26 300 anställda och en omsättning på 40,2 miljarder SEK. Läs mer www.postnord.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PostNord
”De flesta är väldigt stolta över att jobba på PostNord”
Läs mer
PostNord
”Du uppmuntras att gå utanför din roll och argumentera för dina idéer”
Läs mer
PostNord
”Att våga testa något nytt gör att du växer som person”
Läs mer
PostNord
”Med all konkurrens måste PostNord ständigt driva innovation”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Din karriär
6 poddar som boostar dig i vårsolen

Tanka på med energi och ny kunskap! Poddar som kommer lära dig nya saker, få dig att må bättre och göra dig mer framgångsrik.

Läs mer
Din karriär
Lönerna som nyexade studenter förväntar sig

En hög framtida lön är bland det viktigaste för nyexaminerade studenter.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer