2020-06-09

Högskoleingenjör

Trafikverket

Trafikverket framtidssäkrar järnvägen

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Anna Lintzen

#20

Högskoleingenjör

Offentlig sektor

Branschbäst loggaBranschbäst
Arbetsgivarna som har högst placering inom sin bransch på respektive ranking.

Utredaren Johannes Nilsson på Trafikverket arbetar med en digital kopia av järnvägen i Sverige. När Johannes är ute och möter studenter märker han att många blir förvånade över hur mycket myndigheten faktiskt gör.

Högskoleingenjören Johannes Nilsson sommarjobbade på Trafikverket 2017 och 2018. När en tjänst blev ledig på samma avdelning sökte han direkt och sedan hösten 2018 jobbar han med myndighetens baninformationssystem.
– Jag trivs väldigt bra och kan bestämma ganska mycket över min arbetsdag. Vi jobbar med digitalisering av järnvägen och det är ett spännande uppdrag. Eftersom järnvägen är en så viktig del av Sverige är det otroligt roligt och intressant att jobba med. Och jag lär känna många nya kollegor även utanför mitt kontor i Luleå – jag pratar ofta med kollegor runt om i hela landet, säger han.

I det digitala baninformationssystemet finns de objekt som finns i verkligheten längs järnvägen. Några exempel är kartor över järnvägssträckorna i landet, spårväxlar, slipers och belysning.
– Mitt jobb är att koordinera jobb i systemet – det vill säga att objekt så som växlar, signaler och hastighetstavlor hamnar i systemet, säger Johannes.

Namn: Johannes Nilsson.

Titel: Utredare.

Utbildning: (skola och examensår): Högskoleingenjör i underhållsteknik, Luleå tekniska universitet, examen 2018.

Smultronställe: ”Jag gillar fjällen, det är väldigt fin natur och det är oftast bra skid- och skoterföre.”
Gör helst på fritiden: ”Jag går på gym och på vintern tränar jag gärna längdskidor och kör skoter. Annars umgås jag gärna med mina vänner.”

Antingen/Eller
Tåg/Bil
Vinter/Sommar
Bok/Film
Uppkopplad/Avkopplad

Drönare som hjälpmedel

I samband med universitetsstudierna gjorde Johannes och en studiekamrat ett exjobb på Trafikverket där de undersökte om det gick att använda drönare i underhållsarbetet för järnvägen.
– Exjobbet har väckt intresse. Vi filmade en stängd järnvägssträcka med hjälp av en drönare. Sedan undersökte vi filmerna och gjorde grundliga tester för att se om det skulle vara möjligt att underhålla järnvägen med hjälp av drönare, säger han.

Digital kopia av järnvägen

Johannes och hans kollegor bidrar till Trafikverkets vision om att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.
– För att få ett bra underhåll av järnvägen så krävs det bra data. Och har vi bra data i vårt baninformationssystem så är det enklare att se exempelvis var objekt på järnvägen finns och var underhåll ska göras. Innehållet i baninformationssystemet är en digital kopia av järnvägen. Har vi tillförlitliga data så blir det rätt och lätt. Ett bra underhåll leder till mer hållbara järnvägar som i slutändan gör att tågen går i tid, säger han.

Möter studenter

Trafikverket är aktiva på sociala medier som Facebook, Instagram och Linkedin, och sedan 2018 har synligheten ökat ytterligare.
– Vi når ut och visar att vi inte är en tråkig myndighet, utan att vi jobbar med väldigt spännande saker. Dessutom är vi ofta ute på högskolor och universitet för att möta studenter, säger Johannes och fortsätter:
– Jag har själv varit ute på universitet som ambassadör och pratat om hur det är att jobba på Trafikverket, och många blir förvånade över hur mycket vi gör. En del tänker kanske att vi bara gör förarprov, men när vi förklarar mer utförligt vad vi gör blir de oftast väldigt förvånade. Vi får positiv respons, och man märker att de blir nyfikna.

Trafikverket växer och söker nya medarbetare till olika yrkesroller.
– Vi kommer att växa ännu mer. Vi har fått mer pengar till järnvägsunderhåll och då krävs det fler personer för att klara av uppdraget, säger Johannes.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Läs mer: www.trafikverket.se

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Samhällsvetare

Artiklar du kanske gillar:

Ida Benjaminsson, Trafikverket HK
Trafikverket
”Jag ser dagligen att det vi levererar gör skillnad”
Läs mer
Trafikverket
”Att vara med och göra nytta för samhället är viktigt för mig”
Läs mer
Emil Torp sitter i en grön fåtölj med hög rygg på Trafikverket. Han ler mot kameran.
Trafikverket
”Det jag jobbar med är till nytta för hela Sverige”
Läs mer
Fredrik Holmlund på Trafikverket står utomhus på en bro och håller i räcket. Han ler mot kamera. Bakom honom syns en grön buss från Skånetrafiken.
Trafikverket
”Vi gör hållbara lösningar som ska fungera för alla”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Här är trenderna inom rekrytering

Vad letar rekryterarna efter och hur kan du utnyttja det till din fördel för att få drömjobbet? Här är rekryteringsexperten Linus Zackrissons bästa tips.

Läs mer
Din karriär
Så viktigt är ditt personliga varumärke

Ett starkt personligt varumärke kan vara vägen till en lyckad ”livskarriär".

Läs mer
Din karriär
”Det handlar om att hitta sitt ‘varför’”

Han är nätverksexperten som har lyckats fixa jobb till nästan 500 personer. Entreprenören Michael Saliba tycker att företagen borde bli lite smartare när de ska anställa – och uppmanar unga i karriären att våga ställa de större frågorna.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer