Trafikverket Placeringar
Civilingenjör
- 44 Trafikverket
Högskoleingenjör
- 25 Trafikverket
2023-06-07
Lästid ca 2 min
Foto: Patrik Lindström
Marcus Polland har gått från studentmedarbetare till systemutvecklare på Trafikverket. Hans exjobb har bidragit till myndighetens digitalisering av vägnätet.
Marcus Polland började som studentmedarbetare våren 2020 och skrev sitt exjobb på Trafikverket. Därefter anställdes han som systemvetare och har nu axlat rollen som systemutvecklare.
– Vi har alla förutsättningar på Trafikverket och vi är snabbfotade. Även om det är ett stort system har vi lyckats få alla pusselbitar att stämma och kan få ut ändringar till verksamheten på bara några få dagar.
Marcus Polland
Titel: Systemutvecklare IT.
Utbildning: Systemvetenskapliga programmet, Högskolan Dalarna, examen 2021.
Vad gör du på fritiden? ”Då är jag med familjen. Jag åker mycket skidor på vintern, spelar padel och cyklar på sommaren.”
– Jag fick mycket stöd av chefer och kollegor. Som utvecklare var det nyttigt att ha kollegor som satt bredvid mig online. I oktober 2021 var vi tillbaka på kontoret och då fick jag äntligen träffa alla människorna som hjälpt mig och som jag bara hade sett online tidigare. Det var som ett kosläpp – alla var så himla glada och trevliga.
– Jag har gått från skolan till att kunna implementera de teoretiska kunskaperna. Jag har fått ett stort kontaktnät och när jag har en fråga finns det alltid någon som har kompetensen och som är villiga att hjälpa till – det är guld värt! Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt.
”Jag har fått ett stort kontaktnät”
– Vi ser till att vi kollegor som samarbetar med aktuella stödsystem är inne på kontoret samtidigt. Det fungerar jättebra. Jag jobbar två dagar hemifrån i veckan, vilket är perfekt för då kan jag lämna barnen på förskolan och sitta koncentrerat och arbeta med att koda.
– Hela vägnätet ska digitaliseras och exjobbet fokuserade på att identifiera problem med slitage på väg med hjälp av ai, artificiell intelligens. Med hjälp av ett system med robotar kan vi förutse var det kommer att bli vägslitage så att det kan åtgärdas i tid. De som arbetar med systemet kan bedöma per väg och vägsträcka ner till 20 meter, något som tidigare gjordes för ett helt län. Systemet lär sig från historiken och tar in faktorer som hur det ser ut idag, hur mycket det regnar, antal frostnätter och dubbdäck för att göra prognoser. Metoden gav väldigt bra resultat och används redan för att göra nya ai-beräkningar. Det känns kul att kunna bidra till något som påverkar i princip alla i hela Sverige.
– Var nyfiken och ställ frågor. Det finns resurser. Vi har exempelvis ett forum där frontendutvecklare hjälper varandra. Så fort du ställer en fråga får du svar direkt, och det är alltid någon som ringer upp dig för att hjälpa till.
Trafikverket
Våga vara personlig och skriv inte för långt. Sug åt dig av talangagentens bästa cv-tips – och inspireras av fyra personer som tagit jobbsökandet till en helt ny nivå.
Läs merMånga är de tech-startups som drömmer om att revolutionera användarnas vardag och utgöra starten för en ny era i vårt köpbeteende. iZettle är en av aktörerna som lyckats.
Läs merVad letar rekryterarna efter och hur kan du utnyttja det till din fördel för att få drömjobbet? Här är rekryteringsexperten Linus Zackrissons bästa tips.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer