2019-06-03
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: André de Loisted
E.ON arbetar aktivt för att upprätthålla en öppen och inkluderande arbetsmiljö. Den hjälpsamma kulturen bidrar till att nyanställda snabbt kommer in i sina roller.
Civilingenjören Fahimeh Farhadian är affärsingenjör och projektledare på E.ON sedan augusti 2018. Hon lockades av energikoncernens mål att ställa om till 100 procent förnybar och återvunnen energi senast 2025.
– Jag har ett jobb som ger mig energi. Jag har läst elektroteknik och specialiserat mig inom miljö och energi, så det passade mig utmärkt att jobba på E.ON som går mot förnybar energi med elkraft som grund. Dessutom är det intressant att vi är långt framme i digitaliseringen, säger Fahimeh.
Fahimeh Farhadian
Titel: Business Development Engineer & Project Manager
Utbildning: Civilingenjör elektroteknik inriktning miljö och energi, Lunds tekniska universitet, examen 2014
Hur samlar du energi? ”Jag inspireras till träning av aktiva kollegor som bryr som om sin hälsa. Jag promenerar gärna och tränar styrke- eller gruppträning.”
– Jag jobbar på avdelningen för lokalnät och hjälper våra kunder med tekniska lösningar. Det kan exempelvis vara en industri som ska utöka energieffekten, eller som har en gammal anläggning och har behov av ett nytt högspänningsställverk. Då hjälper vi till med dimensioneringen. Lösningarna bygger på teamarbete – vi har ett nära samarbete med olika kollegor på E.ON för att projekten ska bli framgångsrika.
– E.ON bryr sig om varenda person och är mån om att du som medarbetare ska trivas och må bra. Du får all hjälp du behöver av dina chefer och kollegor för att komma in i din roll. Jag har också ett flexibelt schema som gör att jag kan planera mina arbetsdagar själv, vilket är värdefullt för mig som förälder.
”Jag har ett jobb som ger mig energi.”
– Vårt tuffa och tydliga mål med 100 procent förnybar och återvunnen energi till 2025. Det är centralt i allt vi gör – alla våra projekt och investeringar riktar sig mot det målet. Några exempel är lösningar för elbilar och solceller. Ett annat exempel är att vi använder överskottsvärmen från ett datacenter i Vallentuna för att värma upp närliggande bostäder med fjärrvärme.
– Man hör ofta att mångfald och jämställdhet leder till ökad lönsamhet och framgång. Och E.ON strävar efter att ha en diversifierad och inkluderande arbetsplats. I vår mansdominerade bransch är det en större utmaning än man kan tro att få till en jämn fördelning mellan kvinnor och män på alla nivåer – därför har vi ett mål, som kan anses vara självklart, att år 2025 ha en jämn fördelning mellan män och kvinnor på alla nivåer i koncernen.
– Nätverka! E.ON är ett stort bolag och ett av mina mål var att lära känna nya människor – och det har jag verkligen fått göra.
E.ON
Framtidsforskaren Kjell A Nordström spår en annorlunda arbetsmarknad post-corona.
Läs merExperten listar tre saker din blivande chef inte vill upptäcka vid en snabb googling.
Läs merNytt år och kanske har du redan börjat snegla på vad det har att erbjuda. Men skynda inte vidare riktigt än! Utvärdera tiden som har gått och låt årets erfarenheter guida dig framåt – de kommer att vara dina bästa redskap inför 2019.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer