2019-05-23

Data/IT

Trafikverket

”Det jag jobbar med är till nytta för hela Sverige”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Patrik Lindström

Emil Torp sitter i en grön fåtölj med hög rygg på Trafikverket. Han ler mot kameran.

Data/IT

Utmanare logga

Alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Trafikverkets vision är en ledstjärna för medarbetarna.

Emil Torp cyklar varje dag till och från jobbet på Trafikverket i Borlänge. Här har Emil och hans kollegor hand om myndighetens öppna data (API) som publiceras för externa intressenter. När det har skett en trafikolycka så ser de till att informationen läggs ut automatiskt för användning i till exempel en kartapplikation. – Det jag jobbar med är till nytta för hela Sverige, det ger en fin känsla, säger Emil.

Emil Torp

Titel: Senior systemutvecklare
Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, Linköpings universitet, examen 2013
Favoritsträcka: ”Bron över Stora Hammarsundet är väldigt vacker att åka på en fin dag. När jag cyklade Vätternrundan var jag däremot så trött att jag knappt kunde uppskatta den till fullo.”

Hur uppmuntras kreativiteten på din arbetsplats?

– Jag är med och styr upp vårt interna hackaton som vi arrangerar i höst, vilket ska bli jättekul. Alla deltagare ska få hitta på helt nya saker under en dag eller två, och därmed främja innovation. Vi är själva ute på andra hackatons ibland och märker att Trafikverkets öppna data är en av de mest intressanta att använda. Det finns exempelvis ett hundratal appar som använder information om när nästa tåg avgår.

Vad gör dig extra stolt över att jobba på Trafikverket?

– Det vi jobbar med påverkar så många människor – vi gör Sverige närmare. Vi kan jobba med ett problem i några veckor och känslan kan vara att det inte är så stort arbete, men när uppdateringen släpps så är det tusentals resenärer som sparar flera minuter på sin restid.

”Det vi jobbar med påverkar så många människor – vi gör Sverige närmare.”

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag har väldigt bra kollegor och vi får chansen att jobba med moderna teknologier som gör att det är kul att gå till jobbet. Jag kan också välja hur jag lägger upp min arbetstid, vilket gör att jag hinner med att träna löpning och gym flera gånger i veckan – jag drömmer om att springa ultramaraton inom några år.

Berätta om en utmaning du ställts inför och hur du löste den!

– Jag jobbade med ett systemsom tog ett par timmar att driftsätta manuellt och det fanns då en risk för mänskliga fel. Jag tyckte inte det var okej så jag spenderade flera veckor med att automatisera hela flödet – och det gör att nya lanseringar nu tar ett par minuter. Det har lett till vi nu driftsätter oftare och snabbare.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Läs mer: www.trafikverket.se

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Samhällsvetare

Artiklar du kanske gillar

Linda Klamer, projektledare och RPA-utvecklare på EVRY, står på ett kontor och ler mot kameran. Bakgrunden är suddig och taket gnistrar lite i en lila ton.
EVRY
”Man levererar som bäst om man får göra det man tycker är kul”
Läs mer
Per Levin sitter på Marginalen Bank, på en blå tygklädd dagbädd. Han tittar in i kameran. Bakom honom skymtar taklampor i mässing och gröna växter.
Maginalen Bank
”Vi vill vara en annorlunda bank med många mervärden”
Läs mer
Samsung
”Vi kommer att vara en drivande aktör inom Internet of Things”
Läs mer
Carolina och Johan går skrattandes på gatan mellan två tegelbyggnader.
Arbetsförmedlingen
”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”
Läs mer